Rundt 100 deltakere fra 24 ulike foreninger deltok på frivillighetssamlingen på Prøysenhuset i januar 2024. Dette er en av fire faste møteplasser som frivillig sektor har utviklet sammen med Ringsaker kommune. Møteplassene skal bidra til å styrke samarbeidet mellom frivillig sektor og Ringsaker kommune. Innholdet varierer. Kompetanseheving og erfaringsdeling vektlegges.
På samlingen i januar 2024 jobbet de frammøtte med en gruppeoppgave knyttet til spørsmålet om hvordan få flere inn i fellesskapet som frivilligheten representerer. Oppgaven ble delt i tre deler og under følger en oppsummering av hver del:
Kvaliteter ved eget fellesskap
Hva er det ved vårt fellesskap som gjør at vi trives og hvorfor?
Svarene bekrefter at det å delta i en forening gir opplevelse av mestring, tilhørighet, sosialt fellesskap og selvutvikling for de som deltar. Det er et godt sted å være.
Hindringer for inkludering
Deretter ble deltakerne utfordret til å se sitt eget felleskap utenfra med spørsmålet: Se for deg at du er helt ny og vurderer å bli en del av foreningen. Er det noe ved kulturen deres som gjør det vanskelig å komme inn?
Svarene viser at deltakerne erkjenner at det kan være krevende å komme ny inn i eget fellesskap. Det blir ofte tette vennskap og klikkdannelser. «Stammespråk» og uskrevne regler kan påvirke rekrutteringen.
I noen foreningen kan krav til utstyr og større utgifter være en barriere. Det kan også være vanskelig å komme ny inn hvis de etablerte i foreningen ikke er åpne for nye idéer eller tør å spørre nye om å ta på seg oppgaver. Mangel på informasjon og opplæring blir fort en barriere.
Gode tiltak for inkludering
De frammøtte på Prøysenhuset laget en innholdsrik liste over gode tiltak som kan gjøre det lettere for flere å ta del i fellesskapet. Her nevnes noen av tiltakene:
- Sørg for oppdatert informasjon på nettsiden og andre kanaler foreningen bruker til å informere som seg og sine aktiviteter og tilbud.
- Ta direkte kontakt med nye medlemmer og inviter dem inn til opplæring og innføring i foreningens kultur og tilbud
- Lag uformelle sosiale møtepunkter også for de som ikke er medlemmer.
- Lag en fadderordning som sikrer tett oppfølging av de som er nye.
- Finn ut av hva den nye er interessert i og kan tenke seg å gjøre.
- Ta deg tid til å forklare begreper som er innarbeidet i foreningen.
- Være bevisst på at man skal bruke et språk som alle kan forstå.
- Få innspill fra «nye» medlemmer om hva dere kan gjøre annerledes.
Sjekk gjerne ut hele listen over gode tiltak til inkludering. Kanskje blir dere inspirert til å gjøre nye grep for å få med flere.