Trygt og god skolemiljø
«Alle elevar har rett til eit trygt og godt skolemiljø som fremjar helse, inkludering, trivsel og læring.» (Opplæringslova § 12-2)
Moelv ungdomsskole jobber systematisk og kontinuerlig for at elever skal ha det trygt og godt på skolen, føle seg inkludert og delta i gode og rause fellesskap. Trivsel og læring er tett knyttet sammen, å føle seg trygg og oppleve tilhørighet er en forutsetning for barn og unges utvikling. Faglig og sosial trivsel henger sammen, og et godt klassemiljø er viktig for elevenes læring.
På Moelv ungdomsskole skal sosial læring og utvikling i stor grad foregå i et fellesskap i samhandling med andre. Gjennom dette samspillet utvikler elevene sosiale ferdigheter som empati, samarbeid, selvhevdelse, selvregulering og ansvarlighet. Disse ferdighetene er viktige i elevenes faglige og sosiale utvikling. Elevene får åpne oppgaver der de kan samarbeide med andre for å finne løsninger. Opplevelse av mestring og motivasjon fører igjen til læring og utvikling.
Alle som jobber på skolen har plikt til å følge med, gripe inn og melde fra hvis de ser eller har mistanke om at elever opplever krenkelser og mobbing. Skolen har en egen handlingsplan for trygt og godt skolemiljø som beskriver aktivitetsplikten, og hva skolen gjør når noen opplever mobbing eller mistrivsel. Ta kontakt med skolen dersom du har spørsmål knyttet til barn- og ungdoms skolemiljø. Utdanningsdirektoratet har klare retningslinjer for hva skolen skal gjøre dersom en elev ikke har det trygt og godt på skolen, les mer på kommunens hjemmesider.
Trivsel og læring:
laering-og-trivsel.382610.no.html
Utdanningsdirektoratet:
https://www.udir.no/laring-og-trivsel/skolemiljo/
På Moelv ungdomsskole har vi utarbeidet en lokal forbyggende plan:
«Å høre til». Planen inneholder:
- Lovverk og grunnlagsdokumenter
- Kartlegging og forebyggende arbeid for å utvikle et godt skolemiljø
- Bruk av kartleggingsverktøyene Spekter, relasjonskartlegging og Elevundersøkelsen
- Tydelig klasseledelse
- Gode relasjoner elev-lærer
- Bli kjent-samtale 8. trinn, elevsamtale og utviklingssamtale på 8. tom. 10. trinn
- Foreldreskole
- Plan for sosial kompetanse
- Felleskapsbyggende undervisning
- Tilsyn av voksne ute og inne
- Friminuttsaktiviteter
Forebygging og oppfølging av skolefravær
Fravær kan gå ut over elevens faglige og sosiale utvikling, og få konsekvenser for eleven både på kort og lang sikt. Det er derfor viktig at skolen raskt undersøker årsakene til at eleven har fravær, og setter inn tiltak så tidlig som mulig
Tilpasset opplæring
For å sikre at opplæringen er tilpasset elevenes behov, benytter vi varierte arbeids- og vurderingsformer. Skolen vurderer jevnlig hvilke læringsressurser som tas i bruk, og tilrettelegger for bruk av ulike læringsarenaer og aktiviteter. Målet er at alle elever opplever et tilfredsstillende utbytte av opplæringen.