Hva er Erasmus +?
Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Det er det største utdanningsprogrammet i verden, med et budsjett på 26,5 milliarder euro for perioden 2021-2027. Erasmus+ gir norske barnehager og skoler mulighet til å søke om midler til å samarbeide med andre i Europa.
Internasjonalt prosjektsamarbeid og mobilitet kan brukes som et verktøy inn i barnehagers og skolers satsningsområder. På denne måten kan det bidra til kompetanseutvikling og kvalitetsarbeid lokalt.
“Det er stor grad av sammenfall mellom europeiske, nordiske og norske mål på utdanningsfeltet. Derfor kan Erasmus+ være en integrert del av arbeidet med læreplanene. For perioden 2021-2027 er grønn og digital omstilling, inkludering og mangfold prioritert i Erasmus+. ” Udir, Erasmus+
Hvorfor akkreditering?
Skole- og barnehageeier i Ringsaker kommune er akkreditert som et konsortium, og er koordinator for kommunale barnehager og skoler. Alle ansatte som er tilknytt konsortiet kan delta i aktivitetene, og dette gjelder både koordinatoren og medlemmene i konsortiet. Internasjonalt arbeid skal med utgangspunkt i behov og strategiske mål være et verktøy i det lokale utviklingsarbeidet ved enhetene.
En akkreditering legger til rette for gjentakende deltakelse i Erasmus+ programmet, og mulighet til å delta med et langsiktig og strategisk perspektiv. Ordningen gir i første omgang tilgang til finansiering av mobilitetsaktiviteter i en toårsperiode. Det legges opp til læringsmobilitet for elever, pedagogisk personale i skole og barnehage og andre ansatte, for å heve kompetansen og fremme verdien av mangfold, inkludering, toleranse og medborgerskap.
Målet er å styrke den internasjonale dimensjonen og øke kvaliteten i utdanning og opplæring i barnehager og grunnskoler. Å delta på et læringsopphold i utlandet kan bidra til personlig vekst, læring og motivasjon for ansatte og elever.
Enkeltstående mobilitetsprosjekter
Ringsaker kommune har for tiden to enkeltstående mobilitetsprosjekter gjennom Erasmus +.
Skole- og barnehageeier:
Hvordan støtte, veilede og motivere skoler og barnehager til utvikling av en inkluderende praksis- med aktive, samarbeidende og utforskende barn og elever?
Fagerlund skole:
Grenseløs læring: På reise til inkludering og fellesskapende undervisning.