Vurder risiko og sårbarhet i ditt hjem
Tenk igjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser kunne det ha fått og hvordan nettopp din familie ville ha håndtert det. Finn ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. Hvis det er utstyr du planlegger å bruke i en nødsituasjon, vær kjent med hvordan det brukes og sørg for at det virker.
Sjekkliste for en ukes egenberedskap
DSB anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise.
De grunnleggende behovene som må dekkes de første sju dagene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.
Sjekkliste for din egenberedskap
- Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker.
- Mat som tåler lagring i romtemperatur.
- Grill, kokeapparat eller stormkjøkken.
- Varme klær, pledd, dyner og soveposer.
- Fyrstikker og stearinlys.
- Ved, hvis du har vedovn eller peis.
- Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring.
- Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
- Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.
- DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.
- Legemidler og førstehjelpsutstyr.
- Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).
- Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter.
- Batterier og ladet batteribank.
- Litt kontanter og flere betalingskort.
- Mat og vann til kjæledyr.
- Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.
Oppbevaring av vann og mat
Mat du bør ha hjemme i en krisesituasjon
- Pass på at du har litt ekstra av den maten du spiser til vanlig. Handler du før du er tom, vil du alltid ha et ekstra lager.
- Ha ekstra matvarer med lang holdbarhet, som kan lagres i romtemperatur. Gode eksempler er knekkebrød, havregryn, hermetiske linser og bønner, påleggshermetikk, energibarer, tørket frukt, sjokolade, honning, kjeks og nøtter.
- Eksempler på langtidsholdbar mat som krever varmebehandling, er pasta, ris, posesuppe, mel, middagshermetikk og frysetørret mat. Hvis det er matvarer noen i hjemmet ikke tåler eller er avhengig av, må du planlegge for dette.
- Har du tenkt å tilberede mat på stormkjøkken, gassbluss eller gassgrill, bør du jevnlig sjekke at utstyret virker og er i god stand.
Les mer om mat du bør ha i hjemmet i tilfelle en krise skulle oppstå – Sikkerhverdag.no
Vann i beredskap
Det er anbefalt å lagre rundt 20 liter drikkevann per person. Da dekker du minimumsbehovet for en uke, hvis noe skulle skje med vannet i springen.
Les mer om vann i beredskap – Sikkerhverdag.no
Sikkerhverdag.no
Les mer om egenberedskap hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sin nettside sikkerhverdag.no
Les om hvordan du holder varmen i hjemmet hvis strømmen går på sikkerhverdag.no
Jodtabletter
Det er mange som lurer på om man trenger å ta jodtabletter som følge av situasjonen i Ukraina. På grunn av den store geografiske avstanden er det svært lite sannsynlig at det blir nødvendig å ta jodtabletter i Norge.
Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at alle kommuner har jodtabletter tilgjengelige for alle barn, unge under 18 år, gravide og ammende i sin kommune. Ringsaker kommune har jodtabletter tilgjengelig, og en plan for utdeling om dette trengs.
Råd til befolkningen:
Uavhengig av situasjonen i Ukraina anbefaler Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet alle under 40 år å ha jodtabletter lagret hjemme.
Ved et alvorlig atomuhell kan det bli nødvendig med jodtabletter i Norge, spesielt for barn og unge under 18 år, gravide og ammende. Ved svært alvorlige ulykker kan også voksne under 40 år få råd om å ta jodtabletter.
Kan jeg kjøpe jodtabletter og ha det hjemme for sikkerhetsskyld?
Ja, jodtabletter er bra å ha liggende hjemme som en del av familiens
egenberedskap.
Hvor mye koster det?
En pakke på 10 stk koster ca. 299,-
En vanlig familie trenger kun én pakke.
Lager i kommunen:
I tillegg til at de under 40 år anbefales å kjøpe tabletter på apoteket, har kommunen jodtabletter lagret til de under 18 år, samt til gravide og ammende. Det er planlagt for at disse skal deles ut fra skoler, barnehager og på helsestasjonen, hvis en aktuell situasjon skulle oppstå.