TIIBS - Tidlig innsats og inkludering gjennom barns språkutvikling
Språk er grunnleggende viktig for barns utvikling på alle områder, og det skal legges til rette for god språkstimulering gjennom hele barnehagedagen. Alle barn skal ha mulighet til å delta i aktiviteter som fremmer kommunikasjon og en helhetlig språkutvikling. Prosjektet TIIBS skal bidra til å styrke barnehagenes kompetanse, slik at hver barnehage utvikler et system som sikrer at alle barn får utviklet språket innenfor sitt eget potensiale.
Prosjektet TIIBS hadde oppstart høsten 2022 og avsluttes vinteren 2024. I denne perioden skal det jobbes med å videreutvikle barnehagens arbeid med språk, gjennom fokus på tidlig innsats og inkludering gjennom barns språkutvikling. Barnehagene i Ringsaker kommune skal utvikle et felles utgangspunkt for kartleggingsverktøy og teori/fagforankring. Det legges opp til arbeid på alle nivåer - både internt i den enkelte barnehage, i profesjonsfellesskap mellom barnehagene, samarbeid med PP-tjenesten og med kommunen som barnehageeier og barnehagemyndighet.
Målsettinger for TIIBS
Alle barn skal
- Ha tilgang på et rikt språkmiljø innenfor et inkluderende fellesskap
- Møte ansatte med høy språklig innsikt og kompetanse
- Få språkstøtte tidlig
Språkløyper
For å videreutvikle personalet sin kompetanse på barns språkutvikling, begynte Bakkehaugen barnehage allerede i 2021 å jobbe med kompetanseutviklingspakker om barns språkutvikling via Lesesenteret - Universitetet i Stavanger. Vi jobbet i 2021 med kompetansepakken «Språkhverdag». Målet med denne kompetansespakken var å styrke barnehagens daglige arbeid med barnas språklæring gjennom bevissthet om språklig mangfold. I 2022 startet vi opp med kompetansepakken «Brobyggeren», og denne fortsatte vi med gjennom barnehageåret 2023/2024. Målet med denne kompetansepakken var å styrke arbeidet med barns språklæring gjennom omsorg, støtte og utfordring i relasjonen mellom barn og voksne. Målet er å være brobyggere i barnas språklæring, skape mening sammen i ulike språkmøter og gi gode vekstmuligheter for alle barn.
Barnehageåret 2024/2025 vil vi fortsette å jobbe med språk og språkmiljø, selv om TIIBS prosjektet avsluttes i løpet av vinteren. Vi vil dette barnehageåret ha et stort fokus på vurdering og dokumentasjon av språk og språkmiljø. I dette arbeidet vil vi legge stort fokus på voksenrollen i lek og språkarbeid. Vi skal sette fokus på observasjonsmateriale TRAS som tar for seg ulike områder som er av betydning for barns språkutvikling. TRAS er forskningsbasert og bidrar til kompetanseutvikling av hele personalet, og gir med det et grunnlag for språkstimulering og å tenke gode tiltak i barns språkmiljø. I dette arbeidet vil vi trekke veksler på kunnskap og erfaringer fra språkløypene vi allerede har jobbet med, for å kunne gi hvert enkelt barn et rikt og tilpasset språkmiljø.