Grønne tanker - glade barn

Grønne tanker glade barn (psykologisk førstehjelp) er et satsingsområde for alle barn i Ringsaker kommune. Dette er en metode for å styrke barns psykiske helse. 

Grønne tanker glade barn er en del av serien «psykologisk førstehjelp» som er et verktøy utviklet for å hjelpe barn og unge med å takle følelsene sine på en god måte slik at de kan oppleve glede, mestring og trygghet. Grønne tanker – glade barn er for barn i alderen 4 – 7 år og er utviklet av psykologspesialist Solfrid Raknes med. Konseptet er laget for å hjelpe barna til å utvikle et godt språk for følelser. Barna blir kjent med tenkebamsene Rød og Grønn, og øver på å gi seg selv og hverandre støtte og trøst når noe blir vanskelig. Materiellet brukes i samlingsstunder, samtaler, lek og lesestunder med barna i gruppe eller en til en. 

Opplegget er utarbeidet av psykologspesialist Solfrid Raknes som sier: 

"Grønne tanker - glade barn" har til hensikt å stimulere barns tanke- og følelsesbevissthet. Barns tanker er avgjørende for barnets følelser, handlinger og utvikling. Barn kan øve på å bli en god venn for seg selv, en venn som støtter og trøster når livet er vanskelig, og gleder seg når mye går bra. De kan øve på å tenke på seg selv og andre med vennlighet og respekt". 

Det man lærer når man er liten, danner fundamentet for trivsel, læring og helse.  

Mobbing i barnehagen

Barnehageloven sier at: «Barnehagen skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for felleskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering».  

Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver utdyper personalets ansvar for barns omsorgs- og læringsmiljø og for å fremme positive handlinger som motvirker mobbing, avvisning og vold. Barnehagen skal fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn og være et miljø hvor alle barn og alle kulturelle ytringer møtes i respekt for det som er forskjellig. Forskning viser at mobbing kan oppstå selv hos små barn.  

 

Mobbing skjer når:  

det blir begått negative fysiske eller psykiske handlinger av en eller flere mot en annen.  

noen blir utsatt for erting, plaging eller utestengning  

det er ubalanse i maktforholdet slik at det er vanskelig å forsvare seg.  

 

Vi snakker ikke om mobbing ved vilkårlig erting, konflikter, enkelttilfeller av slåssing og utestenging når barn blir sinte på hverandre eller tar leker fra hverandre. 

 

Mål for barnehagens arbeid:  

• Skape et barnehagemiljø med nulltoleranse for mobbing  

• Øke personalets kunnskap om forebygging og håndtering av mobbing i barnehagen  

• Involvere foresatte i barnehagens arbeid mot mobbing  

 

Vårt arbeid med å fremme vennskap blant barna er en metode for å hindre at mobbing får vokse frem i barnehagen. Vi ønsker å gi barna et fellesskap og en tilhørighet, at de skal bygge broer av vennskap på tvers av de faste leke-kameratene og utvikle en forståelse og toleranse for hverandres ulikheter. Utvikling av positive sosiale egenskaper skal alltid vektlegges i planene våre. De voksne er viktige rollemodeller i arbeidet mot mobbing. Det er svært viktig at barnehagens personale har et våkent øye og aktivt deltar i barnas hverdagsaktiviteter for å se hva som foregår i gruppene. 

Ringsaker kommune har utarbeidet egen handlingsplan mot mobbing, et dokument som legger føringer for vårt arbeid i barnehagen. Denne kan du finne på Ringsaker kommunes hjemmesider., eller ved å henvende deg til avdelingen.  

 

I arbeidet med tidlig innsats og inkludering jobber barnehagene ut ifra felles kvalitetskriterier i vårt arbeid med barn:  

o Vi skal formidle en anerkjennende holdning i samspill med barna.  

Alle voksne skal formidle en grunnleggende holdning av respekt for andre mennesker som egne individer med rettigheter, integritet, og egen identitet. Relasjonen skal bygge på likeverd mellom store og små.  

o Vi skal være bevisst på hvordan vi utøver vår makt overfor barn,  

Bl.a. ved måten vi svarer på og hvordan vi setter ord på barnas handlinger og opplevelser  

o Vi skal la barna få medvirke i egen hverdag.  

Barna skal være med å bestemme over egen hverdag i de situasjoner der dette er mulig. De skal bli lyttet til, og deres meninger skal bli tatt hensyn til.  

o Vi skal respektere barnas følelser.  

Når barna er sinte eller lei seg skal dette respekteres, men vi skal ikke la dem ta det ut med angrep på andre.  

o Vi skal være åpne og lyttende.  

Alle må ha kunnskap om hvordan de ansattes valg påvirker barns utvikling og læring.  

o Vi skal gi barna positive tilbakemeldinger.  

o Grenser og regler skal være hensiktsmessige og de skal begrunnes.  

o Vi skal gi barna opplevelser og stimulere til læring gjennom lek.  

 

Lek og aktiviteter skal tilrettelegges slik at barna har mulighet til å konsentrere seg over tid.  

o Barnegruppene skal så ofte det er mulig deles i smågrupper med en voksen for å sikre at alle får mye voksenkontakt og aktiviteter etter alder og modning.  

 

Inkludering

Vår praksis bygger på en grunnleggende inkluderende tilnærming der alle barn skal delta og lære i et inkluderende fellesskap sammen med jevnaldrende.  

For oss betyr det å oppleve inkludering i praksis at ALLE barn skal føle seg sett og anerkjent for dem de er, og få føle på sin egen verdi for fellesskapet. I barnehagene våre er alle barn forskjellige, med ulike bakgrunner, personligheter og forutsetninger. Dette krever at vi ansatte er bevisst på hvordan vi organiserer aktiviteter, turer, hvilke leker vi tilbyr og hvordan vi utformer rommene våre. Måten vi organiserer oss på skal være i endring i takt med barnegruppene våre, og derfor vil det pedagogiske arbeidet endres sammen med barnas behov.  

En inkluderende praksis betyr å ta barn på alvor i de store møtene, som samlingsstund, og i de små møtene som da barna kommer på morgenen, og den ansatte vet hvordan barnet får en best mulig start på dagen. De ansatte har ansvaret for å skape limet i gruppen, og sikre at utenforskap fra lek plukkes opp og ta på alvor. Her kreves det kreativitet og deltagelse hos de ansatte for å lage de gode leksituasjonene der barn er deltagende i lek sammen. 

Noen barn har behov for ekstra støtte og særskilt tilrettelegging deler av eller hele sin tid i barnehage. Hos oss er inkludering i fellesskapet like viktig for alle barn, og dette innebærer at det enkelte barn skal få sin støtte og hjelp inne på egen avdeling sammen med andre barn fra gruppen. Dersom barnet skal tas ut fra fellesskapet, skal det foreligge faglige begrunnelser for dette.