Kapittel 1. Innledende bestemmelser
§ 1-1. Virkeområde
Denne forskrift gjelder for elever i grunnskolene og skolefritidsordningen (SFO) i Ringsaker kommune.
Forskriften regulerer permisjoner fra skolen, skolefritidsordningen, skoleregler, skolerute og hovedmål for grunnskolene.
Kapittel 2. Permisjoner fra skolen
§ 2-1. Formål
Forskriften angir bestemmelser for når en elev kan innvilges permisjon fra pliktig grunnskoleopplæring. Forskriften skal sikre en forutsigbar og lik behandling av permisjonssøknader.
§ 2-2. Krav til forsvarlighet
Barn har rett og plikt til grunnskoleopplæring. Kommunen kan etter søknad gi en elev permisjon fra skolen dersom eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig.
Ved vurderingen av om en permisjonssøknad kan innvilges, legges det vekt på:
a) skolenes undervisningsopplegg i permisjonstiden
b) elevens læringsutbytte
c) elevens fraværshistorikk og tidligere innvilgede permisjoner
d) spesielle markeringer/arrangement
e) barnets beste og barnets mening.
Skoleleder avgjør om en søknad om permisjon skal innvilges, og kan avslå en søknad selv om det er forsvarlig å gi permisjon.
§ 2-3. Andre trossamfunns helligdager
En elev som tilhører et annet trossamfunn enn Den norske kirke, har rett til permisjon fra skolen de dagene trossamfunnet har helligdager, dersom foreldrene sørge for at eleven får nødvendig opplæring til å kunne følge med i opplæringen på skolen etter fraværet.
Kapittel 3. Skoleregler
§ 3-1. Formål
Forskriften skal bidra til at alle barn og unge i skolene i Ringsaker skal oppleve trygghet, trivsel og motivasjon for læring. Forskriften skal være med på å skape et godt forhold både mellom elever, og mellom elever og alle skolens ansatte og foresatte.
Forskriften skal bidra til å fremme læring, styrke skolemiljøet, samt forhindre mobbing og krenkelser. Skolereglene gir grunnlag for vurdering i orden og oppførsel. Det grunnleggende hensynet er barnets beste.
§ 3-2. Virkeområde
Skolereglene er felles for alle grunnskolene i Ringsaker kommune og gjelder for alle aktiviteter som skolen har ansvaret for, enten de skjer på eller utenfor skolen, i skoletida eller utenfor skoletida.
Skolereglene gjelder også på skoleveien og ved bruk av skolens digitale løsninger.
§ 3-3. Organisering av skoledemokrati
Elevene og foreldrene skal medvirke i arbeidet med skolemiljøet, kvalitetsutvikling i opplæringa og i fastsettelse av skoleregler. Skolen skal legge til rette for, og støtte opp under deltakelse i skoledemokratiet.
Hver skole skal ha elevråd som er valgt av elevene, og arbeidsutvalg som er valgt av foreldrene. Elevene og foreldrene kan velge å organisere seg på andre måter. Hver skole skal i tillegg ha et samarbeidsorgan der foreldre og elever er representert.
§ 3-4. Elevenes rettigheter
Elevene skal ha medvirkning og medansvar i skolen, og bli møtt med tillit, respekt og krav som gir utfordringer og fremmer dannelse og lærelyst. Alle former for diskriminering skal motarbeides.
Som elev i skolene i Ringsaker skal du;
a) bli møtt av trygge voksenpersoner, som du kan snakke med om det som opptar deg, som ser deg og hjelper deg når du har behov for det
b) få utvikle deg som menneske sammen med andre og lære å håndtere både motgang og medgang
c) oppleve et trygt og godt skolemiljø, et felleskap der du er faglig og sosialt inkludert, trives og lærer
§ 3-5. Orden og oppførsel
Som elev i skolen er du en viktig person som plikter å;
a) gjøre ditt beste for å delta aktivt i undervisningen og lære så mye som mulig
b) si fra til en voksen hvis du ser at noen blir plaget eller plager andre
c) hjelpe andre, bidra til at medelever og ansatte også trives på skolen
d) møte voksne og medelever med vennlighet og respekt
e) vise digital dømmekraft, nettvett og respektere personvern og opphavsrett
f) følge skolereglene og rette deg etter anvisninger eller pålegg fra rektor, lærere eller andre som arbeider ved skolen
Skolen er arbeidsplassen for mange mennesker som skal fungere sammen mange timer hver dag. For å sikre at mest mulig tid brukes til elevenes læring, og for å sikre alle et godt arbeidsmiljø, må alle;
a) møte på avtalt sted, til avtalt tid
b) ha med nødvendig utstyr, bøker eller andre ting som læreren har gitt beskjed om
c) gjøre avtalt skolearbeid til avtalt tid
d) legge private mobiltelefoner og smartklokker på anvist sted
e) gjøre sitt for å holde det rent, ryddig og trivelig i skolens lokaler og på skolens område
f) ta godt vare på, og ansvar for, skolens utstyr
§ 3-6. Hva skjer hvis skolereglene ikke følges
Karakterene i orden og oppførsel kan som hovedregel settes ned ved gjentatte brudd på en eller flere regler i skolereglene, jf. forskrift til opplæringsloven § 9-4. Fravær kan føre til nedsatt karakter i orden eller oppførsel. Årsaken til fraværet avgjør om det påvirker vurderingen i orden eller oppførsel.
En elev kan vises bort fra skolen, dersom mindre inngripende tiltak ikke er tilstrekkelig. Elever på 1. – 7. trinn kan vises bort for enkelttimer eller resten av dagen, etter at foreldrene har fått melding. Elever på 8. – 10. trinn kan vises bort for opptil tre dager.
§ 3-7. Saksbehandlingsregler
Når reglene ikke følges, skal reaksjonene være slik at elevene forstår hvilke regel som er brutt og hvorfor skolen må reagere på dette. Reaksjonen skal stå i rimelig forhold til bruddet på skolereglene. Dersom det er mulig, skal elevene gis anledning til å gjøre opp for seg. Skolen og eleven, og eventuelt foresatte, skal sammen legge en plan for å hindre at det skjer igjen.
Når skolereglene brytes og en reaksjon er nødvendig, gjelder følgende regler, i tråd med Forskrift til Opplæringsloven:
a) Eleven skal ha muligheten til å forklare seg i trygge omgivelser for den som skal avgjøre reaksjonen. Eleven kan ha med seg en støtteperson (en annen elev eller en annen voksen). I alvorlige saker skal skolen alltid ha dialog og samarbeid med foresatte for å bidra til at alle sider ved saken er belyst.
b) Skoleleder fatter enkeltvedtak om bortvising. Bortvisningen må være av så kort varighet som mulig. Skolen skal samtidig bidra til inkluderende tiltak i etterkant dersom bortvisning er iverksatt.
§ 3-8. Ved mistanke om straffbare forhold
Dersom det foreligger mistanke om straffbare forhold, skal skolen be politiet om bistand og varsle elevens foresatte så raskt som mulig.
Kapittel 4. Skolefritidsordningen (SFO)
§ 4-1. Formål
Forskriften skal bidra til at skolefritidsordningen i Ringsaker gir elevene omsorg og tilsyn gjennom å gi utfyllende regler for ordningen.
§ 4-2. Innhold i skolefritidsordningen
Skolefritidsordningen skal være et omsorgs- og fritidstilbud utover den obligatoriske skoledagen for barn på 1. – 4. årstrinn og for barn med særskilte behov på 1. – 7. årstrinn.
Skolefritidsordningen skal inngå som en naturlig del av skolens øvrige virksomhet og bidra til helhet og sammenheng i barnas hverdagsliv gjennom nært samarbeid mellom hjem, skole og lokalsamfunn.
Skolefritidsordningen skal ta utgangspunkt i og være preget av barns behov for lek, omsorg og sosial læring. Den skal bidra til å utvikle barnas evne til samarbeid og fremme flerkulturell forståelse. Tilbudet skal stimulere barnas naturlige nysgjerrighet og kreativitet og være tilpasset barnas individuelle behov.
§ 4-3. Eieforhold
Ringsaker kommune eier og drifter skolefritidsordningene.
§ 4-4. Opptaksmyndighet
Skoleleder ved den enkelte skole foretar opptak til Skolefritidsordningen.
§ 4-5. Opptakskriterium
Opptak skjer etter søknad. Søknadsfristen er 1. mars. Søknad fremmes i elektronisk søknadsskjema fra barnehage- og SFO-portalen som finnes på kommunens nettsider www.ringsaker.kommune.no.
Elever på 1. - 4. årstrinn og elever med særskilte behov på 1. – 7. årstrinn kan tildeles plass på skolefritidsordningen.
Eleven tildeles primært plass ved skolefritidsordning ved den skolen hvor barnet er elev. Dersom det ikke foreligger et tilbud ved elevens skole, tildeles eleven plass ved skolefritidsordningen ved nærmeste skole.
Det er et vilkår for opprettelse av tilbud om skolefritidsordning ved den enkelte skole at det ved påmeldingsfristens utløp har meldt seg minimum 15 reelle søkere til fast, full- eller deltidsplass.
§ 4-6. Opptaksperiode
Opptaksperioden varer fra 1. august det år eleven begynner i skolefritidsordningen til 30. juni det år eleven går ut av 4. trinn eller sier opp plassen.
Det kan etter søknad tildeles plass i løpet av skoleåret ved ledig kapasitet.
§ 4-7. Oppsigelse og endring av oppholdet
Tildelt plass i skolefritidsordningen kan sies opp med en frist på 2 måneder regnet fra den 1. i påfølgende måned etter at oppsigelsen er sendt skolen. Oppsigelse av plass registreres elektronisk i søknadsportalen (Barnehage- og SFO-portalen) på kommunens nettsider.
Ved endring fra hel plass til delt plass gjelder en oppsigelsestid på en måned fra den 1. i måneden etter at melding om endring er mottatt. Betalingssatsen justeres tilsvarende.
Kommunedirektøren kan i særskilte tilfeller fravike oppsigelsestiden. Søknad med begrunnelser sendes leder ved skolefritidsordningen. Avgjørelsen er endelig og kan ikke påklages.
§ 4-8. Avvikling av skolefritidsordning
Kommunedirektøren kan vedta å avvikle skolefritidsordningen ved en enkelt skole, dersom oppsigelser fører til et lavere antall brukere enn 15 barn på hel eller delt plass.
Gjenværende elever skal tilbys plass i skolefritidsordningen ved en annen skole.
Vedtak om avvikling skal varsles skriftlig 3 måneder før det gjennomføres. Vedtaket kan ikke påklages.
§ 4-9. Foreldrebetaling
Satsene for foreldrebetaling etter denne forskriften inngår i gebyrregulativet og vedtas årlig av kommunestyret.
Betaling for fast plass faktureres hver måned. Fakturering av tilfeldige enkelttimer, enkeltdager og enkeltuker skjer i forbindelse med utsendelse av påfølgende måneds oppholdsavgift for fast plass.
§ 4-10. Manglende betaling
Tiltak som iverksettes ved manglende innbetaling av oppholdsavgift framgår av kommunens økonomireglement § 8.4.3:
Ved to måneders uteblitt betaling, eller dersom betalingen gjentatte ganger er uregelmessig, kan plassen gå tapt. All restanse skal være nedbetalt før ny plass innvilges.
Forfalt oppholdsavgift skal være á jour før inntak, bytte eller endring av plass kan finne sted.
§ 4-11. Redusert foreldrebetaling
Det innvilges etter søknad reduksjon i foreldrebetalinga for skolefritidsordninga på 1. 4. årstrinn i henhold til gjeldene bestemmelser i forskrift til opplæringsloven kapittel 1B.
Søknader om redusert foreldrebetaling som er sendt før 1.august, gjelder fra 1.august og ut skoleåret. Søknader som kommer etter 1.august, gjelder fra første hele måned etter søknadstidspunktet og ut skoleåret.
Barn med særskilte behov innvilges etter søknad gratis opphold på skolefritidsordningen på 5. – 7. årstrinn.
Kommunedirektøren kan etter søknad innvilge redusert betaling for fravær utover en måned. Dokumentasjon fra lege må følge søknaden.
Det gis ikke reduksjon i satsen for betaling av matpenger.
§ 4-12. Leke- og oppholdsareal
Leke- og oppholdsareal skal være tilpasset den aktivitet som skal drives. Behovene vil være sammenfallende med småskoletrinnets behov for areal, og det kan møbleres etter de samme prinsipper med tanke på sambruk. Hele skolens areal, både ute og inne, skal kunne brukes til skolefritidsordningen utenom belagte skoletimer.
§ 4-13. Daglig oppholdstid og årlig åpningstid
Skolefritidsordningen har åpningstid fra 07.00- 16.30 mandag til fredag. Skoleleder kan beslutte avvikende åpningstider for skolefritidsordningen ved den enkelte skole.
Skolefritidsordningen er åpen fra 1. august til 30. juni dersom kommunestyret ikke har gjort annet vedtak for den enkelte skole. Skolefritidsordningen er åpen mandag - fredag. Skolefritidsordningen stenges f.o.m. julaften t.o.m. 1. januar, samt mandag, tirsdag og onsdag før påske.
§ 4-14. Oppholdsalternativer
Alternativer for fast plass:
1. En fast dag pr uke: Hele åpningstida den aktuelle dagen, inkludert skoletida.
2. Delt plass: 12 timer pr uke i tillegg til skoletida.
3. Hel plass: Over 12 timer pr uke i tillegg til skoletida
Alternativene for delt plass (12 t/u) drøftes i skolens brukermedvirkningsorgan. Nærmere informasjon om hvilke oppholdsalternativer som tilbys for delt plass, gis ved hver enkelt skole.
Tilfeldige enkeltuker i ferier, enkeltdager og enkelttimer kan selges.
Tilbudet om enkeltdager og enkelttimer samt enkeltuker i ferier kan bare gis i den grad det ikke utløser ekstra bemanning.
Tilbud om enkeltdager og enkelttimer samt enkeltuker i ferier kan bare gis i den grad det ikke utløser ekstra bemanning.
Gratis SFO – 12 timer i uken for 1. – 3. årstrinn fordeles etter avtale med skoleleder på den enkelte skole.
§ 4-15. Tilbudet i skolens ferier
Foreldrene må med en frist på 14 dager gi bindende melding om de ønsker å benytte skolefritidsordningen i skolens ferie, og eventuelt til hvilke tider.
I skolens ferier utvides tilbudet for barn med delt plass og plass en fast dag pr uke med de timene som normalt ville vært skoletid de dagene barna har plass.
§ 4-16. Personale og ledelse
Skoleleder ved den enkelte skole er leder for skolefritidsordningen.
Det skal normalt ikke være flere enn 15 barn per voksen. Ressurser til bemanning med daglig leder og barneveiledere beregnes i forhold til antall barn påmeldt til fast plass, ved siste telledato i juni måned før oppstarten til nytt skoleår.
§ 4-17. Klagerett
Enkeltvedtak truffet i medhold av denne forskrift, kan påklages til kommunens klagenemnd, jf. forvaltningsloven § 28 annet ledd.
Kapittel 5. Skolerute
§ 5-1. Formål
Forskriften skal sikre at informasjon om kommunens skole- og feriedager er lett tilgjengelig.
Skoleruten fastsettes i henhold til skolerute vedtatt av Innlandet fylkeskommune.
§ 5-2. Skole og feriedager
Tabell for skoleåret 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027: Ferie og fridager i skolen
Kapittel 6. Hovedmål ved den enkelte skole
§ 6-1. Formål
Forskriften angir hvilket skriftspråk som er hovedmål på de offentlige grunnskolene i Ringsaker kommune. Skolen skal bruke hovedmålet i den skriftlige opplæringen og i den skriftlige kommunikasjonen med foreldrene.
§ 6-2. Hovedmål ved grunnskolene i Ringsaker kommune
De offentlige grunnskolene i Ringsaker kommune bruker bokmål som hovedmål.