Barna i Tømmerli barnehage har rett til å medvirke i egen hverdag, personalet er opptatt av at barna blir møtt på en respektfull måte. I barnehagen har vi fokus på både demokrati og medvirkning, to begreper som henger tett sammen. Det ene utelukker ikke det andre. Barnehageloven sier at «Barn i barnehagen har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet» (Barnehageloven, 2005, §3).
Vi jobbet med barns medvirkning som prosjekt i 2017, dette økte bevisstheten i personalgruppen. Vi har endret våre handlinger og tanker rundt hva barna kan medvirke i og rundt. Det handler ikke om at de skal få valg hele tiden, men at de skal kunne ytre og uttrykke sine ønsker og bli møtt på dette. Fra de minste med sine nonverbale og kroppslige signaler til de eldste som kan si verbalt hva de ønsker. Vi har fokus på å si ja til barnas ønsker, ett nei skal begrunnes. Ved at barna får delta i planlegging og avgjørelser rundt egen hverdag er målet at de skal bli selvstendige og trygge på at deres mening er betydningsfull og kan føre til endring og påvirkning.
Demokrati skal fremmes i barnehagen: «Alle barn skal kunne få oppleve demokratisk deltakelse ved å bidra og medvirke til barnehagens innhold, uavhengig av kommunikasjonsevner og språklige ferdigheter» (Kunnskapsdepartementet, 2017, s.8-9). Alle barna tilhører en gruppe, så i mange tilfeller vil det være en gruppe å ta hensyn til. Flertallsavgjørelser vil brukes i ulike sammenhenger hvor spørsmål rundt gruppene avgjøres.
Gjennom denne praksisen håper vi at vi kan bidra til at barna blir trygge, at de tørr å stå opp for sine meninger og at de trives i Tømmerli barnehage.