Tjenester ved skolen

Utdannings- og yrkesrådgiving

Elever i norsk skole har rett til nødvendig rådgiving. Gjennom utdannings- og yrkesrådgiving skal eleven få hjelp til å finne seg til rette på skolen og til å ta beslutninger knyttet til framtidige yrkes- og utdanningsvalg.

En utdannings- og yrkesrådgiver skal hjelpe den enkelte elev med:

  • valg av utdanning og yrker
  • informasjon om utdanningsveier i Norge og andre land
  • arbeidsmarkedet nasjonalt og internasjonalt
  • å bruke ulike rådgivingsverktøy

På Moelv ungdomsskole er Svein Amlie utdannings-og yrkesrådgiver.

E-post: svein.amlie@ringsaker.kommune.no

Sosialpedagogisk rådgiving

Sosialpedagogisk rådgiving skal hjelpe den enkelte elev til å finne seg til rette i opplæringen. Den skal hjelpe elevene med personlige, sosiale og emosjonelle problemer som kan ha betydning for elevenes opplæring og sosiale forhold på skolen.

Hjelpen kan bestå i å klargjøre problemer og omfanget av dem og avklare hva skolen kan hjelpe til med. Elevene kan også få hjelp til å vurdere om de trenger hjelp utenfor skolen. Da kan rådgiveren bistå med å finne de rette hjelpeinstansene og få kontakt med disse.

Dette fagfeltet har sterke berøringspunkter med læringsmiljøfeltet og arbeidsområder knyttet både til PP-tjenesten og skolehelsetjenesten.

På Moelv ungdomsskole er Marianne Fejerskov sosialpedagogisk rådgiver.

E-post: marianne.fejerskov@ringsaker.kommune.no

Spesialpedagogisk rådgivning

Alle elever har rett til tilpasset opplæring. En spesialpedagogisk rådgivers viktigste oppgave er å hjelpe elever som har behov for tilrettelegging av undervisningen ut over ordinær tilpasset opplæring.

En spesialpedagogisk rådgiver kan:

  • Kartlegge lese- og skrivevansker, matematikkvansker og andre fagvansker
  • Hjelpe elever med lese- og skrivevansker med ulike digitale verktøy
  • Samarbeide tett med kontaktlærere, skoledelsen og PPT
  • Veilede lærere med å utarbeide pedagogisk rapport og IOP (individuell opplæringsplan)

På Moelv ungdomsskole er Hilde Ljødal Byenstuen spesialpedagogisk rådgiver

E-post: hilde.ljodal.byenstuen@ringsaker.kommune.no

Helsesykepleier

Helsesykepleier på Moelv ungdomsskole er ute i permisjon til mai 2024, og i mellomtida har vi en vikar en til to ganger i uka.

Elever kan snakke med helsesykepleier om fysisk og psykisk helse.

Det kan handle om:

  • Kropp og helse
  • Pubertet, sex- og samliv
  • Problemer med venner eller familie
  • Vanskelige tanker, følelser og bekymringer
  • Livvstilsproblemer

På Moelv ungdomsskole er Stine Sønsterud Berg vikar for helsesykepleier.

E-post: stine.sonsterud.berg@ringsaker.kommune.no

Skolefysioterapeut

Fysioterapeuten har helsefremmende og forebyggende oppgaver for alle elever. Du kan komme til fysioterapeuten med plager, skader eller utfordringer du forbinder med kroppen din. Skolefysioterapeuten er å treffe på skolen på mandager. 

E-post: thea.eskerud@ringsaker.kommune.no

 

Satsingsområder

På Moelv ungdomsskole har vi i perioden 24-26 tre satsingsområder:

  • Digital kompetanse
  • Inkluderende skolemiljø
  • Å bygge tenkende klasserom (23-24)

Digital kompetanse

Elevene trenger digitale ferdigheter og kunnskaper som setter dem i stand til å kontrollere, nyttiggjøre seg og bruke digital teknologi for å samhandle med andre og forhindre utenforskap

Den teknologiske utviklingen endrer barnehage- og skolehverdagen, og dette krever refleksjoner rundt hvordan og hvorfor teknologi anvendes. Omstillingen krever at læreren endrer og utvikler sin profesjonsfaglige digitale kompetanse. I Ringsaker har alle elever tilgang til sitt eget digitale læringsverktøy, det er god nettkapasitet og tilrettelagt for en variert, utforskende og innovativ digital praksis. Det må skapes tillit til at digitale løsninger brukes på en relevant og kunnskapsbasert måte i overensstemmelse med LK20 og rammeplaner for barnehage og SFO.

Barnehager og skoler skal styrke den digitale grunnmuren og øke kvaliteten på måten teknologi anvendes.

Evalueringen av Digitaliseringsstrategi for grunnopplæringen i Ringsaker kommune, viser at det er behov for en helhetlig tilnærming til pedagogisk og trygg bruk av digitale verktøy, kvalitet i valg av læremidler, kompetanseheving, nettverksbygging og god kommunikasjon mellom skole og hjem om digitaliseringens påvirkning på elevenes læringsliv.

GrunnDig rapporten (Munthe, et al., 2022) gir en oversikt over digitaliseringen i skolen, gjennomgang av forskning på området og viser til utviklingspunkter. 

Rapporten slår fast at digitale verktøy, ressurser og læremidler utgjør et stort potensial for elevers læring.

Rapporten trekker frem læreren som den viktigste enkeltfaktoren for læringsutbytte ved bruk av teknologi, og peker på at det er krevende for lærere å forholde seg til ny teknologi som krever endring og utvikling av deres profesjonsfaglige digitale kompetanse. ​​

Jamfør “Lokal konkretisering av Kunnskapsdept. Strategi for digital kompetanse og infrastruktur i barnehage og skole”

Inkluderende skolemiljø

Et raust og støttende læringsmiljø er grunnlaget for en positiv kultur der elevene stimuleres til faglig og sosial læring.  De ansatte på skolen, foreldre/foresatte og elevene har sammen ansvar for å fremme helse, inkludering, trivsel og læring, og for å forebygge mobbing og krenkelser.  

Elevmedvirkning skal prege skolens praksis. Elevene skal både medvirke og ta medansvar i læringsfellesskapet som de skaper sammen med lærerne hver dag.  

Vennskap skaper tilhørighet og gjør oss alle mindre sårbare. Når vi selv opplever å bli anerkjent og vist tillit, lærer vi å verdsette både oss selv og andre. Elevene skal lære å respektere forskjellighet og forstå at alle har en plass i fellesskapet.  

Et systematisk arbeid med skolemiljøet har resultert i lave mobbetall ved skolen de siste årene.   

Moelv ungdomsskole har kommet langt når det gjelder et inkluderende skolemiljø, men dette er noe som må ha kontinuerlig oppmerksomhet.  

Skolen jobber på denne måten for å skape et inkluderende skolemiljø: 

  • Skolen har en egen plan for arbeid med sosial kompetanse  
  • Fellesskapsbyggende undervisning 
  • En MUSK-time hver uke der inkluderende skolemiljø er hovedfokus 
  • Gjennom verktøyene «Mitt valg» og «Robust ungdom» møter elevene et systematisk og målrettet arbeid på området 
  • Skolen markerer verdensdagen for psykisk helse årlig 
  • Spekter og relasjonskartlegging er digitale undersøkelser som benyttes for å «overvåke» skolemiljøet 
  • Samarbeid med Lions Ringsaker har resultert i innholdsrike skolemiljødager, flere besøk på Beitostølen helsesportsenter og fokus mot utdanning av førerhunder for blinde 
  • Årets skolemiljødag hadde fokus på «alt vi deler», og det var mange elever som deltok i aktiviteter og samarbeid med andre de til vanlig ikke er så mye sammen med

Å bygge tenkende klasserom

Hva er et tenkende klasserom? 

Et tenkende klasserom gir elevene muligheter til å tenke og resonnere i matematikk – både individuelt og kollektivt: Elevene lærer sammen, og de utvikler forståelse i matematikk gjennom aktiviteter og diskusjoner. 

Undervisningsformen "Building Thinking Classrooms" består av 14 praksiser og er utviklet av den kanadiske forskeren Peter Liljedal. 

Les mer om tenkende klasserom på siden 14 prakiser.

 

Forsterket avdeling

Høsten-23 ble det etablert en forsterket avdeling ved Moelv ungdomsskole.  Dette er et forsterket ungdomsskoletilbud for nordre del av kommunen.    

Se egen fane på framsida.

Samarbeid mellom hjem og skole

Opplæringen skal skje i samarbeid og forståelse med hjemmet, og samarbeidet skal bidra til å styrke elevenes læring og utvikling.

  • God kommunikasjon mellom hjem og skole bidrar positivt til skolens arbeid med læringsmiljøet og til elevenes oppvekstmiljø
  • Foreldrene og foresatte har hovedansvaret for barnets oppdragelse og utvikling. De er barnas og ungdommenes viktigste omsorgspersoner og har kunnskap som skolen kan bruke for å støtte elevens danning, læring og utvikling 
  • Skolen har det overordnede ansvaret for å ta initiativet til og tilrettelegge for samarbeid. Dette innebærer å sørge for at foreldre og foresatte får nødvendig informasjon, og for at de gis mulighet til å ha innflytelse på sine barns skolehverdag
  • Hjemmets holdning til skole er av stor betydning for elevenes engasjement og skoleinnsats. Foreldre og foresatte møter skolen med ulike behov, forventninger og meninger om skolens mål og praksis. Det kan skape spenninger som kan være krevende for skolen å håndtere
  • Skolen må gi tydelig uttrykk for hva den skal og kan tilby, og hva som forventes av hjemmet
  • God og tillitsfull dialog er et gjensidig ansvar
  • Skolen må imidlertid ta hensyn til at ikke alle elever har samme mulighet til å få hjelp og støtte i hjemmet

Ist Home

I IST Home – Skole får du oversikt over alle dine barn i skole og SFO i en og samme app. Appen lar deg kommunisere med ansatte, og gjør at foresatte kan registrere fravær, se barnets timeplan, eller for eksempel gi beskjed om at barnet skal hentes av noen andre. I appen kan du også sjekke karakterer og bestille samtaletider.

Appen er naturligvis utarbeidet med hensyn til sikkerhet, i henhold til din kommunes personvernerklæring.

Appen henter informasjon fra ISTs skoleadministrative system.

Les mer om IST Home på siden digital praksis.

Skoledagen

Skoledagen på Moelv ungdomsskole starter hver dag kl. 0830 og slutter 14.05.