TIIBS -Tidlig innsats og inkludering gjennom barns språkutvikling

Alle barn har rett til et godt språkmiljø, og til å være en del av et inkluderende fellesskap i barnehagen. Dette er stadfestet i Rammeplan for barnehager, barnehageloven og FNs barnekonvensjon. Barn har ulike forutsetninger for læring, og lærer på ulike måter. Det er derfor viktig at ansatte har nok og riktig kompetanse for å kunne tilrettelegge for et inkluderende språkfellesskap for alle barn. Ringsaker kommune har som satsningsområde at hver enkelt barnehage får et system som sikrer at alle barn får utviklet språket sitt innen sitt potensiale. Dette innebærer at alle ansatte skal ha kunnskap om barns språkutvikling og læring for å kunne støtte den enkeltes språkutvikling. I tillegg er det nødvendig med et godt støttesystem der barnehageansatte, barnehageeier og PPT samarbeider godt rundt å tilby barn et rikt og inkluderende språkmiljø. Dette gjøres gjennom arbeid i profesjonsfaglig fellesskap, veiledning i samarbeid med PPT, evaluering og videreutvikling av praksis.   

 

Overordnet skal alle barn: 

Ha tilgang til et rikt språkmiljø innenfor et inkluderende fellesskap 

Møte ansatte med høy språklig innsikt og kompetanse 

Få språkstøtte tidlig. 

 

Barn i vår enhet skal oppleve et allmennpedagogisk tilbud som tilpasses barnas behov og forutsetninger. Det å kunne delta i språklig samspill med andre barn er viktig for å delta i lek, og opplevelsen av å høre til i et fellesskap er tett knyttet opp til språket vårt. Det er derfor særlig viktig at de ansatte er en god støtte når barna skal sette ord på erfaringer, følelser, initiativer og tanker.   

Tegn til tale

I vår enhet benytter vi oss av Ebbe nebb sitt pedagogiske støttemateriell i vårt arbeid med tegn til tale. Det er mange grunner til å støtte vår kommunikasjon med tegn. Barna lærer tegn gjennom flere sanser; å se, høre og selv gjøre tegnene, noe som gjør språklæringen til noe kroppslig. Vi ønsker at alle barn skal få være aktivt deltagende i egen hverdag, og med hendene tilgjengelig overalt, er språket også tilgjengelig for flere barn slik at de kan være medvirkende gjennom hele dagen.  I vår enhet er vi opptatt av inkludering av alle, og tegn til tale kan fungere som en bro for barn med norsk som andrespråk, og støtte til barn med begrenset eller utydelig uttale til å uttrykke seg. I tillegg til disse fordelene synes barn også at tegn til tale er veldig gøy! 

Grønne tanker - glade barn

Grønne tanker glede barn er en del av serien «psykologisk førstehjelp» som er et verktøy utviklet for å hjelpe barn og unge med å takle følelsene sine på en god måte slik at de kan oppleve glede, mestring og trygghet. Grønne tanker – glade barn er for barn i alderen 4 – 7 år og er utviklet av psykologspesialist Solfrid Raknes med referansegruppe. Konseptet er laget for å hjelpe barna til å utvikle et godt språk for følelser. Barna blir kjent med tenkebamsene Rød og Grønn, og øver på å gi seg selv og hverandre støtte og trøst når noe blir vanskelig. Materiellet brukes i samlingsstunder, samtaler, lek og lesestunder med barna i gruppe eller en til en.