Vurdering for læring

Det er særlig fire forskningsbaserte prinsipper som er sentrale i vurderingsprosesser som har til formål å fremme elevenes læring:

  1. Elevene forstår hva de skal lære og hva som er forventet av dem 
  2. Elevene får tilbakemeldinger som forteller dem om kvaliteten på arbeidet eller prestasjonen 
  3. Elevene får råd om hvordan de kan forbedre seg 
  4. Elever er involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og utvikling 

Tydelige mål og kriterier, faglige relevante tilbakemeldinger, råd om forbedring og involvering i vurderingsarbeidet er viktig for å fremme læring. Disse prinsippene er nedfelt i forskrift til opplæringsloven (kap. 3) som rettigheter for elevene. Når læreren arbeider etter disse prinsippene kan både elever og lærer få mulighet til å påvirke opplæringen ved hjelp av kommunikasjon og dialog 

Underveisvurdering

På Moelv ungdomsskole skal vi være gode på vurdering. Lærerne skal gi elevene tilbakemeldinger underveis som motiverer elevene og som gjør at de forstår hva som skal til for å utvikle seg videre i fagene. Underveisvurderingen skjer uten karakterer muntlig eller skriftlig. Elevene skal vurdere seg selv og på den måten bli godt kjent med eget arbeid og egen læring. 

Halvårsvurdering

Alle elever har rett til å få halvårsvurdering. Vurderingen skal sikre at elevene får informasjon om hva de mestrer etter kompetansemålene i læreplanen og gi veiledning om hvordan de kan utvikle kompetansen videre. 

Standpunkt

En standpunktkarakter skal være uttrykk for den samlede kompetansen eleven har i faget ved avslutningen av opplæringen. Grunnlaget for vurdering i fag er kompetansemålene i læreplanen i faget, og all kompetanse som eleven har vist i løpet av opplæringen er en del av vurderingen når standpunktkarakteren skal fastsettes.   

Gjennom vurderingen skal eleven ha fått mulighet til å vise kompetansen sin på flere og varierte måter, og eleven skal vite hva det blir lagt vekt på i vurderingen. Forutsetninger, fravær, orden og oppførsel skal ikke inngå i vurderingen. Innsats er bare en del av vurderingen i kroppsøving, der dette er spesielt vektlagt i kompetansemålene. 

Eksamen

Elever på ungdomstrinnet kommer opp til eksamen skriftlig og muntligAlle elever på 10. trinn skal opp til skriftlig eksamen. Skolen får elever opp i alle de tre fagene matematikk, norsk og engelsk. Hver elev kommer kun opp i ett skriftlig fag. 

Alle elever på 10. trinn skal også opp til muntlig eksamen.  Hver elev kan komme opp i ett muntlig fag.  De aktuelle fagene er: norsk, matematikk, engelsk, naturfag, samfunnfag, krle og fremmedspråk/faglig fordypning.  Hvilket fag de ulike elevene kommer opp i, avgjøres sentralt i kommunen.  

Eksamenskarakteren er et uttrykk for den kompetansen eleven viser på eksamen. Eksamensoppgaven skal derfor gi kandidaten anledning til å vise sin kompetanse i så stor del av faget som mulig.   

Vurdering i orden og oppførsel - en forsøksordning

Vurdering av orden og oppførsel har som formål å fremme sosial læring, bidra til et trygt og godt skolemiljø, og gi informasjon om elevens orden og oppførsel. 

Grunnlaget for vurdering i orden og oppførsel er ordensreglementet til skolen. Elevene skal være kjent med hvordan ordensreglementet blir brukt for å vurdere deres orden og oppførsel.  

I motsetning til vurdering i fag, kan både elevens forutsetninger og fravær inngå som en del av vurderingen i orden og oppførsel. Underveisvurderingen i orden og oppførsel skal jevnlig drøftes og brukes til å fremme sosial læring.  

Moelv ungdomsskole er våren-24 med på forsøksordning med vurdering av orden og oppførsel uten bruk av karakter. Vi mener at dette er en praksis som er i tråd med skolens praksis når det gjelder underveisvurdering i fag. Vi ønsker et vurderingssystem i orden og oppførsel som vektlegger viktige prinsipper i fagfornyelsen; dybdelæring, kritisk tenkning, arbeid med tverrfaglige tema og elevmedvirkning. Vurdering i orden og oppførsel skal fremme sosial læring, sikre at eleven har et trygt og godt skolemiljø og gi informasjon om elevens orden og oppførsel.  

Vurdering uten karakter gjør vi gjennom elevsamtaler, skriftlig egenvurdering gjentatte ganger, tilbakemelding/drøfting av egenvurderingene og elevstyrt utviklingssamtale. Det vil være tilbakemeldinger til foresatte avhengig av behov.