Omsorg
Omsorg er en kjerneverdi i vår barnehage, barna trenger trygge, gode omsorgspersoner som setter grenser og støtter opp om deres utvikling.
Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling (Barnehageloven § 1 Formål, første punktum). Som loven fastslår så henger de ovenfor nevnte områdene tett sammen.
Barn har rett til omsorg og skal møtes med omsorg. Personalet har en yrkesetisk forpliktelse til å handle omsorgsfullt overfor alle barn i barnehagen. Vi er oppmerksomme og åpne for det unike hos hvert enkelt barn og det unike i situasjoner og i gruppene. Personalet i barnehagen er tett på barna og hvert enkelt barn blir gjennomgått på gruppenes garderobemøter. Dette for å sikre at vi har sett alle, og at vi har fokus på hver og en. Omsorg i barnehagen handler både om relasjonen mellom personalet og barna og om barnas omsorg for hverandre. Å gi barna mulighet til å gi hverandre og ta imot omsorg er grunnlaget for utvikling av sosial kompetanse, og er et viktig bidrag i et livslangt læringsperspektiv.
- Vi møter hvert barn i garderoben om morgenen for å sikre en god avskjed med foreldrene og ta barnet med inn i de aktiviteter som foregår. På ettermiddagen gir vi tilbakemeldinger til foreldrene om hvordan dagen har vært.
- Besøksdag for nye barn, bli kjent med personalet som skal være med barnet og litt kjent i barnehagen. Lek er i fokus på besøksdagen.
- Har gode rutiner for overganger mellom grupper og til skolen.
- Bruker smågrupper- sikrer at alle blir sett, gode lekemiljøer og bygge relasjoner i mindre grupper.
- Tilstedeværende voksne som er med barna gjennom alle aktiviteter i hverdagen; Lek, rutinesituasjoner, mat, soving, stell. Dette er ivaretakelse av barnas behov i praksis.
Personalet har gjennom mange år blitt kurset rundt temaet og blitt gode på prinsipper fra De utrolige årene og trygghetssirkelen.
Danning
Målet er å skape en best mulig utgave av seg selv og ta gode hensiktsmessige valg i ulike kontekster. For å nå dette har vi ulike strategier og aktiviteter som vi har fokus på: Barns medvirkning, det å delta i demokratiske prosesser hvor man må ta hensyn til hele gruppen og fellesskapet. Turer er med å fremme utforskerdelen, samspillsferdighetene og gir en fellesskapsfølelse for barnegruppen.
Leken fremmer danning gjennom samspill og sosiale ferdigheter. Vi som jobber rundt barna skal være tilstede og gi støtte i barnas identitetsutvikling og positive selvfølelse. Dette er noen eksempler som vi mener fremmer danning. Sensitive voksne som ser hvert enkelt barn og gir barna handlingskompetanse gjennom samspill, dialog og lek er viktige kriterier for kvaliteten i vårt arbeid med danning.
Lek
«Barnehagen skal gi barna muligheter for lek, livsutfoldelse og meningsfylte opplevelser og aktiviteter» (Barnehageloven §2). Leken har en sentral plass i barnehagen og lekens egenverdi anerkjennes av oss som jobber med barna.
I Tømmerli barnehage har vi variert lek, alt fra frilek, rollelek og regellek til voksenstyrt lek. I frileken får barna velge hva og med hvem de vil leke, dette gir oss mulighet til å ivareta barnas rett til medvirkning og få barnas perspektiv i leken. I den voksenstyrte leken er det en aktiv voksenrolle med tanke på å dele i grupper og organisere leken, regellek, rollespill, sanglek er eksempler på denne typen lek. Vi deler i smågrupper utfra alder, modning og relasjoner. Vi ønsker å gi næring til leken gjennom felles opplevelser og temaer. Dette er basert både på barnas og voksnes innspill. (f.eks. Karius og Baktus). Noe er aldersrelatert og barna får medvirke inn mot temaer. Vi fordeler de ansatte i barnehagen og jobber for å lage gode lekemiljøer. Vi har kompetanse på ulike former for lek, voksenrollen i leken er vi opptatt av og de skal:
- beskytte og ivareta leken
- hjelpe barn til deltagelse
- være lekekamerat for å øke status
- videreutvikle leken
- være en støtte og inspirator
- styre leken ved behov
- lede aktiviteten over til noe nytt ved behov
Læring
Mål: I Tømmerli barnehage skal barna lære gjennom lystbetonte og morsomme aktiviteter. -Vi skal være oppmerksomme på barnas interesserer og legge til rette for læring i ulike situasjoner/aktiviteter.
Barnehagen skal støtte barns nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær og gi utfordringer med utgangspunkt i barnets interesser, kunnskaper og ferdigheter (Barnehageloven § 2 Barnehagens innhold, 5.ledd).
Vi skal legge til rette for barns nysgjerrighet, vitebegjær og lærelyst og bidra til et godt grunnlag for livslang læring. Lek, læring, oppdragelse og omsorg henger tett sammen. Vår oppgave er å møte barns undring på en utfordrende og utforskende måte, slik at dette danner grunnlaget for et aktivt og utviklende læringsmiljø i barnehagen. Barns egne interesser og spørsmål danner grunnlag for læringsprosesser og temaer vi bruker i barnehagen. Ved å ta utgangspunkt i barns interesser kan personalet sammen med barn undersøke, stille spørsmål og sammen finne svar som barn kan være tilfredse med.
I barnehagen har vi formelle(planlagte) og uformelle (spontane) læringssituasjoner. De formelle er planlagt og styrt av personalet. De uformelle er knyttet til hverdagsaktiviteter, her- og nå- situasjoner, i leken og andre samhandlinger. Barn lærer mye gjennom lek, vi legger til rette for gode og aktive lekemiljøer tilpasset barnas alder. Barns initiativ og interesse er viktig for oss. Gode relasjoner mellom voksne og barn er forutsetninger for gode læringsmiljøer.
Personalet skal vektlegge en anerkjennende væremåte til barns læring. Støtte og utfordring gjennom varierte opplevelser, kunnskaper og materialer fremmer læring. Personalets handlinger og holdninger i møte med barns læringserfaringer er avgjørende, dette er vi bevisste på og jobber med kontinuerlig.