Fagfornyelsen og elevmedvirkning

Fagfornyelsen er innført, og nå er det nye læreplaner på alle trinn. Et av målene med den nye planen, er at elevene møter en mer relevant og hverdagsnær skolehverdag, som er med på å danne gode samfunnsborgere og forberedelser til yrker i fremtiden. Sentrale stikkord fra den nye planen - utforskning, kildekritikk, bærekraftig utvikling, livsmestring og elevmedvirkning. 

Dette vil kreve en endring i skolen og et større fokus på ferdigheter og kompetanse, der elevene er aktive deltakere i egen læringsprosess. Endringer tar tid å gjennomføre, og på veien prøver vi ut nye undervisningsmetoder, noe som må til for å nå kompetansemålene i fagene. Vi gjennomfører blant annet et integrert tverrfaglig tema der fag-grensene viskes ut.


Elevmedvirkning er mye mer enn elevråd og at elevene får velge om de vil har skriftlig prøve eller muntlig fremlegg som vurderingsform. Elevene skal forstå at elevmedvirkning ikke handler om å få viljen sin, men å skape læring sammen.

Karakterfri underveisvurdering

Vi fortsetter med karakterfri underveisvurdering. Vi opplever at det er mindre stress rundt karakterjaget, og læringen er mer i fokus. I forkant av utviklingssamtalene gjennomføres en kombinasjon av egenvurdering og fagsamtale. Dette for å trene eleven i å vurdere egen innsats og læring opp mot faglige mål.

Læringsmiljøet

Respekt, anerkjennelse og gode relasjoner er viktig. Det er fundamentet i trygge klassemiljøer som igjen er grunnlaget for god læring.  I løpet av den første skoleuka er elevene med å lage «klasseregler». Vi jobber kontinuerlig med å skape et best mulig miljø for læring ved å ha fokus på engasjement, innsats, vilje og gleden ved å tilegne seg ny kunnskap. Livsmestringsplanen vår er sentral i dette arbeidet.

Digital kompetanse

Alle ungdomsskoleelever i Ringsaker kommune har hver sin PC til rådighet. Digital kompetanse er en grunnleggende ferdighet vi trenger nå og senere i livet, og vi voksne må hjelpe til slik at dette blir et godt verktøy for læring. Det gir oss større mulighet for tilpasset opplæring, og vi kan hjelpe elevene med struktur og oversikt. Både lærere og foreldre har anledning til å være tettere på skolearbeidet, og verktøyet gir gode muligheter for variert undervisning og varierte vurderingsformer.