Ringsaker kommune har på dette grunnlag utarbeidet helhetlig ROS-analyse og følgende beredskapsplaner:
- Overordnet beredskapsplan
- Plan for kriseledelse
- Fagplaner for krisehåndtering innenfor spesifikke overordnede områder
- Virksomhetenes beredskapsplaner
Arbeid med beredskap i kommunen skal forebygge uønskede hendelser, iverksette skadebegrensende tiltak og avhjelpe skade på personell og materiell i krisesituasjoner.
Sentrale begreper
Samfunnssikkerhet er evnen til å ivareta befolkningens liv, helse og grunnleggende behov samt evnen til å opprettholde viktige samfunnsfunksjoner under ulike former for ytre påkjenning. Begrepet dekker alt fra begrensede hendelser, via større krisesituasjoner som innebærer fare for liv, helse, miljø og materielle verdier, til sikkerhetsutfordringer som truer samfunnet.
Samfunnssikkerhetsarbeidet har et forebyggende element ved at sannsynligheten for at uønskede hendelser skal inntre, reduseres. Videre skal arbeidet sikre at konsekvensene i tilfellet uønskede hendelser inntreffer, blir så små som mulig.
Beredskap er planlegging og forberedelser av konkrete tiltak for å begrense skadevirkningene og ellers håndtere kriser og uønskede hendelser på best mulig måte.
En uønsket hendelse er en hendelse som avviker fra det normale, og som har medført eller kan medføre tap av liv eller skade på helse, miljø, materielle verdier og/eller kritisk infrastruktur.
En krisesituasjon er en situasjon hvor en ytre uønsket hendelse, truer eller rammer et større antall mennesker og/eller betydelige materielle verdier, og hvor skadevirkningene er/kan bli mer omfattende enn hva det ordinære hjelpeapparatet er dimensjonert for å håndtere.
Kritiske samfunnsfunksjoner er oppgaver som må opprettholdes for å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet.
Kritisk infrastruktur er anlegg og systemer som er nødvendige for å opprettholde kritiske samfunnsfunksjoner.