Barnehagens verdigrunnlag og pedagogiske grunnsyn

I Bakkehaugen barnehage har personalet i fellesskap utviklet vårt pedagogiske grunnsyn. Et pedagogisk grunnsyn er de verdiene som ligger til grunn for hvordan personalet ser og møter hvert enkelt barn i barnehagen. Hvordan personalet forholder seg til barna, og hvordan vi samhandler med det enkelte barn er forankret i vårt verdisyn.

Våre tanker om barn

Vi tenker at hvert barn

  • kan noe
  • er naturlig nysgjerrige, utforskende og skapende
  • er et intelligent og kompetent meneske
  • er et lærende menneske
  • er et individ med ulike behov og muligheter

Med utgangspunkt i dette synet på barn skal vi ha et personale som:

  • Skaper relasjoner som er preget av nærhet til barnet, innlevelse i samspillet og vilje til å lytte.
  • Ser og respekterer hvert enkelt barn som et eget og selvstendig individ med egne tanker, følelser og meninger.
  • Behandler barnet som et likeverdig individ.
  • Er anerkjennende i sin væremåte overfor barna.
  • Lar barna medvirke i barnehagen ved at deres interesser kommer til syne i hverdagen
  • Responderer på barnets positive handlinger og styrke disse kvalitetene.
  • Gir barna tid til undring.
  • Undrer seg sammen med barna uten alltid å ha et fasit-svar…
  • Gir barna tilrettelagte aktiviteter og utfordringer som skaper utvikling og mestringsfølelse.
  • Er til stede «her og nå», og griper dagen sammen med barna.

Tilknytning, omsorg og trygghet

Rammeplanen sier:

Omsorg er en forutsetning for barnas trygghet og trivsel, og for utvikling av empati og nestekjærlighet. Barnehagen skal gi barna mulighet til å utvikle tillit til seg selv og andre. I barnehagen skal alle barna oppleve å bli sett, forstått, respektert og få den hjelp og støtte de har behov for.

Bakkehaugen barnehage er vi opptatt av at alle barn skal føle seg ivaretatt og bli sett hver dag. Trygge og omsorgsfulle omgivelser er essensielt for å fremme læring gjennom lek. Arbeidet for å bygge tillit og omsorgsopplevelser mellom de ansatte, foreldrene og barnet starter ved første besøksdag i barnehagen, og fortsetter gjennom hele barnehagetiden.

Personalet skal gjennom sin kompetanse ha evne til å gi barna opplevelse av å bli sett, forstått, respektert og få den hjelp og støtte de har behov for gjennom hverdagen. Gjennom mestringsopplevelser og omsorg vil barna få selvtillit og en positiv selvfølelse, og dette danner grobunn for læring. Trygge barn skaper gode relasjoner, og dette fremmer sosial kompetanse. Gjennom dette kan vi motarbeide mobbing, og fremme god, lærende lek og fine aktiviteter sammen i barnehagen.

Sosial kompetanse, vennskap og lek

Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver definerer sosial kompetanse som det å kunne samhandle positivt med andre i ulike situasjoner. Denne kompetansen kommer til uttrykk i barns samspill med hverandre, og med voksne.

Sosial kompetanse gjenspeiles i barns evne til å ta initiativ og til å opprettholde vennskap. Forståelse for sosiale forhold og prosesser samt mestring av sosiale ferdigheter krever erfaringer med og deltakelse i et fellesskap.

Rammeplanen vektlegger videre betydningen av å stimulere barns empati og medfølelse, og at barnehagen har et ansvar i forhold til å forebygge diskriminering og mobbing.

Sosial kompetanse innebærer

Barna skal kunne utvikle evnen til 

  • Samarbeid 
  • Selvhevdelse 
  • Selvkontroll 
  • Empati
  • Ansvarlighet

 Sosial kompetanse innebærer dermed at barnet klarer å ta andres perspektiv, vise omsorg, inngå på en positiv måte i ulike grupper (for eksempel i lek), hevde seg selv på en hensiktsmessig måte, men samtidig avpasse sin atferd etter den sosiale konteksten.

Barnehagens oppgave

  • Legge til rette for at alle barn skal kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og være i et positivt samspill med barn og vokse.
  • Legges til rette for utvikling av vennskap og sosialt fellesskap.
  • Støtte barnas selvfølelse, samtidig som de skal få hjelp til å mestre balansen mellom å ivareta egne behov og det å ta hensyn til andres behov.
  • Støtte barnas initiativ til samspill og bidra til at alle kan få leke med andre, oppleve vennskap og lære og beholde venner. 
  • Støtte barna i å sette egne grenser, respektere andres grenser og finne løsninger i konfliktsituasjoner.

Lekens betydning i utvikling av sosiale ferdigheter

Det er i samspill med andre de sosiale ferdighetene utvikles. Lek skal ha en sentral plass i barnehagen og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og utviklingen av barnas egen kultur. Leken er en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Alle barn skal oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek- alene og sammen med andre.

Barnehagen skal bidra til den gode barndommen ved å gi barna mulighet for lek som kilde til trivsel. Lek er en grunnleggende livs- og læringsform. I lek kan barna delta med lyst og engasjement. Et lekende barn kan skille lek fra andre aktiviteter og tolke lekesignaler. Barn som leker, viser evne til å slappe av, la seg rive med og ha det morsomt alene eller sammen med andre. Lek er en kilde til humor og glede, og gjennom ulike former for lek får barna mulighet til å uttrykke seg og kjenne at egen opplevelsesverden gjelder. Konstruktiv, sosial utvikling skjer i relasjoner hvor målet er likeverdighet mellom deltagerne slik tilfellet er i lek.

 

 

Språk og språkutvikling

En av barnehagens viktige oppgaver er å legge til rette for et rikt og stimulerende språkmiljø, og å støtte barnas læring.

Rammeplanen for barnehager sier at alle barn skal få god språkstimulering gjennom barnehagehverdagen, og ved hjelp av dialog og samspill skal de voksne støtte barna i å kommunisere, medvirke, lytte, forstå og skape mening.  Kommunikasjon og språk påvirker og påvirkes av alle sider ved barnets utvikling. Evnen til å bruke språket er avgjørende for å kunne kommunisere med andre, både barn og voksne, og er en forutsetning for kunne delta aktivt i et sosialt og kulturelt fellesskap. Barnet lærer seg å forstå seg selv og omverden ved hjelp av språket, og språklige ferdigheter har en vesentlig betydning for barnas trivsel og mestring i hverdagen. Barn med god språklig kompetanse vil ha gode forutsetninger for samspill med andre, deltagelse i lek, vennskap og læring.

Forskning har også vist at et godt ordforråd i barnehageårene og ved skolestart legger et viktig grunnlag når barn senere skal lære å lese og skrive, og har betydning for hvordan de mestrer skolen og etterhvert høyere utdanning.

Kvaliteten på det språklige miljøet barna tilbys i barnehagen er derfor viktig, og det forutsetter et personale som har kompetanse om barns språkutvikling, og hvordan de kan tilrettelegge for et stimulerende språkmiljø for barna. De må være bevisst sin rolle som språkmodell og tilrettelegger.

Med blant annet dette som bakgrunn, har Bakkehaugen barnehage valgt å ha et ekstra fokus på språk gjennom hele barnehageåret. Personalet skal heve sin kompetanse ved å jobbe systematisk med språkstimulering, og bruker aktivt observasjon og vurdering for å kunne fange opp barn som trenger ekstra støtte og tiltak i sin språkutvikling. Personalet jobber med kompetanseutviklingspakker om barns språkutvikling fra Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger, og prosjektet TIIBS. (Tidlig insats og inkludering gjennom barns språkutvikling) Les mer om dette under kapitlet "Satsingsområder".

Barnehagen som danningsarena

Rammeplanen sier:

Barnehagen skal støtte barna i å forholde seg prøvende og nysgjerrig til omverdenen og bidra til å legge grunnlag for modig, selvstendig og ansvarlig deltakelse i demokratiske fellesskap.

Danning handler om å utvikle seg i et fellesskap der alle anerkjennes som selvstendige mennesker med egne tanker, følelser og meninger. Gjennom en danningsprosess skal barna utvikle evne til selvstendig tenkning, refleksjon og mot   til å yte motstand på egne og andres vegne. For å klare dette er vi avhengig av å styrke barnas selvfølelse. Barnet må vokse opp i et fellesskap hvor deres meninger tas på alvor og gir dem følelse av å bety noe! De må oppleve respekt og mestring i hverdagen og styrkes i troen på at de er gode mennesker med verdi for fellesskapet de er en del av.

I barnehagen krever dette at personalet støtter og anerkjenner barna i deres aktiviteter, deres engasjement og deres deltakelse i fellesskapet i barnehagen. Barna skal oppleve at ulike meninger og perspektiver blir løftet frem og verdsatt i fellesskapet. På denne måten vil barna både erfare og akseptere at også andres meninger er like viktige som sine egne. Dermed kan barnet se nye sammenhenger, og utvide sin forståelse for ulike sammenhenger.