Emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre (EFST)

Har du et barn med psykiske lidelser eller atferdsforstyrrelser, og du trenger veiledning på hvordan du bedre kan møte barnet ditt og dets behov? Opplever du ofte situasjoner i møtet med barnet ditt hvor du ikke vet hva du skal gjøre? Situasjoner hvor tålmodigheten tar slutt, frustrasjonen tar overhånd og du kan kjefte, rope eller kanskje ta tak i barnet ditt? Eller situasjoner hvor du blir engstelig og usikker, hvor du kan føle seg lamslått eller trekker deg unna barnet ditt? 

Foreldrerollen kan være krevende, og ingen foreldre er perfekte. De fleste foreldre har imidlertid det til felles at de er programmerte til å yte omsorg og beskytte barna sine. Noen ganger kan det likevel oppstå hindringer som vanskeliggjør dette arbeidet, og hvor vi som foreldre kan kjenne på avmakt. Da kan vi også risikere å opptre på måter som skaper vonde følelser både i barnet og i den voksne.

Emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre (emotion-focused skills training, EFST) er et tilbud til foreldre som ønsker å utvikle seg i rollen som forelder og omsorgsgiver. Sentrale elementer innenfor EFST er ferdigheter som validering/gyldiggjøring, grensesetting, reparasjon og arbeid med egne følelser som forelder, hvor alle er ment å bidra til å styrke omsorgskompetansen. Emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre er forankret i en tro på at foreldre og omsorgspersoner kan være den viktigste helbredende kraften for barn med psykiske eller atferdsmessige vansker.

Målet med metoden er å støtte foreldre og omsorgspersoner til å få kraft og ferdigheter i å reparere og hjelpe barna med hensyn til barnets symptomer - enten de sliter med angst, tvangslidelse, depresjon, spiseforstyrrelser e.l., og til å veilede barna i å håndtere stress, følelser og emosjonelle smerte. Det kan også være nyttig å jobbe med måten vi nærmer oss barna våre på, viser forståelse og reparerer relasjonelle sår i barn-forelder-relasjonen. På denne måten blir målet å skape en gjensidig trygghet både hos barnet og forelderen.

Kontakt Kristin Haugholt (psykolog) på tlf. 459 70 641 eller familieveiledning@ringsaker.kommune.no (ikke send sensitiv informasjon)

 

Foreldrerådgivning TIBIR

Som foreldre møter en mange utfordringer i barneoppdragelsen. Alle barn kan oppføre seg trassig og lite samarbeidsvillig, eller de kan vise aggresjon som for eksempel slag og spark. Hvis slik oppførsel blir et mønster over tid eller hvis foreldrene syns det er vanskelig å sette grenser og samarbeide med barnet, kan det være godt å få hjelp.
I denne individuelt tilpassede veiledningen får foreldre en perm med foreldrematerialet, og hjemmeoppgaver mellom timene.  

Veiledningen skreddersys den enkelte familie, og aktuelle temaer er:

  • Kartlegging – utarbeidelse av mål
  • Gode og effektive beskjeder
  • Ros og oppmuntring
  • Evt. grensesetting 
  • Bruk av styrt oppmerksomhet
  • Pausetid for aggressiv atferd
  • Problemløsning
  • Tilsyn

Foreldrerådgivning (TIBIR) tilbys foreldre med barn i alderen 3-12 år (3-6 møter).

Ta kontakt med Jane O. Sørensen: Tlf. 489 97 672, Elisabeth Jorde: Tlf. 474 75 658 eller med helsesykepleier hvis du er interessert.

Foreldretrening PMTO (Parent Management Training – Oregon)

Foreldretrening PMTO (Parent Management Training – Oregon) er en forskningsbasert og internasjonalt anerkjent veiledningsmetode som tilpasses den enkelte familie.

Det gis veiledning i sentrale foreldreferdigheter som kan forebygge, redusere eller stoppe atferdsproblemer hos barn i alderen 3 – 12 år. 

Målet med treningen er å hjelpe foreldre til å bryte fastlåste samspillsmønstre og erstatte disse med samspill som fremmer samarbeid og trivsel.

Les mer på pmto.no  

Sagt av foreldre om PMTO-veiledning:


«Nå får jeg endelig konkrete verktøy å bruke!»
«Dette er noe alle foreldre burde fått tilbud om!»

Kontaktpersoner:    

Anne Stine Klåpbakken
Telefon: 489 98 233
         
Anne Kirkeby
Tlf. 952 51 377

Kontakt oss på e-post

Link til søknadsskjema

Marte meo

Marte meo betyr «av egen kraft» og er en individuelt tilpasset veiledningsmetode for å styrke og utvikle samspillet mellom foreldre og barn.

Metoden ble utviklet i Nederland og er i dag en internasjonalt anerkjent metode. 

Målet er å gi hjelp til selvhjelp og brukes både forebyggende og ved større strev.

Marte meo bygger på kunnskap fra nyere spedbarnsforskning, på «empowerment»-tankegang og på løsningsfokusert tilnærming (LØFT).

Video brukes som hjelpemiddel.

Passer for foreldre med barn i alle aldre.

Sagt av mor etter å ha deltatt på Marte Meo:

 «På grunn av Marte Meo – veiledningen fikk jeg en trygghet som mamma. Jeg var god nok. Som alenemor betydde det utrolig mye»

Les mer hos Marte Meo-foreningen. 

Last ned Marte Meo-brosjyren.

Har du spørsmål?

Send oss gjerne en e-post til familieveiledning@ringsaker.kommune.no, så hører du fra oss.