Permisjon fra undervisningen
I Ringsaker kommunes lokale forskrift til opplæringsloven, kapittel 2 om Permisjoner fra skolen, heter det at skolen kan gi en elev permisjon fra pliktig opplæring når skolen vurderer at eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig.
I vurderingen av forsvarlighet vil skolenes undervisningsopplegg i permisjonstiden, elevens læringsutbytte og fraværshistorikk, samt spesielle markeringer/arrangement, bli vektlagt. Det er skoleleder som avgjør hva som ansees som forsvarlig.
Det vi vet om skolefravær
Et godt samarbeid mellom skole og hjem er avgjørende for å fange opp og forhindre høyt skolefravær. Elevmedvirkning skal være sentralt i skolens praksis, også i arbeidet med å forebygge skolefravær. I opplæringsloven § 10-1 er det tydelig beskrevet at ved handlinger og avgjørelser som omhandler elever, skal elevens beste være et grunnleggende hensyn. Skolen må gi elevene mulighet til å påvirke viktige avgjørelser som angår dem. Barns mening skal bli vektlagt i tråd med barnets alder og modenhet. Medvirkning og kontroll over egen hverdag kan bidra til økt tilhørighet og trivsel.
Bekymringsfullt skolefravær
Det skilles mellom bekymringsfullt og ikke bekymringsfullt fravær. Det er vanlig at elever fra tid til annen er syke og derfor må være hjemme fra skolen. Det er imidlertid fravær utover det som tenkes å være normalt, som skole og foreldre må være oppmerksom på.
Alt fravær som går utover elevens faglige og sosiale læring regnes som bekymringsfullt. Det innebærer at bekymringsfullt og problematisk fravær nødvendigvis ikke trenger å være høyt, og at høyt fravær nødvendigvis ikke trenger å være bekymringsfullt.
Et annet skille går mellom dokumentert og udokumentert fravær. Dokumentert fravær er enten knyttet til permisjon gitt av skolen, eller fravær av helsemessige grunner, der foreldrene har meldt fra til skolen eller det foreligger legeerklæring. Udokumentert fravær er fravær foreldrene ikke har meldt fra om.
Både dokumentert og udokumentert fravær kan være bekymringsfullt. Ringsaker kommune har valgt å bruke bekymringsfullt skolefravær om skolefravær som krever tiltak.
For å lykkes med å gi en god helhetlig oppfølging er det å etablere et velfungerende lag rundt eleven et sentralt virkemiddel. Skolene og støttesystemet rundt må samarbeide godt slik at elevene får et helhetlig tilbud og rask tilgang til relevant kompetanse.
Det interne støttesystemet på en skole består av ledelsen og ansatte som har særlig kompetanse og som kan bistå når det er bekymring rundt skolefravær, de skal kartlegge, drøfte og igangsette tiltak. Det skal alltid vært gjort tiltak gjennom internt støttesystem før eksterne støttesystemer kobles på.
Det eksterne kommunale støttesystemet:
- Pedagogisk støttesystem: PP- tjenesten med Læringsmiljøteamet.
- Helserelatert støttesystem: skolehelsetjenesten, kommunepsykolog, Ung team, Ungdomskontakten, eventuelt andre.
- Foreldrerettede støttesystem: PP-tjenesten med foreldreveiledningsteam, barneverntjenesten.