Leseglede og språkstimulering
Vi ønsker å øke fokus på språkstimulering og leseglede. Gjennom mer bruk av bøker, rim, regler, språkleker og bruk av biblioteket vil vi at barna skal få økte erfaringer med rytmen i språket og bli mer språklig bevisste. Vi ønsker å stimulere lesegleden og oppfordrer foreldre til å lese med barna sine hver dag.
Det vi vektlegger innenfor språkstimulering er at barna skal:
- Oppleve
- Stimuleres
- Leke
- Snakke
- Oppmuntres
- Gis tillit til seg selv og egen språkkompetanse
- Bli lyttet til, vist interesse for og bedt om utdypninger
Vi ønsker å skape mestringsopplevelser for hvert enkelt barn!
Språkstimulering gjør vi blant annet ved bruk av lekegrupper, lese/snakke om bøker, rim, lytte ut lyder, munnmotorikk, kategorisering og begrepstrening, samt gjennom å snakke med barna i hverdagsaktiviteter og rutinesituasjoner. Vi bruker forskjellig leker og materiell for å konkretisere og symbolisere.
Tidlig innsats og inkludering gjennom barns språkutvikling (TIIBS)
Språk er viktig og grunnleggende for barnas utvikling på alle andre områder. I 2022 ble Kultur for læring avsluttet, men som en videreføring av dette, ble prosjektet TIIBS startet opp.
Målet er at barna skal:
· Ha tilgang på et rikt språkmiljø innenfor et inkluderende fellesskap
· Møte ansatte med høy språklig innsikt og kompetanse
· Få språkstøtte tidlig.
For tiden jobber vi med Språkløyper, ett opplegg som er utviklet av lesesenteret i Stavanger. Her har vi vært gjennom en pakke som heter språkhverdag (2022)og nå er fokuset på den som heter vurdering og dokumentasjon av språk og språkmiljø. Dette brukes til å heve kompetansen i personalgruppen og bevisstgjør oss på vår rolle i barnas språkmiljø. Vi bruker personalmøter og planleggingsdager på dette.
Friluftsliv
FRILUFTSLIV
Vi i Tømmerli barnehage har valgt friluftsliv som en av våre grunnpilarer. Vi vil gjennom hele året tilbringe mye tid ute med alle gruppene. Vi vil utforske naturen og se hvordan den forandrer seg til ulike årstider. Det å ta vare på naturen og bidra til bærekraftig utvikling er også sammenfallende med det å være en Miljøfyrtårnbarnehage.Vi ønsker å gi barna gode og varierte førstegangsopplevelser ute i naturen.
Barn er tidlig opptatt av naturen og stiller spørsmål rundt den; Hvorfor ser blomstene ut som de gjør? Hvorfor er noen sopper spiselige og andre ikke? Hvorfor trenger vi edderkopper og biller? Hva skjer om vi sager i trærne i skogen? Skogen innbyr til felles undring mellom barna og de voksne. I tillegg til opplevelsene og undringen som foregår i naturen, får barna en helt unik mulighet til å utvikle motorikken og sanseapparatet. Naturen innbyr til fantasi og kreativitet i leken. Vi har ikke med oss leker ut på tur, så leken blir avgrenset og beriket av barnas egen fantasi.
Vi har en gapahuk som blir flittig brukt, den er et viktig supplement til vår utelekeplass.
Overordnede mål til dette er:
- Vi ønsker at barna skal bli kjent i lokalmiljøet og bli glade i hjemstedet sitt. Vi vil bygge identitets- og tilhørighetsfølelsen til barna.
- Vi ønsker at barna skal lære å se alle mulighetene som naturen gir.
- Vi ønsker at barna skal få muligheten for allsidig fysisk aktivitet.
- Vi ønsker at barna skal få utvikle fantasi, kreativitet og skaperevne gjennom bruk av naturmateriale og lek i naturen.
- Vi ønsker at barna skal få oppleve fellesskapsfølelse og glede ved felles opplevelser i naturen.
- Vi ønsker at barna skal få kunnskap om naturen gjennom hele året, bli glade i å bruke naturen og få ferdigheter i å bruke den.
- Vi ønsker at barna skal utvikle sosiale ferdigheter gjennom lek og felles opplevelser i barnehagen og naturen.
Antall, rom og form
Vi følger de kommunale målsetningene for dette fagområdet og tilpasser læringen til barnegruppene. Rammeplanen sier at barnehagen skal bidra til at barna:
- Oppdager og undrer seg over matematiske sammenhenger
- Utvikler forståelse for grunnleggende matematiske begreper
- Leker og eksperimenterer med tall, mengde og telling og får erfaring med ulike måter å uttrykke dette på
- Bruker kroppen og sansene for å utvikle romforståelse
- Undersøker og gjenkjenner egenskaper ved former og sorterer dem på forskjellige måter
- Undersøker og får erfaring med løsning av matematiske problemer og opplever matematikkglede.
Vi bruker spill, bøker, digitale verktøy, mattepakken og annet utstyr for å stimulere og inspirere barna. Vi er bevisste på begreper
Engelsk
Vi har felles kommunale målsettinger for engelsk i barnehagene i Ringsaker. De ble revidert i 2017, og vi har fått mer fokus på fraser. Vi skal fortsette å bruke engelsk i barnehagen, på barnas premisser. De skal få oppleve engelsk som et språk, og vi håper å vekke interesse og nysgjerrighet.
Vi følger de felles kommunale målsetningene for arbeid med engelsk. Der står det blant annet at:
- Barnehagen skal bidra til at barna opplever det engelske språket som synlig og tilgjengelig i lek og aktiviteter.
- Barnehagen bidrar til at barna får kjennskap til engelske fraser innen ulike temaer.
- Barnehagen skal bidra til at barna blir kjent med engelske sanger, rim og regler.
- Barnehagen bidrar til at det skapes motivasjon, interesse og engasjement hos barna som grunnlag for videre engelskopplæring i skolen.