Barnehagens psykososiale miljø
I rammeplanen står det at barnehagen skal aktivt legge til rette for omsorgsfulle relasjoner mellom barna og personalet og mellom barna, som grunnlag for trivsel, glede og mestring. Alle barn skal ha en god og trygg tilknytning til en voksen i barnehagen. Det skal vises respekt for enkeltbarnet samtidig som det skal arbeides for at alle skal oppleve tilhørighet til gruppa og fellesskapet som en avdeling er.
Vi skal jobbe for at alle barna opplever et trygt psykososialt miljø, og rammeplan viser til at barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og forebygge krenkelser og mobbing. Barnehageloven sier i § 41-43 noe om nulltoleranse, forbyggende arbeid, plikter til barnehagen og aktivitetsplikten. Vi ønsker å ha fokus på vennskap og jobber aktivt for et miljø fritt for mobbing.
Inkludering
Barnehagen skal være en plass for alle uavhengig av kjønn, etnisitet, funksjonsevne, sosial status eller språk. Vi skal legge til rette for at alle finner sin plass i fellesskapet, og at alle er like mye verdt. Barnehagen er en av arenaene hvor man kan luke vekk noen av de sosiale skillene som finnes ved at alle har tilgang til samme leker og får de samme tilbudene. I fellesskapet samspiller vi gjennom lek og læring og tilpasser oss hverandre. Noen trenger litt ekstra voksenstøtte for å lære seg kodene som gjelder i et sosialt samspill. Barnehagens mangfold er en styrke og gir barna erfaringer rundt ulike språk, ulike personligheter, ulike funksjonsevner m.m.
Å legge til rette for inkludering kan omfatte:
• Legge til rette i det fysiske miljøet
• Muligheter for å bidra i fellesskapet
• Muligheter for å si sin mening
• Deltakelse i aktiviteter
• Deltakelse i det sosiale fellesskapet
• Sosialt og faglig utbytte for alle.
Grønne tanker, glade barn
Grønne tanker, glade barn er et pedagogisk undervisningsopplegg utviklet av blant annet Solfrid Raknes. Formålet er at barn skal utvikle et godt språk for følelser, fremme kommunikasjon om vanskelige situasjoner og sterke følelser. Barna skal få hjelp til å utvikle selvreguleringsferdigheter og gode holdninger til seg selv og andre. Målgruppen for «Grønne tanker, glade barn» er barn i alderen 4-7 år. En grønn og en rød bamse er med på å konkretisere de grønne og gode tankene og de rød og negative tanker. Gjennom lesestunder, samlingsstunder, samtaler og lek skal barnet bli kjent med følelsene sine.
Det er helt normalt å føle på de røde og negative tankene innimellom, men det er da det er viktig å klare å hente fram de grønne tankene for å komme seg videre og over til noen litt mer grønne tanker. Det er for eksempel helt normalt å grue seg til ting, men hva kan vi hente fram som kan være til hjelp og støtte? Jeg gruer meg til å begynne på skolen, men jeg vet at jeg kjenner flere der og jeg har vært der før. Det kan være eksempler på grønne tanker.