Kommunikasjon, språk og tekst
Rammeplan for barnehagen sier at gjennom arbeidet med fagområdet kommunikasjon, språk og tekst skal barna få utforske og utvikle sin språkforståelse, språkkompetanse og et mangfold av kommunikasjonsformer. I barnehagen skal barna få mulighet til å erfare ulike formidlingsmåter av tekster og fortellinger, som kilde til estetiske opplevelser, kunnskap, refleksjon og møter med språk og kultur.
Gjennom fortellinger, eventyr, sang og samtaler vil vi bidra til at barna danner sosiale relasjoner, setter ord på følelser, utvikler ord og begreper og kan sette ord på sine ønsker. Barna vil hele tiden ha tilgang til bøker og bilder i det fysiske miljøet som kan være utgangspunkt for samtaler. En bok kan leses på mange måter, her tilpasser vi oss barnas alder og utviklingsnivå, samt hva som er målet for lesingen.
Kropp, bevegelse, mat og helse
Rammeplan for barnehagen sier at gjennom arbeid med fagområdet kropp, bevegelse, at og helse skal barna få mulighet til å sanse, oppleve, leke, lære og skape med kroppen som utgangspunkt. Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.
Barnehagen skal legge til rette for at barna trives og opplever mestring. I lek og aktivitet vil barna øve på motoriske ferdigheter og kroppsbeherskelse. Vi er i aktivitet både ute og inne, og utfordringer og mestring går hånd i hånd.
Barnehagen tilbyr et variert kosthold hvor barna er med og forbereder enkle måltider. Vi har også skogen som nærmeste nabo hvor vi blant annet kan sanke bær.
Kunst, kultur og kreativitet
Fagområdet omhandler uttrykksformer som billedkunst og kunsthåndverk, musikk, dans, drama, språk, litteratur, film, arkitektur og design. Barnehagen skal la barna møte ulike kunstneriske og kulturelle uttrykk som gjenspeiler et mangfoldig samfunn og ulike tidsepoker (Rammeplan for barnehagen).
Gjennom arbeid med fagområdet kunst, kultur og kreativitet skal barna få stimulert sin nysgjerrighet, undre seg over, får forståelse for, undersøke, utforske og eksperimentere. Barna skal få mulighet til å bearbeide inntrykk og uttrykk, og ha tilgang til ulike materialer som kan støtte opp mot deres lek og kreative prosesser.
Natur, miljø og teknologi
Rammeplan for barnehagen sier at barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider. Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring.
Sammen skal vi oppleve og utforske naturen og dens mangfold. Undre oss over hvordan naturen forandrer seg i de ulike årstidene, oppdage småkryp som gjemmer seg under steiner og stubber. Oppleve gleden ved å gå på tur i skogen og la seg inspirere av skogen som lekeplass.
Antall, rom og form
Rammeplan for barnehagen sier at fagområdet antall, rom og form omfatter lekende og undersøkende arbeid med sammenligning, sortering, plassering, orientering, visualisering, former, mønster, tall, telling og måling. Det handler også om å stille spørsmål, resonnere, argumentere og søke løsninger.
Vi skal være med og undre oss sammen med barna over matematiske sammenhenger. Antall, rom og form er med oss i hverdagen; vi teller antall barn, benevner former vi har rundt oss, turtaking, plassering i rommet som for eksempel jeg står bak deg, jeg sitter under bordet.
Etikk, religion og filosofi
Rammeplan for barnehagen sier at barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi. Gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål skal barn få anledning til selv å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar.
Sammen skal vi undre oss og filosofere over mangfoldet rundt oss, og at vi kommer fra ulike kulturer, og at det finnes mange måter å forstå ting på og leve sammen på. Reflektere over og forstå ulike normer og regler. Ved å synliggjøre hvor vi kommer fra blir mangfoldet tydeliggjort.
Gjennom FORUT blir vi også kjent med barn fra andre land, og deres levemåter.
Nærmiljø og samfunn
Rammeplan for barnehagen sier at barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet. Fagområdet skal omfatte kjennskap til samisk språk, kultur og tradisjon og kjennskap til nasjonale minoriteter.
Vi bruker nærområdet til barnehagen når vi går på turer. Stavsberg skole ligger like i nærheten og skogen har gapahuker og mange fine turmål. Når både skole og barnehage har et felles turområde er det med på å danne uformelle treff og blir et fint grenseobjekt i forhold til skolestart.