Kommunikasjon, språk og tekst

Rammeplanen (2017) sier: «Barnehagen skal bidra til at barna får utforske og utvikle sin språkforståelse og språkkompetanse. Barna skal få leke med språk, symboler og tekst og stimuleres til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling.»   

Språkstimulering er en av barnehagens viktigste oppgaver og skal være en integrert del av hverdagen vår. Barna skal møte og være en del av et rikt og variert språkmiljø på alle alderstrinn. Språklig kompetanse er avgjørende for å kunne kommunisere med andre, delta i lek og samspill, og ha medvirkning i egen hverdag. Barnehagen skal gi alle barna varierte og positive erfaringer med å bruke språket som kommunikasjonsmiddel, redskap for tanker, meninger og følelser. Vi jobber med begrepsforståelse og setter ord på handling og navn på ting vi omgir oss med. Personalet er viktige initiativtakere og benytter små og store situasjoner til å skape gode samtaler med barna gjennom hele dagen. Bøker tilpasset alder og modning skal alltid være tilgjengelig slik at vi kan undre oss sammen rundt det vi leser og ser på bilder. Vi bruker sang, rim og regler, eventyr, og andre fortellinger. Vi lytter til lyder og rytmer i språket og stiller åpne spørsmål som innbyr til fortellerglede.   

Hvis vi er i tvil om barnets språkutvikling, bruker vi kartleggingsmateriellet TRAS «Tidlig registrering av barns språkutvikling». Dette gjør vi for at vi skal kunne tilrettelegge på best mulig måte, og det gjøres alltid i samarbeid med foresatte.  

Etikk, religion og filosofi

Etikk, religion og filosofi som fagområde i barnehagen innebærer ulike måter å oppfatte verden og mennesker på. Ifølge rammeplanen er fagområdet særlig rettet mot våre verdier, normer og holdninger i et samfunn med stort livssynsmangfold. Vi i barnehagen har et stort samfunnsmandat når det kommer til å fremme mangfold, og gi barna erfaringer med at ulike kulturelle uttrykk har stor verdi.  Barna skal bli kjent med ulike fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider innenfor ulike religioner og livssyn. På denne måten får barna interesse og forståelse for ulike levesett.   

 

I barnehagen leser vi fortellinger snakker om barnas egne erfaringer og eksistensielle spørsmål. En stor del av de ansattes rolle er også å løfte frem konflikter der barna selv reflekterer over holdninger og verdier, og hvordan vi vil være medmennesker. Vi leser fortellinger, og blir kjent med ulike livssyn som er representert i barnehagen.  

Kunst, kultur og kreativitet

I vårt arbeid med dette fagområdet vektlegger vi barns møter med kunstneriske og kulturelle uttrykk. Barna skal få oppleve individuelle og felles estetiske erfaringer der prosessen gir barna muligheter for kreativ utforskning av materialer og uttrykksformer som musikk, dans, drama, håndverk, maling, kreativ tenkning og skaperglede. Det er barnas kreative prosesser og initiativ som står i fokus, fremfor et ferdig produkt. Personalet skal tilrettelegge for disse prosessene ved å tilby varierte muligheter for kreativitet og estetiske opplevelser.  

Natur, miljø og teknologi

Gjennom dette fagområdet skal barnehagen bidra til at barn blir glade i naturen, og tilby barna egenopplevde erfaringer med å oppholde, og orientere seg i naturen til ulike årstider. Ved å bruke naturen som arena for lek og læring gir dette muligheter for barn å lære seg sammenhenger i naturen, bli nysgjerrig på naturvitenskapelige fenomener, og lære om biologisk mangfold, bærekraft og vilje til å ivareta naturen (Rammeplanen, 2017).   

 

I vår praksis bruker vi naturen alle årstider. Det er viktig for oss å tilby barna egne erfaringer med naturen, og åpne for barnas nysgjerrighet gjennom å reflektere, undre oss og finne svar sammen med barna. Vi ser på hvordan naturen forandrer seg etter sesong, og forsker på planteliv, dyreliv og undrer oss sammen med barna om hvordan mauren kan bære så tungt, eller hvorfor noe flyter i vann, og annet ikke. Barn er naturlig nysgjerrig på disse fenomenene, og gjennom positive opplevelser i naturen, ønsker vi å bidra til tilhørighet til naturen, og at de skal forbi nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener.   

Antall, rom og form

Antall rom og form handler om å se sammenhenger i naturen, samfunnet og universet (Rammeplanen 2017). Barnehagen skal legge til rette for at barna kan utforske matematikk i dagliglivet, teknologi, natur, og ved selv å være kreative. Barnehagen skal bidra til barnas matematikkglede, og ha en lekende tilnærming til fagområdet.   

  

I vårt arbeid med fagområdet fokuserer vi på barnas egen undring, nysgjerrighet og initiativ. Vi tilbyr barna en undrende tilnærming til mønster, symmetri, sortering, plasseringer, størrelser, former, tall og telling. Vi oppmuntrer barn til å undre seg, og selv finne frem til mulige løsninger, og vi støtter underveis.  Vi bruker spill, digitale verktøy, naturmaterialer, bøker, leker og musikk for å gi barna ulike veier inn i matematisk tenkning.  Fagområdet er med oss i de fleste situasjoner i hverdagen, vi benevner antall barn, ulike former, hvordan vi er plassert i forhold til hverandre, hvor mange kopper behøver vi til måltidet og symmetrien hos en sommerfugl for å nevne eksempler.   

Kropp, bevegelse, mat og helse

Barnehagen skal bidra til å at alle barn skal oppleve bevegelsesglede, matglede, matkultur, mentalt og sosialt velvære, samt fremme psykisk og fysisk helse (Rammeplan, 2017).  Gode vaner begynner tidlig, og de vaner som dannes i barnehagealder kan følge livet ut. I barnehagen skal barna få oppleve motivasjon og glede ut ifra egne forutsetninger når det kommer til bevegelse, lek og utfoldelse med kroppen som utgangspunkt. Barna oppfordres til å spise sunn og variert mat slik at grunnlaget for hvordan mat og helse hører sammen legges i barnehagen. Vi jobber med veien maten tar fra dyr og jord til vår munn, og hvor verdifull maten er for kroppen vår sin funksjon. Måltidet skal være en positiv arena for samspill, hygge, deltagelse og gode samtaler. 

 

Vi tilbyr varierte, og utfordrende bevegelsesmiljøer som stimulerer til ulike erfaringer for barna. Erfaringer om hvordan orientere seg på en god måte i ulendt terreng i skogen i forhold til flat asfalt danner en kroppslig bevissthet hos barna som kun dannes ved å oppleve, mestre og utfordre seg selv. 

  

I barnehagen jobber vi med bevisstgjøring av retten til å bestemme over egen kropp, og respektere egne og andres grenser. Dette gjør vi gjennom samtaler, konflikthåndtering, arbeid med sosial kompetanse og følelseshåndtering. De ansattes nærhet og tilstedeværelse er viktig i dette arbeidet, da dette er noe barna må erfare og få veiledning til mange ganger før forståelsen av at det er lov å si nei selv om noen blir skuffet, og hvorfor det å respektere noen andres nei, danner et varig grunnlag for gjensidig respekt for hverandre som individer. 

Nærmiljø og samfunn

Fagområdet nærmiljø og samfunn handler om å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunnet vi lever i, og at vi er en del av en større verden. Ifølge rammeplanen skal barnehagen gi barn kunnskaper og erfaringer med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker. Kulturelt mangfold, ulike måter å leve på og ulike familieformer ligger også til fagområdet. Barnas første erfaringer med å forhandle, lytte, diskutere, og oppleve seg selv inn i en gruppe med andre er en viktig del av fagområdet.   

 

I enheten er det viktig for oss å tilby barna lik mulighet for deltagelse, medvirkning i egen hverdag, og erfaringer knyttet til at egne valg og handlinger påvirker de som er rundt. Vi tilbyr barna varierte lekopplevelser der utfordringer og problemløsing i fellesskap gir barna erfaringer og innsikt i ulike måter å oppleve situasjoner på. Vi jobber for å fremme mangfoldet, og vi jobber for at det er rom for alle med våre ulikheter. Vi blir kjent med ulike levesett i Norge, og andre steder i verden. Hvert år markerer vi også samenes nasjonaldag.  Vi besøker institusjoner i nærmiljøet som bibliotek, sykehjem, lokalbutikken, og nærmiljøet rundt hver enkelt barnehage. Her lærer vi også om hvordan vi kan ferdes trygt, og hvordan miljøet ser ut utenfor gjerdet til barnehagen.