Barnehagen skal se fagområdene i sammenheng, og alle fagområdene skal være en gjennomgående del av barnehagens innhold.

Rammeplanen sier:                                                                                                 

Barnas interesse for fagområdene skal stimuleres, og barnehagen skal bidra til å etablere et lærende fellesskap som verdsetter ulike uttrykk og meninger. Barna skal utvikle kunnskaper og ferdigheter innenfor alle fagområder gjennom undring, utforsking og skapende aktiviteter.

Kommunikasjon, språk og tekst

Rammeplanen sier:

Gjennom arbeid med fagområdet skal barnehagen bidra til at barna får utforske og utvikle sin språkforståelse, språkkompetanse og et mangfold av kommunikasjonsformer.

 

Språk er viktig for kommunikasjon med andre. Personalet skal være gode rollemodeller og gi barna gode muligheter for utvikling av språk, kommunikasjon og tekst. Det gjøres for eksempel ved å lage rom for gode samtaler med barna. Personalet skal legge vekt på å beskrive det de ser og opplever sammen med dem.  Viktige sider ved kulturoverføring og barns kulturskaping er knyttet til språk, tekst og kommunikasjon. Dette kan for eksempel være videreformidling av fortellinger, dikt, rim, regler og sang. Barnehagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst, samt stimulere til språklig nysgjerrighet, undring, bevissthet og utvikling.

Personalet skal

  • Skape et variert språklig miljø der alle barn får mulighet til å oppleve glede ved å bruke språket og kommunisere.
  • Invitere til ulike typer samtaler der barnet selv får mulighet til å fortelle, undre seg, reflektere og stille spørsmål.
  • Støtte barn som har ulike former for kommunikasjonsvansker, som er lite språklig aktive, eller har  forsinket språkutvikling.
  • Planlegge aktiviteter og lek som fremmer det enkelte barns språkutvikling ut fra formell og uformell kartlegging av barnets språk.

 

Småbarnsperioden er den grunnleggende perioden for utviklingen av språket. Den daglige dialogen og samtalen med barnet er med på å legge godt grunnlag for videre utvikling. Det er viktig at stimulering og veiledning skjer i samsvar med barnets alder og motivasjon. På denne måten kan vi legge til rette for progresjon i barnets språklige utvikling. Personalet skal være støttende i barnets initiativ når det gjelder å telle, sortere, lese, leke-skrive, synge eller til å diktere tekst. Personalet griper fatt i barnets interesser og samtaler om det som skjer. Å være sensitive og åpne for det nonverbale språket er spesielt viktig i arbeidet med de minste barna i barnehagen.

Lek med jevnaldrende barn er viktig for språkutviklingen, og personalet oppfordrer barna til å bruke språket aktivt i både lek og konfliktsituasjoner. Personalet deltar i leken på barnas premisser. De veileder barna til å kommunisere med hverandre slik at de klarer å gi uttrykk for følelser, og for at leken skal ha positiv framdrift. Personalet framstår som gode rollemodeller ved at å være bevisste på tonefall og presist språk, og at kommunikasjonen med barna er på en måte som samsvarer med deres eget språknivå.

Bakkehaugen barnehage er en flerkulturell barnehage, noe vi ser på som en berikelse for barnas læringsmiljø. Vi ønsker at barna skal få erfaring og kjennskap til at vi kan kommunisere på ulike språk. Barn i førskolealder har en stor språklig kapasitet, og de viser stor nysgjerrighet og lyst til å høre hvordan noe høres ut på et annerledes språk. 

Barn møter det engelske språket i mange situasjoner og på mange arenaer, i form av engelske ord, sanger, tv-program med mer. Den viktigste arenaen for språklig introduksjon i barnehagen er i hverdagssituasjoner. De gylne øyeblikkene i garderoben, ved matbordet eller i leken, er gode naturlige læringsarenaer for språk.

 

Digital praksis

I følge Rammeplanen skal barnehagens digitale praksis bidra til barnas lek, kreativitet og læring. Digitale verktøy i det pedagogiske arbeidet skal støtte opp om barnas læreprosesser og bidra til et rikt og allsidig læringsmiljø for alle barn. I Bakkehaugen barnehage har alle avdelinger internettilgang via trådløst nettverk. Vi kan da utforske ulike temaer på internett i sammenheng med det fagområdet eller temaet vi jobber med. Personalet kan møte barnas lærelyst ved raskt å finne svar på det de lurer på, da aller helst sammen med barnet selv. Finner vi for eksempel et lite dyr ute, kan vi finne ut hva slags dyr dette er og skrive ut bilder og informasjon fra internett. Dette stimulerer barnas undringsglede og læringsvilje.

Kropp, bevegelse, mat og helse

Rammeplanen sier:

Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse.

Fysisk aktivitet er viktig for utviklingen av den sosiale kompetansen og for de motoriske ferdighetene. Personalet skal legge til rette slik at barna får utvikle disse ferdigheter og får prøve igjen og igjen. Barna skal oppleve trivsel, glede og mestring ved allsidige bevegelseserfaringer, inne og ute, året rundt. En annen del av dette fagområdet handler om kosthold. Barna skal få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat og råvarer til ferdig måltid. I barnehagen har vi etablert vår egen grønnsakhage hvor barna er med på å så og høste egenproduserte grønnsaker.

Vi er mye ute i løpet av en barnehagedag, og alle avdelinger har sin faste tur-dag hver uke. På turer får barna utfordret seg i ulikt terreng, tilpasset alder og utviklingsnivå. Barna i Bakkehaugen barnehage er fra 0 til 6 år, og alle aktiviteter legges til rette etter barnas alder og modningsnivå.

Måltider

Bakkehaugen barnehage har valgt å vektlegge et sunt og variert kosthold. En gang i uka har vi varmmåltid, de andre dagene spiser vi brødmat. På ettermiddagen serveres frukt sammen med knekkebrød eller brød.

Et måltid rommer mye læring og utvikling. Barna får finmotorisk trening ved å smøre på brødmaten selv og får øve på å spise med bestikk. Under måltidet stimuleres språket i stor grad ved at barna må spørre om å få sendt ulike pålegg, be om mer melk, brød osv. I tillegg er måltidet en rolig og god situasjon som gir unike muligheter for gode samtaler mellom voksne og barn. I Bakkehaugen barnehage legger vi vekt på at barna skal få en positiv opplevelse av å spise i et fellesskap rundt bordet. Et hyggelig måltid skal være preget av god tid, gode samtaler, og voksne og barn som gir hverandre positiv oppmerksomhet. De voksne skal gi barna små utfordringer slik at hver enkelt får oppleve mestringsglede ved å klare ting selv.

Det er også mye matematikk i en måltidsituasjon. Vi kan telle antall barn som skal spise og finne dekketøy i forhold til dette (èn til hver). I tillegg er det mange ulike former representert på et oppdekket bord. Tallerken er rund, koppen er formet som en sylinder osv. Innenfor engelsk kan vi i måltidsituasjonen bli kjent med en del ord og begreper.

Kunst, kultur og kreativitet

Rammeplanen sier:

I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon.

 

Personalet skal gi barna mulighet til å oppleve kunst og kultur, og til å stimulere utviklingen av deres kreativitet. Vi ønsker å legge vekt på en prosess preget av anerkjennelse og opplevelse av egenmestring. Aktuelle aktiviteter er musikksamlinger med instrumenter og sang, dans og bevegelse, formingsaktiviteter både inne på avdeling og på formingsrommet vårt. Bruk av dramatisering av både barn og personalet er også spennende aktiviteter innen dette fagområdet.

Natur, miljø og teknologi

Rammeplanen sier:

Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider.

Naturfag er et teoretisk, praktisk, kreativt og estetisk fag. Naturfag for barn er lukter, farger, synsinntrykk, opplevelser og undring over hvorfor verden er som den er.

Barna skal få utvikle sin forståelse for planter og dyr, landskap, årstidene og været. Det er et mål at de skal få forståelse for samspillet i naturen og dens mangfold.

Barnehagen benytter natur og uteliv både i barnehagen og i nærmiljøet, som en viktig arena for lek og læring. Vår varierte og fantastiske natur har en viktig verdi som kulturbærer for både barn og voksne.

Ved å legge til rette for en aktiv bruk av natur og uteliv gjennom lek og allsidige aktiviteter både ì og utenfor barnehagen vil vi gi barna muligheten til å få positive erfaringer og gode opplevelser med å være ute til alle årstider. På den måten vil barna få en tilhørighet og eierforhold til naturen og nærmiljøet. Barna utvikler en respekt for den naturen vi har i nærmiljøet og begynner å forstå hvordan vi best kan ta vare på den. Det vi er glad i, ønsker vi å ta vare på.

Barna skal få oppleve, utforske og eksperimentere med naturfenomener og fysiske lover. I tillegg ønsker barnehagen å bidra til at barna lager konstruksjoner med ulike materialer og utforsker mulighetene som ligger i ulike redskaper og teknologi.

Antall, rom og form

Rammeplanen sier:

Barnehagen skal synliggjøre sammenhenger og legge til rette for at barna kan utforske og oppdage matematikk i dagligliv, i teknologi, natur, kunst og kultur og ved selv å være kreative og skapende. Arbeid med fagområdet skal stimulere barnas undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsing.


Barn er naturlig opptatt av tall, telling og mengder. Vi ønsker at barna skal få mulighet til å bli kjent med målenheter, mengder, ulike former og mønstre, sortering, gruppering, likheter, ulikheter, størrelser etc. Vi finner store dyr, små dyr, vi lærer regler og historier som har en tydelig struktur fra begynnelse til slutt, hva skjedde først og sist. Vi teller forlengs og baklengs. Barna må også få mulighet til å fundere rundt avstander, vekt, volum og tid. Det er viktig for oss og ikke å undervurdere barnas evne til forståelse.

Barn som mestrer matematikk evner å se det abstrakte matematikkspråket i en praktisk sammenheng. De kjenner igjen figurer, konstruksjoner og formler nettopp fordi de har fått erfaringer og opplevelser. Læringen starter med leken. Leken pirrer nysgjerrigheten, og det er nysgjerrigheten som trigger læringsprosessen hos den enkelte. Gir vi mindre tid til lek, tar vi også vekk grunnlaget for læring. Dette krever bevisste voksne!

Etikk, religion og filosofi

Rammeplanen sier:

Barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi.

Vi ønsker å formidle grunnverdier i vår kulturarv med vekt på anerkjennelse, medmenneskelighet og nestekjærlighet. Barnehagen skal respektere og reflektere over det mangfoldet som er representert i barnehagen, samtidig som vi skal ta med oss verdier og tradisjoner i den kristne kulturarven. Her kan samtaler med barna skape spennende refleksjoner!  Det er viktig at vi gir tid og rom til undring over essensielle spørsmål. Barna må få filosofere over det som opptar dem, med støtte og hjelp av gode, åpne og lyttende voksne!

Nærmiljø og samfunn

Rammeplanen sier:

Gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer skal barnehagen bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunnet og verden. Barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet.

Fagområdet innebærer kunnskap om, og medvirkning i samfunnet rundt seg – både livet i barnehagen og i lokalsamfunnet. Det er viktig å bli kjent med og delta i samfunnet gjennom opplevelser og erfaringer. Vi er mye ute, og nærmiljøet blir benyttet når vi er på tur. Turmål velges da ut fra alder og modenhet. Vi kan blant annet besøke biblioteket, skolen, skogen, postkontoret, brannstasjonen eller andre barnehager.