Oppstart - trygg tilknytning

For små barn kommer trygghet foran alt annet og er en forutsetning for at barnet skal utvikle seg på en sunn og god måte. Foreldrene/foresatte er barnets første og fremste tilknytningspersoner, men også andre nære omsorgspersoner er viktige for barnet. For veldig mange barn kommer de ansatte i barnehagen som en klar nummer to når det kommer til tilknytningspersoner. Hvordan vi som voksne i barnehagen utøver jobben vår er derfor svært viktig for barna og deres tilknytning til oss.  

Som et ledd i å oppnå trygghet hos alle barna, er rutinene rundt tilvenning til barnehagen kjempeviktig. Vi samarbeider tett med familiene og vi tilpasser oss barnas rutiner rundt søvn, mat, bleieskift, og andre behov. Det er viktig for oss at hverdagen formes rundt hvert enkelt barn og at barnet bruker den tiden det trenger for å bli trygg.  

Når barnet starter i barnehagen, bruker vi god tid på å bli kjent med hvert enkelt barn og familie. Det er veldig individuelt hvor lang tid hver enkelt trenger for å slippe mor og far, og være alene i barnehagen. Vi ser derfor at det er lurt å sette av god tid i tilvenningsperioden, slik at foresatte kan være tilgjengelig så lenge barnet har behov for det.  

Overgang innad i barnehagen

Overganger for barna skjer også innad i barnehagen. Personalet skal sørge for at barna for tid og mulighet til å bli kjent med ny avdeling og andre barn som skal på samme avdeling. Det samme gjelder barnas møter med personalet som de skal være sammen med. Foresatte skal få tilstrekkelig informasjon slik at overgangen blir oversiktlig, og oppleves som trygg. Foresatte skal få muligheten til å bidra i forberedelsene og tryggingen av eget barn i overgangen. Det er foresatte som kjenner barnet sitt best, det er derfor viktig med god og tett dialog. Når barna skal flytte fra småbarn til storbarnsavdeling, bruker vi god tid på å gå på besøk på den nye avdelingen og de ansatte på storbarn kommer på besøk til småbarn. 

Overgang barnehage - skole

Gjennom det siste året i barnehagen har de eldste barna skolestarterklubb, der samles de rundt felles aktiviteter rettet mot skolestart. Barnehagene tilpasser opplegget etter forutsetninger, utvikling og behov.  

Som del av en større enhet hvor mange av barna skal begynne på samme skole, legges det opp til at barna skal få møtes gjennom felles aktivitetsdager i løpet av året. Slik tenker vi å tilrettelegge for at barna kan møte flere kjente fjes når de kommer på skolen i 1.klasse. Siste året i barnehagen avsluttes med en felles tur for alle skolestarterne. Dette er en tur som planlegges ut ifra forutsetningene som ligger til grunn for at hele gruppen skal ha glede og nytte av turen. Sammen med Moelv og Fossen skole har vi jevnlige møter gjennom året hvor vi samarbeider om å skape trygge overganger mellom barnehage til skole. Det er viktig at barnehagene og skolene kjenner hverandres utviklingsløp for å være brobyggere i overgangen. 

I skoleklubben vil barna få mulighet til å utvikle viktige ferdigheter som selvstendighet, konsentrasjon og samarbeid. Barna vil jobbe med aktiviteter som styrker deres evne til å lytte, følge instruksjoner og gjennomføre enkle oppgaver. Aktivitetene i skoleklubben skal være lekbaserte og tilpasset deres utviklingsnivå. Vi ønsker at barna som er i skoleklubben skal føle seg trygge og motiverte til å starte på skolen, og vi vil derfor legge opp til et samarbeid med foresatte med fokus på å sikre en god overgang fra barnehage til skole siste året i barnehagen.