Hvordan klassifiseres badevannskvaliteten?

Både det norske og EUs regelverk baseres på at badeplassens badevannskvalitet må bedømmes ut fra den målte vannkvaliteten over flere år. Dette for å kunne foreta en mer langsiktig kvalitetsvurdering. Basert på målinger gjort de siste fire årene, kategoriseres vannkvaliteten ved samtlige offentlige badeplasser i Ringsaker kommune innenfor følgende fire kategorier: 

Utmerket

Vannkvaliteten er stabilt bra gjennom hele sesongen.

God

Vannkvaliteten er stabilt bra, men det kan forekomme perioder med redusert kvalitet.

Tilstrekkelig

Vannkvaliteten er stort sett bra, men det kan forekomme perioder med redusert kvalitet. Dettet er stort sett knyttet til mye nedbør, og bading frarådes etter døgn med større nedbørsmengder. 

Dårlig

Vannkvaliteten er stort sett bra, men badeplassen er blant annet ekstra utsatt for å få dårlig vannkvalitet ved mye nedbør. Bading frarådes ett døgn etter større nedbørsmengder. 

Badeplasser i de to nederste kategoriene vil ha tettere oppfølging gjennom badesesongen enn de som historisk sett har god vannkvalitet.

Les mer om kontroll av badevannskvalitet hos FHI

Kraftig regn kan gi midlertidig dårlig badevannskvalitet

Rett etter større regnskyll er sjansen for dårlig badevannskvalitet høyere enn vanlig. Regnvannet vil da dra med seg forurensing fra land på sin vei ned til sjø og vann (for eksempel avføring fra dyr, olje- og drivstoffrester fra vei).  Fortynnet avløpsvann kan også gå i overløp om rørkapasiteten blir for liten. Det blir derfor gjerne høyere bakterieverdier i badevannet rett etter kraftig nedbør. 

Når nedbøren opphører og forurensingen ikke lenger tilføres badevannet, bedrer forholdene seg raskt. Som regel vil vannkvaliteten være god igjen et døgn etter regnskyllet. 

Om vannprøver skulle vise gjentatte dårlige resultater har vi rutiner for å følge opp dette og finne årsaken. 

Hva er svømmekløe?

Svømmekløe, eller cerkariedermatitt, er et kløende utslett på huden hos mennesker som har badet i enkelte ferskvannssjøer og dammer. Utslettet er forårsaket av parasitter (ikter) som vanligvis infiserer ulike arter av fugler som er knyttet til ferskvann.

Les mer om svømmekløe hos FHI

Tiltak mot smitteoverføring fra fugleavføring

Avføring fra gjess og andre fugler kan forurense badevann og strender. Avføringen kan inneholde smittestoffer, og campylobacterbakterien kan forårsake diaré hos mennesker.

Man har ikke gode data på hvor mange som blir utsatt for smitte på badeplasser og friluftsområder. Selv om faren for smitteoverføring fra fugleavføring anses å være liten, kan det være en viss risiko. 

Spesielt små barn kan få nærkontakt med avføring gjennom lek og opphold på stranden eller i friluftsområdet.

Tiltak som forebygger smitte:

  • Vær ekstra oppmerksom på strender der små barn skal bade, og forsøk å unngå at de svelger badevannet.
  • Pass på at små barn ikke får fugleavføring i munnen.
  • God håndhygiene og håndvask før man spiser er viktig for å unngå sykdommer. 

Ved vedvarende mage- og tarmbesvær bør lege kontaktes.

Les mer om campylobacterbakterien hos FHI.

Hva er blågrønnalger?

Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier. Disse finnes naturlig i jord, luft og vann, men under visse forhold kan det bli en synlig oppblomstring av disse bakteriene i elver og innsjøer, av og til også i havet. Cyanobakteriene kan produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer, og kontakt med disse toksinene kan gi hudirritasjoner og forgiftninger. Har man badet i grønt vann, er det uansett lurt å dusje seg selv så snart som mulig og vaske badetøyet. 

Les mer om blågrønnalger hos FHI

Hva skjer ved oppblomstring av blågrønnalger i Mjøsa?

Dersom det skjer en oppblomstring av blågrønnalger i Mjøsa, stenges kommunalt tilrettelagte badeplasser i Ringsaker som eventuelt blir berørt av algeoppblomstringen. Blågrønnalger kan produsere giftstoffer som er farlige for mennesker og dyr.

Bading frarådes hvis vannet er grønnfarget. Innbyggerne bes selv vurdere vannet før bading. Er vannet grønnfarget, og du ikke ser bunnen tydelig på 1 meters dyp, frarådes bading både for mennesker og dyr. Hunder må ikke drikke det grønnfargede vannet.

Hvor mye alger som er i vannet, kan endre seg raskt med vær og vind. Pent og varmt vær gir mer alger. 

Det kommunale drikkevannet er fortsatt trygt, fordi det hentes på dybder der algene ikke vokser.

Ser du blågrønnalger i Mjøsa? Meld fra med ny «alge-app»

Bloomin' Algae er en app der publikum – for eksempel turgåere, fiskere og båtfolk – kan rapportere inn oppblomstringer av cyanobakterier (blågrønnalger). 

Innrapporterte observasjoner kvalitetssikres av eksperter fra NIVA, og appen vil fungere som gratis varslingstjeneste for potensielt skadelige algeoppblomstringer.

Appen hjelper folk å lære å gjenkjenne oppblomstringshendelser som er av høy risiko for folke- og dyrehelsen. Den kan også gi rask varsling til ansatte i f.eks. kommuner og fylkeskommuner, slik at de kan følge opp med eventuelle folkehelseadvarsler.

Du kan laste ned appen direkte fra Google Play eller App Store.

Observasjon av blågrønnalger ved badestrender kan også varsles til kommunens servicesenter tlf. 62 33 50 00. 

Badeplasser og strender i Ringsaker