Førskolegruppa

Skolestarterne har førskolegruppe en dag i uka fra september til juni.  De gleder seg, og har store forventninger til disse dagene. Det å starte på skolen er noe de aller fleste gleder seg til, og for mange er det siste året i barnehagen en forventningsfull tid. Nysgjerrigheten og læringslysten er stor. Vi vet at lek og læring henger tett sammen. Derfor har vi leken, gode relasjoner og samhold i fokus. Samtidig ønsker vi å gi barna utfordringer og aktiviteter som har et annet innhold på disse dagene, enn det vi gjør ellers i hverdagen. Dette er også noe som barna har forventninger om. Vi ønsker at innholdet i årshjulet til førskolegruppa skal være variert og spennende. Dagene legges opp med felles samlinger som forberedelse til aktivitetene som kommer. Årshjulet til førskolegruppa er knyttet opp mot realfag, språk, natur og nærmiljø og språk. Vi fokuserer på lek, deltagelse og mestring for barna. Oppgavene som blir gjort, er med støtte fra en voksen. Et annet fokusområde i førskolegruppa vil være grunnleggende ferdigheter som selvstendighet og sosial kompetanse. Dette er en del av vårt helhetlige satsningsområde, men som vi jobber litt ekstra med når vi er i førskolegruppa. Vi øver på å være sammen mange, på å ta imot en beskjed, vi lytter til hverandre, turtaging, å dele med hverandre og samarbeide. Det er også viktig at barna kan lære seg å sette ord på sine egne og andres følelser og handlinger.  I løpet av barnehageåret vil førskolebarna også være innom Newton senteret og/eller Geitmyra matkultursenter i Brumunddal.  

Skrivedans 

Skrivedanse er beregnet for barn i alderen 5-8 år og kommer fra Ragnhild Oussorens bok «Skrivedans eller hvordan frie bevegelser blir til konkrete linjer». Denne metoden skal gjøre så barna blir fortrolige med skrivebevegelser og bokstavformer, samt at grov- og finmotorikk blir utviklet. Skrivedans er et samspill mellom lek, musikk og bevegelse. Gjennom bevegelse til musikk og bruk av fantasien sin kommer det fram uttrykk på papiret. Hva kan en krusedull bli til?  

Karusellkoret 

Karusellkoret er et prosjekt som Ringsaker Kommune har for førskolebarna. Barna blir presentert for fortellinger og sanger fra ulike forfattere. Sangere og biblioteket kommer fra mars og utover våren og besøker barna og øver sammen med dem. Det hele avsluttes med en stor konsert i Prøysenhuset hvor barna synger noen sanger sammen som et stort felles kor og hver barnehage har hver sin sang som de fremfører alene.  

Årets tema for karusellkoret er: Geirr Lystrup 

 

Praktisk informasjon

Måltider i barnehagen

De som spiser frokost i barnehagen har med det hjemmefra. Vi serverer lunsj i barnehagen hver dag. Dette vil variere, men det vil i hovedsak være brødmåltid og et varmt måltid i løpet av uka. Vi serverer også melk og frukt til barna. Vi er opptatt av å servere barna varierte måltider og forholder oss til helsedirektoratets anbefalinger for mat og måltider i barnehagen: 

  • Barnehagen bør legge til rette for minst tre faste måltider om dagen, med medbrakt eller servert mat 
  • Barna i barnehagen bør få god tid til å spise, minst 30 minutter 
  • Mat og måltider som serveres i barnehagen bør være varierte og i tråd med Helsedirektoratets kostråd 
  • Barnehagen bør servere grønnsaker og frukt eller bær hver dag 
  • Barna bør få tilbud om lett- eller skummet melk og vann til måltidene i barnehagen, og vann bør alltid være tilgjengelig 
  • Servering av kaker, kjeks, is, saft og liknende bør begrenses i barnehagen. Godteri, snacks og brus bør unngås 
  • Spisemiljøet i barnehagen skal fremme helse, mat- og måltidsglede, og personalet bør delta aktivt i måltidet 
  • Måltidene i barnehagen skal være en pedagogisk arena der barna får medvirke i mat- og måltidsaktiviteter 
  • Det skal legges til rette for god håndhygiene i barnehagen, og håndvask bør gjennomføres før måltidene 
  • Maten i barnehagen skal være lagret, tilberedt, servert og merket i samsvar med regelverk og råd fra Mattilsynet 
  • Barnehagen skal ta hensyn til barn som har særlige behov knyttet til mat og måltider 
  • Barnehagen bør ha en miljøvennlig praksis med lite matsvinn og et mattilbud hvor plantebaserte matvarer og fisk og sjømat er sentralt. 

Sykdom

Når det gjelder retningslinjer for om barnet kan være i barnehagen eller ikke, så forholder vi oss til heftet “barn og smittevern”. Her står det retningslinjer og råd rundt blant annet hygiene, og forebygging av sykdom samt informasjon om ulike sykdommer, og hvordan man skal forholde seg til disse.  

Astma og allergi kan forekomme hos barn og voksne i barnehagen. Det er viktig at vi gjør de tiltak vi kan for at disse skal få det best mulig i barnehagen. Utesko skal ikke lenger enn yttergarderoben. Ta på skotrekk eller ta av skoene når du går lenger inn. Det er også viktig med jevnlig rengjøring av barnas ytterklær. Her samles det mye støv og smuss som sprer seg i rommet. Det er heller ikke så veldig motiverende for barna å tre på seg en møkkete dress når de skal ut.  

På solfylte dager har vi rutiner rundt smøring av solkrem og pausetid fra sola for barna. Dette vil det komme mer konkret informasjon om fra hver enkelt avdeling. Utelekeplassen har skyggeplasser som barna kan være på i tillegg til at vi tar noen pauser inne når det er behov for det.  

Her kan du finne heftet “barn og smittevern”