Barnehagens psykososiale miljø
Rammeplanen viser til at barnehagen skal bidra til barns trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og forebygge krenkelser og mobbing. Opplever barn krenkelser eller mobbing, må barnehagen håndtere, stoppe og følge opp dette. Målet er et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø som hindrer at uheldige mønstre utvikles eller fester seg over tid. En barnehage som arbeider for et godt psykososialt miljø, arbeider samtidig forebyggende mot diskriminering og mobbing.
Nye endringer i barnehageloven trådte i kraft 1. januar 2021. En av de mest sentrale endringene var lovfestede regler som skulle sikre barn et trygt og godt barnehagemiljø.
Det står i § 41 Nulltoleranse og forebyggende arbeid
«Barnehagen skal ikke godta krenkelser som f.eks. utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Alle som arbeider i barnehagen, skal gripe inn når et barn i barnehagen utsettes for slike krenkelser.» Videre står det at «Barnehagen skal forebygge tilfeller hvor barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø ved å arbeide kontinuerlig for å fremme helsen, trivselen, leken og læringen til barna.»
I § 42 Blir aktivitetsplikten konkretisert. Det står bl.a. at, «Alle som jobber i barnehagen, skal følge med på hvordan barna i barnehagen har det. Alle som jobber i barnehagen, skal melde fra til styrer dersom de får mistanke om eller har kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø …»
Det blir også beskrevet i barnehageloven at når det meldes inn en sak, skal barnehagen undersøke saken og sette inn tiltak. Tiltakene skal velges på grunnlag av en konkret og faglig vurdering. Barnehagen skal lage en skriftlig plan, dette gjøres i tett samarbeid med barnets foresatte
De ansatte har lang erfaring og god kompetanse på lek og barns sosiale utvikling gjennom DUÅ, Grønne tanker Glade barn, Trygghetssirkelen, Kultur for læring og Stine Sofie barnehagepakke.
Arbeid mot mobbing i barnehagen
Ringsaker kommune har utarbeidet en «handlingsplan mot mobbing i Ringsaker kommunes barnehager» som Buttekvern og Fredheimvegen barnehage kontinuerlig jobber med.
De ansattes kompetanse og relasjoner til barn er det som skaper den gode barnehagen, der et positivt og sensitivt samspill med barn verdsettes høyt. Vennskap og tilrettelegging for utvikling av gode relasjoner er en forutsetning for god læring og opplevelse av glede og mestring. Tidlige erfaringer med jevnaldrende har stor betydning for barns samspillsferdigheter og gjør barnehagen til en viktig arena for sosial utvikling, læring og etablering av vennskap.
Handlingsplanen mot mobbing er en del av vårt kontinuerlige arbeid i enheten, noe som synliggjøres gjennom vårt arbeid med DUÅ, i utviklingssamtaler, foreldremøter og i det daglige samarbeidet med foresatte.
De ansatte jobber forebyggende mot mobbing. Hvis det skulle forekomme har vi gode rutiner på å håndtere dette.
Handlingsplanen mot mobbing finner dere på barnehageportalen, og kan fås ved henvendelse på avdelingen.
Psykisk helse og trygg tilknytning
For oss betyr psykisk helse og trygg tilknytning dette:
- Barn skal oppleve å bli sett og forstått. De skal oppleve respekt for egenverd og få den hjelp og støtte de har behov for
- Barn skal oppleve trygghet i et omsorgsfullt barnehagemiljø
Målene forankres faglig ved å ha fokus på teori og metoder fra bl a: Grønne tanker - glade barn, Stine Sofie barnehagepakke og Trygghetssirkelen.
Enheten viderefører også arbeidet med Trygghetssirkelen (Circle of Security), der personalet jobber med bevissthet i forhold til tidlig tilknytning og det å «se barnet innenfra». Det er særlig lagt vekt på dette teamet i forhold til de yngste barna i barnehagen.
Grønne tanker og glade barn
Ringsaker kommune satser sterkt på å bedre barns psykiske helse slik at dette er et satsningsområde både i de kommunale barnehagene, barneskolene og ungdomsskolene i Ringsaker kommune. Vi benytter det pedagogiske verktøyet "Grønne tanker - glade barn" i dette arbeidet.
Hensikten med «Grønne tanker- glade barn» og med psykologisk førstehjelp er å stimulere barn og unges tanke- og følelsebevissthet. Psykiske helseplager er en av vår tids store utfordringer. Å utvikle et vokabular og trygghet for å uttrykke tanker og følelser som barn, kan få stor betydning gjennom livet. Psykologisk førstehjelp er utviklet av psykologspesialist Solfrid Raknes, i tett samarbeid med en faglig sterk referansegruppe.
Solfrid Raknes ønsker at barna skal lære å gjenkjenne følelser både hos seg selv og hos andre. Historiene kan sette i gang samtaler mellom barn og voksne om for eksempel: Hva skjer med kroppen min når jeg blir redd? Hva kan jeg gjøre for å bli mindre redd? Små filmsnutter og ulike digitale oppgaver skal sammen med boka om Emil, Trine og Roald hjelpe barna til å gjenkjenne følelser som for eksempel glede og redsel, tristhet og stolthet, sier Solfrid Raknes, som er forsker III ved Regionalt Kunnskapssenter for Barn og Unge (RKBU) Vest.
I vår enhet er det de eldste barna som i hovedsak skal være med på samlingene. Det er til sammen 18 samlinger som tar for seg grunnfølelsene, hjelper barna til å sette ord på følelser og tanker, og å skille på hva som er tanker og hva som er følelser. Samlingene skal gi barna et verktøy til å styrke de grønne tankene og svekke de røde tankene.
De andre barna på storbarnsavdelingene vil også bli kjent med Grønne tanker - glade barn da det skal være en synlig del av vår hverdag.