Lek og læring

En barnehagehverdag skal være allsidig og Rammeplan for barnehager har sine føringer over hva barna skal blir presentert for i barnehagen. Vi skal være innom ulike fagområder og temaer. Vi er opptatt av at læring i barnehagen skal være lystbetont og preges av lek. Vi mener lek er den mest naturlige aktivitet og samværsform for barn. Gjennom sin lek lærer barna svært mye om seg selv og sitt forhold til andre mennesker. Leken er dessuten full av naturlige utfordringer: Hva skal vi leke, hvordan skal vi gjøre det, hvem skal være hva og lignende. For at leken skal kunne være utviklende og lærerik, må den gi barna mulighet for å tenke og handle på nye måter. Her er voksenrollen en viktig faktor. De voksne kan konstruere læringsmiljøer, lekemiljøer som er med på å få barna over sitt nåværende utviklingsnivå. Da vil læring og utvikling skje. Leken skal bidra til at barna tenker og handler på nye måter. Barna er gode på å finne inspirasjon til leken i omverdenen rundt seg, det kan være barne-tv, en tur til tannlegen, dyr de så på turen til barnehagen osv. Noen ganger kan leken stoppe opp litt, og det er da viktig at den voksne kommer inn med nye innspill. Nyere tids forskning peker på viktigheten av den voksnes deltakelse i leken. Voksendeltakelse i leken krever omtanke, og man kan ikke ta for stor plass. Man må finne en balanse mellom det å stille seg til rådighet og bidra med passende utfordringer. Det er med andre ord viktig at de voksne alltid er i nærheten av leken slik at de kan bidra når det er behov. Barnehagen skal være en plass hvor leken skal spille hovedrollen. Leken er mangfoldig og er med på å bidra til læring, utvikling og ikke minst sosial kompetanse hos barna. 
Gjennom tiden i barnehagen vil barna gå gjennom en progresjon ut i fra alder og utvikling. Man vil ha ulike arbeidsmåter og tilnærminger til samme tema på en småbarnsavdeling og en storebarnsavdeling. Ved å legge til rette for barna med utfordringer på rett nivå, vil barna oppleve mestring. Barnehagedagen skal være allsidig og barna skal få kjennskap til ulike leker, materialer, fysisk miljø og pedagogiske arbeidsmåter. Lek og læring skal gå hånd i hånd gjennom lek og lystbetonte aktiviteter. Med nære og tilstedeværende voksne kan man legge til rette for utfordringer som er tilpasset barnets erfaringer, interesser, kunnskaper og ferdigheter.  
 

Omsorg og danning

Omsorg er en forutsetning for barnas trygghet og trivsel, og for empati og nestekjærlighet. Ved å være i et miljø som gir omsorg vil man bli trygg. Når man blir trygg vil man utvikle seg og lære. Barnehagen skal legge til rette for omsorgsfulle relasjoner mellom barna og personalet, som grunnlag for trivsel, glede og mestring.  Barnehagen skal være en trygg arena for barna hvor de har trygge voksne rundt seg som støtter ved å gi omsorg og nærhet når de trenger det, men også løfter meg videre å gir meg utfordringer når barnet er mottakelig for det. Ved at de voksne er gode og trygge rollemodeller vil dette også være med å påvirke barna, og gi dem godt grunnlag for hvordan man skal være mot hverandre. 
Barnehagens formålsparagraf sier: «Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling». Danning og oppdragelse er to begreper som er ganske like. Men danning handler om en prosess som skjer innenfra, uten bestemte mål. Barnehagens rolle i dette blir å skape et miljø hvor barna kan tenke selv, søke kunnskap, reflektere og vurdere ulike situasjoner, stille spørsmål og yte motstand på egne og andres vilje (Ødegård, 2012).