Hva sier opplæringsloven om skoletilhørighet?
Opplæringsloven gir grunnskoleelever (1.-10. trinn) rett til å gå på en skole i nærmiljøet. Skoletilhørighet er avhengig av hvilken skole med kapasitet som ligger nærmest, i Ringsaker er det ikke skolekretser, men nærskoleprinsippet som gjelder.
§ 2-6. Kva grunnskole eleven skal gå på
"Elevane har rett til å gå på ein skole i nærmiljøet.(…). Ved tildeling av skoleplass og fastsetjing av forskrift om skolekrinsar skal kommunen leggje særleg vekt på kva skole som ligg nærast heimen. Kommunen kan også ta omsyn til topografi, trafikktilhøve og kapasiteten på skolane, og at barn i same nabolag skal få gå på same skole.
Etter søknad kan eleven takast inn på ein annan skole enn den eleven har rett til å gå på."
Hvordan gis det beskjed om skoleplass?
1.trinn
Foresatte for nye 1.klassinger mottar i månedsskiftet november/desember året før skolestart brev med tilbud om tildelt skoleplass. Brevet sendes med SvarUt. De som har opprettet digital postkasse (Digipost/e-Boks) vil motta brevet her.
De som ikke har digital postkasse, vil motta brevet i Altinn. Dersom brevet ikke åpnes innen tre dager, eller mottaker har reservert seg mot digital informasjon, sendes papirversjon.
Den enkelte skole vil kunne gi mer informasjon og svar på spørsmål om skoletilhørighet. Foresatte må logge inn på Foreldreportalen for skole, barnehage og SFO og svare på Skolevalg for kommende skoleår.
SFO-plass og skoleskyss søkes separat.
8.trinn
Prosessen er lik for inntak til kommunens ungdomsskoler. I desember mottar foresatte brev med SvarUt. Dersom brevet ikke åpnes innen tre dager, eller mottaker har reservert seg mot digital informasjon, sendes papirversjon. Dersom foresatte ikke har svart innen to uker, vil de motta en sms med påminnelse om å logge inn i Foreldreportalen for skole, barnehage og SFO og svare på skoleinntaket. I slutten av januar sendes det ut vedtak om skoleplass.
Skoleskyss søkes separat.
Lenke til hvordan det ser ut for foresatte som skal svare: https://ist.guidecloud.se/2283.guide
Skolestart
Nye førsteklassinger
Barn starter i grunnskolen det kalenderåret de fyller seks år. Den enkelte skole sender brev til foresatte med barn i skolepliktig alder med informasjon om hvor og når barnet skal møte opp til skolestart.
Overgang mellom barnehage og skolen
Det er utarbeidet felles rutinebeskrivelse for overgangen mellom barnehage og grunnskole.
For å legge grunnlag for et helhetlig opplæringsløp, sikre god tilrettelegging og ivareta barns behov for trygghet har Ringsakerskolen rutiner for overganger i læringsløpet. Dette innebærer godt samarbeid med barnehagene. I desember og januar gjør skoleledere vedtak om plassering/inntak ved barneskole med utgangspunkt i Folkeregisteret og nærskoleprinsippet.
- Foresatte som ikke har mottatt tilbud om skoleplass innen utgangen av januar, bes henvende seg til nærskolen.
- Foresatte til barn som ikke er i barnehage, henstilles om å melde fra om særskilte behov hos barnet for tilrettelegging/tilpasning
- En sakkyndig vurdering fra PPT danner grunnlaget for en avgjørelse om hvorvidt et barn får innvilget utsatt skolestart eller tidligere skolestart dersom foresatte har søkt om dette. Det må søkes i god tid før skolestart. Barn må fylle fem år innen 1.april for å kunne starte på skolen året før det fyller seks år.
I løpet av vårhalvåret arrangeres informasjonsmøte for foresatte til høstens 1. trinns elever, der møter man skoleleder, SFO-leder og kontaktlærer for høstens 1. trinn. Deretter inviterer skolene barnehagene til gjensidig kunnskapsutveksling og informasjonsutveksling om hverandres virksomheter. Barnehagen og skolen samarbeider om overgangsrutiner for å støtte elevene i overgangsprosessen fra barnehage til skole. Dialog med nye 1.klassinger og foresatte er viktig.
I løpet av våren inviteres de nye 1.klassingene til “Bli-kjent-dag” på skolen. Skolene organiserer fadderordning slik at større elever er med på å ta imot barna når de kommer på besøk. Foresatte som ønsker det, lager egne avtaler om et tettere samarbeid. Dette kan for eksempel være at skolen:
- innhenter opplysninger om barna som skal begynne på 1. trinn.
- besøker barnehagen
- foresatte besøker skolen med barna
Overgangen er sårbar, og innebærer også å skulle si farvel til barnehagen, sette seg inn i nye læringskulturer, samarbeidsformer, regler og rammer. Barnehage og skole har gode rutiner for å trygge alle involverte i prosessen.
Veileder fra Kunnskapsdepartementet Fra eldst til yngst
Overgang fra barneskole til ungdomsskole
I desember/januar blir det sendt ut tilbud om plass for nye elever på ungdomstrinnet neste høst med utgangspunkt i folkeregistrert adresse og nærskoleprinsippet. Tilbudet om skoleplass må besvares i Foreldreportalen i løpet av 14 dager. Etter dette vil det bli sendt ut vedtak om skoleplass på ungdomstrinnet.
I løpet av våren blir det arrangert foreldremøte og besøksdag for nye 8.trinn på ungdomsskolen. Her vil foresatte og elever få informasjon om blant annet klasseinndeling og kontaktlærere. Det vil komme egne invitasjoner til dette fra de respektive ungdomsskolene.
Barneskolene og den nye ungdomsskolen vil ha samarbeid om overgangen gjennom våren. Dette for å ivareta klassedeling, behov for individuelle tilrettelegginger og sikre at alle elever får en god skolestart. For elever med store sammensatte hjelpebehov starter dette samarbeidet 1-2 år før oppstart på ungdomstrinnet.
Overgang fra ungdomsskolen til videregående skole
Innlandet fylkeskommune har utarbeidet en felles rutine for overgangen mellom ungdomsskole og videregående skole for alle de videregående skolene i fylket.
Overgangen til videregående opplæring starter tidlig i ungdomsskolen. Fylkeskommunen skal sørge for nødvendig informasjon til grunnskolene og de videregående skolene i fylket om de reglene som gjelder ved inntak til videregående opplæring. Det er et felles ansvar for både videregående skoler og ungdomsskoler å sikre at elevene får nødvendig informasjon om videregående opplæring.
Det er forskrift til opplæringsloven kap. 6 og Innlandet fylkeskommunes lokale inntaksforskrift som danner grunnlaget for inntak til videregående skole. Elevene har rett til å få plass ved ett av tre prioriterte utdanningsprogram, men ikke rett til inntak på en bestemt skole. Ved ordinært inntak er hovedregelen at det er karakterene på elevens vitnemål etter avsluttet grunnskole, som avgjør hvilket utdanningsprogram og skole eleven får plass ved. For elever som søker og får inntak til videregående opplæring gjennom det individuelle inntaket, er ikke tilbudet om skoleplass basert kun på vitnemål etter avsluttet grunnskole.
Søknadsfristen til videregående opplæring er 1.mars hvert år.
Noen elever søker om skoleplass på individuelt inntak. Da er søknadsfristen 1.februar. Dette kan handle om tilrettelegging som ikke er spesifikt avhengig av hvilken skole eller hvilket utdanningsprogram eleven blir tatt inn til. For eksempel om det er behov for tilrettelagte læremidler eller om eleven har behov for spesialundervisning.
Kan jeg søke skoleplass til annen skole enn nærskolen?
I enkelte tilfeller kan det være grunner til at barnet ikke skal gå på nærskolen. Etter samtale med skolen, kan foresatte søke skoleplass for sitt barn på en annen skole enn den eleven tilhører. Dersom det er kapasitet ved den skolen man ønsker plass ved, kan søknad innvilges. Her ser du oversikten over alle skoler i Ringsaker. Skolene kan vises som liste sortert alfabetisk eller i Google Maps.
Søknad om skoleplass på en annen skole enn nærskolen
For å søke om skolebytte, må du fylle ut et elektronisk søknadsskjema.
- Dersom eleven skal begynne på 1. trinn, benyttes Søknad om skolebytte for elever på kommende 1. trinn. Saksbehandling av søknader begynner når skoleinntaket er stengt.
- Gjelder det skolebytte for elever på øvrige i barneskolen, benyttes Søknad om skolebytte for elever på barnetrinnet.
- Gjelder skolebytte for nye 8.trinnselever eller elever som allerede er elever på ungdomsskolen, benyttes Søknad om skolebytte for elever på ungdomstrinnet.
For informasjon om skoleskyss, se nettsidene til Innlandstrafikk.
Saksbehandling
Alle søknader om skolebytte behandles sentralt i kommunen og forutsetter at det er kapasitet ved den skolen en søker plass og det kan stilles vilkår om egenbetaling av skyss. Behandling av søknader kan iht. forvaltningsloven ta inntil tre uker.
Klagemulighet
Tildeling av skoleplass er et enkeltvedtak som etter forvaltningslovens bestemmelser kan påklages innen tre uker etter underretning om vedtaket. Eventuell klage sendes Ringsaker kommune.
Dersom vedtaket opprettholdes, sendes klagen til Statsforvalteren i Innlandet for endelig behandling. Det gjøres også oppmerksom på forvaltningslovens §§ 18 og 19 som omhandler partenes rett til innsyn i sakens dokumenter.
Skoleplass ved flytting
Kontakt skolen der eleven har fått tildelt/ har skoleplass i god tid før dere skal flytte, og gi beskjed om ny adresse og ny nærskole.
Flytting til annen kommune
Foresatte melder om flytting til skoleleder ved skolen der eleven har skoleplass i dag i god tid før flytting. Skolen sender flyttemelding til aktuell skole / kommune. Foresatte anbefales å kontakte ny skole for nærmere praktisk informasjon.
Foresatte benytter skjemaet (under) Skolebytte for elever på barnetrinn/ungdomstrinn for å melde eleven ut av skolen.
Flytting innad i kommunen
I henhold til nærskoleprinsippet har alle elever rett til å gå på den skolen som de sokner til. Når elever flytter innad i kommunen, skal de i utgangspunktet også bytte skole. Det er praktisk for eleven i forhold til skolevei og nærhet til skolekamerater. Dette krever ingen søknad, men avgiverskole og mottakerskole varsles skriftlig.
I enkelte tilfelle ønsker eleven å fortsette på den skolen de går på etter at de har flyttet. Etter søknad og forutsatt at det er plass, kan eleven tas inn på en annen skole enn den eleven sokner til.
Foresatte benytter skjemaet (under) Skolebytte for elever på barnetrinn/ungdomstrinn for å søke skolebytte.