Velkommen til barnehageåret 2024 - 2025

Vi har stort fokus på å legge tilrette for et godt språkmiljø, og vi fortsetter med syng og fortell som gjennomgående tema. Sanger, rim og regler, bøker og fortellinger brukes på forskjellige måter for å bygge opp om temaer gjennom året. Avdelingene fordyper seg i en bok eller et eventyr i lengre perioder.                                                                                                               

Hver avdeling sender ut månedsplan og månedsinfo. Disse sier noe om hva avdelingen vil ha ekstra fokus mot i måneden som kommer, og kort fra måneden som har gått. Temaene i årshjulet vårt blir tilpasset til små og storebarn, og møter barna på deres utviklingsnivå.                                                                                                                                                         

 

Årshjul

August: Oppstart på et nytt barnehageår. Tema er “Meg selv- og de andre på min avdeling”. Noen barn blir kjent på ny avdeling, nye vennskap dannes og vi finner igjen tur-plasser og stier fra forrige barnehageår. Vi har fokus på å skape gode relasjoner og et trygt barnehagemiljø. 

September: Tema er “Meg selv - og den forunderlige kroppen”. Fokus mot egne og andres grenser. Brannvern-uke i uke 38, og vi håper på besøk av Bjørnis.

Oktober: Tema er “Nasjonaliteter i barnehagen vår”, og vi har fokus på mangfold. Vi markerer FN dagen som er 24 oktober. Og naturlig nok rettes fokus også mot endringer i naturen, og høst.                                                                                                              

November: Tema er “Høst og skogsdyr” - og kanskje er den første snøen her. Vi leter etter sportegn. I slutten av november begynner vi med juleforberedelser.                                                                                   

Desember: Tema er “Advent og juleforberedelser”. Fokus mot inkludering - verdier og holdninger blir naturlig. Barnehagen skal reflektere og respektere det mangfoldet av livssyn som er representert i barnehagen, samtidig som vi skal ta med verdier og tradisjoner i den kristne kulturarven gjennom førjulstiden. 

Januar og Februar : Tema er “Vinter og snø - vann og is”. Vi har fokus på å samarbeide. Eksperimenterer og utforsker mønstre og former, snø og is. Vi feirer samefolkets dag 6 februar.

Mars: Tema er “Kunst og farger”. Vi har kunstprosjekt på egen avdeling, og vi lager et felles kunstverk ute. Det å føle seg betydningsfull i fellesskapet er viktig. Vi har ekstra fokus mot det å ivareta sine egne behov samtidig som man også skal ta hensyn til andres.

April: Tema er “Vår, vårtegn og påske” Vi følger med på våren. Klekker kyllinger og lager oss litt pynt påske.

Mai:  Tema er "Norge - landet vårt". Økt mangfold og individualisering gir behov for demokratiforståelse, respekt for forskjellighet, og positive holdninger til å leve sammen i fellesskap. Vi ser litt tilbake på Norges historie og utviklingen/bakgrunn for hvorfor, og hvordan, vi feirer 17 mai.

Juni:  Tema er “Sommer, - vann og sanser” Vi leker med vann og sanser, og gjør erfaringer sammen. Lek er en grunnleggende livs-og læringsarena som barna uttrykker seg gjennom. Et grunnlag for trivsel, læring og utvikling av sosial kompetanse.

Juli: God sommer!  Sommeraktiviteter og ferie avvikling for små og store.  Barnehagen er stengt i uke 28 og 29.                                                                                                                                     

 

Førskolegruppa

Kråkeklubben blir på onsdager, hver uke.

Kråkeklubben: I august er det 36 førskolebarn i Nes barnehage. Disse vil bli delt inn i 2 grupper, her har alle barna en kjent voksen fra sin avdeling med seg på gruppa. Annenhver onsdag veksler vi på å være inne på fellesrom(kjøkken bygg A) + grupperommene, -og i grillhytta vår i Tveterskogen. 

Temaer gjennom året er: å bli kjent og bruke digitalt verktøy til å “ videreutvikle/behandle” tegninger. Skogens konge Elgen, kanskje får vi deltatt på elgeslakt. Andre temaer er kroppen vår, verdensrommet, ut å reise og å bli kjent med tall og bokstaver. Vi skal også delta på vanntilvenning i Mjøsbadet i løpet av året. Mer info vil komme om dette senere.

«Læring gjennom latter» er mål for opplegget vårt. Temaarbeidet presenteres på forskjellige måter, slik at ungene får bruke fantasi og kreativitet. Vi ønsker å bygge selvfølelse gjennom bl.a. å gi barna utfordringer, mestring og kunnskap. Gjennom avdelingenes månedsbrev vil vi si litt om hva vi har gjort og hva som er neste månedens tema.

I august vil vi ha fokus på å bli enda bedre kjent med hverandre og finne oss til rette i gruppa. Vi vil ha ulike samarbeidsleker, lage grupperegler, «pynte» førskolerommet med «meg selv» og starte opp med tellekorpset. I grillhytta vil vi legge ekstra vekt på fysisk aktivitet og mestring i naturen. Og vi vil lage mat over bålet på turene våre. I september skal vi bli kjent med Tarkus. Tarkus er et lekedyr (Beltedyr) som er med som hovedperson i et opplegg rundt trafikksikkerhet, utviklet av Trygg trafikk.

Rammeplanen (2017) sier: «De eldste barna skal få mulighet til å glede seg til å begynne på skolen og oppleve at det er en sammenheng mellom barnehagen og skolen. Barnehagen skal legge til rette for at de eldste barna har med seg erfaringer, kunnskaper og ferdigheter som kan gi dem et godt grunnlag, og motivasjon for å begynne på skolen. Barnehagen skal bidra til at barna kan avslutte barnehagetiden på en god måte og møte skolen med nysgjerrighet og tro på egne evner. Barna skal få bli kjent med hva som skjer i skolen og skolefritidsordningen.»

Basisferdigheter barna bør ha med seg fra barnehagen og hjemmet for å klare seg best mulig på skolen er: 

  • Bygge fellesskapsfølelse, det å kunne godta og se positivt på at vi alle er forskjellige og kan bidra sammen til fellesskapet.
  • Bli trygge på seg selv. Innøve sosiale ferdigheter som vente på tur, lytte, følge regler i spill og lek, ta hensyn, be om hjelp, dele glede, ta imot og utføre en beskjed.
  • Oppleve motorisk mestring både grovmotorisk og finmotorisk. Blant annet få allsidig bevegelseserfaring, klippe med saks og holde blyant.
  • Styrke barnas sosiale ferdigheter. Jobbe forebyggende mot mobbing. 

Året på Kråkeklubben vil handle om å oppleve mestring, glede og felles opplevelser, som gir dem inspirasjon til mye god lek og læring gjennom temaer som vi håper vil fenge. 

Praktisk informasjon

Åpningstid og dagsrytme. Foreldrene bestemmer selv når barnet bringes og hentes innenfor  åpningstiden, men vi vil gjerne ha beskjed hvis barnet tar en fridag eller kommer senere enn kl 09.00, og blir hentet tidligere enn 14.30. Dette fordi vi i tidsrommet mellom kl 09.00 - 14.30 har aktivitetstid. I aktivitetstiden er vi ikke alltid tilgjengelige på avdelingen da vi har tilrettelagte aktiviteter og turer m.m.

Bursdagsfeiringer. Alle bursdagsbarn får bursdagskrone og bursdagssang i samling den dagen de har bursdag. Hver avdeling har felles bursdagsfest for de som har brusdag samme måned, en gang i måneden. Dagen feires med varmmat og dessert som bursdagsbarna får velge fra egen meny.

Kjøp av enkeltdager i barnehagen. Foreldrene har mulighet til å kjøpe ekstradager utover det plasstilbudet de har. Denne ordningen gjelder kun for de barna som allerede har plass i barnehagen. Salg av ekstradager kan skje dersom det er ledig kapasitet ved at barnegruppa ikke er fylt opp, og at det er nok voksne på jobb. Den ekstra oppholdstiden avtales på forhånd. Betaling av ekstradager legges til den faste regningen som kommer en gang i måneden.

Ferie. I vedtektene for de kommunale barnehagene i Ringsaker står det i § 7.3: “alle barn skal ha minst 4 uker ferie i løpet av året. Planleggingsdagene kan regnes som ei ferieuke. Barnehagene har sommerferie og er stengt uke 28 29.” § 7.2: “Barnehageåret varer f.o.m 01.08. t.o.m. 31.07. Barnehagen er åpen alle hverdager, og har stengt på lørdager. Juleaften, nyttårsaften og onsdag før påske er barnehagen stengt. I henhold til vedtektene skal foreldrene gi bindende melding på forhånd om de ønsker å benytte barnehagetilbudet i jul - og påskeuka. Bemanningsplan for barnehagene blir fastsatt etter antall påmeldte barn” 

De kommunale barnehagene i Ringsaker har sommerstengt i uke 28 og 29.

Bringing og henting. Personalet møter barna om morgenen. Hvis vi ikke ser at dere kommer så si fra til oss, eller følg barnet inn på avdeling. Av hensyn til barnets sikkerhet må dere aldri forlate barnehagen før barnet er tatt imot av en av oss. Når barnet blir hentet vil vi gjerne at dere hjelper barnet å huske å rydde 2 -4  leker før dere går hjem, slik at alle bidrar til en ryddig avdeling eller uteområde, som er klar til neste dags aktiviteter. Når noen andre en foreldre / foresatte henter eller bringer barnet er det viktig at barnehagen får beskjed om dette. Vi overlater ikke barnet til noen vi ikke vet skal hente! Av hensyn til barnets sikkerhet må det være i følge med en voksen når det går ut porten. De daglige møtene ved bringing og henting gir foreldre og personalet mulighet til å prate sammen om  hva barnet har gjort i løpet av dagen m.m. 

Foreldrebetaling. Foreldrebetaling og søskenmoderasjon skal være i samsvar med de satser som enhver tid måtte være fastsatt av kommunestyret. Betaling for barnehageoppholdet gjelder for 11 måneder pr. år, dvs ingen faktura i juli. Fravær under 1 måned gir ikke rett til redusert betaling. Fravær over 1. måned kan gi rett til redusert betaling når spesielle forhold måtte foreligge. Oppsigelse; Oppsigelsesfristen er 2 måneder gjeldende fra 1. i påfølgende måned. oppsigelsen må sendes elektronisk via barnehageportalen. (www.ringsaker.kommune.no under barnehage) Dersom oppsigelser leveres etter 1.februar, - må det betales ut barnehageåret, til og med juni måned. 

Viktig informasjon ved mislighold av betaling for plass i barnehage og SFO: Ved 2 måneders uteblitt betaling, eller dersom betalingen gjentatte ganger er uregelmessig, kan plassen gå tapt. All restanse skal være nedbetalt før ny plass innvilges. Forfalt oppholdsavgift i barnehage og skolefritidsordning skal være ajour før inntak, bytte eller endring av plass kan finne sted.

Mat i barnehagen. Mat og tradisjoner er viktig for oss i Nes barnehage. Alle barnehagens kjøkken er tilrettelagt slik at barna kan være med å lage, lukte, smake og sanse maten vi spiser. Vi spiser mat som tilsvarer et vanlig sunt kosthold, og vi har hjemmebakt brød til alle brødmåltider. Varm lunsj tilberedes både inne i barnehagen og ute på bål. Barna får formiddagsmat, ettermiddagsmat og frukt hver dag. Til alle måltider serveres melk, juice eller vann. Det blir gjort egne avtaler på avdelingene for de enkeltbarna som har spesielle behov, og allergier i forhold til ulike typer mat. Det leveres legeerklæring ved allergi.

Turdager. Alle barn har minst en turdag i uka. (Dette kan variere ut i fra hvilken plassstørrelse barnet har.) På turdagen har barna på storebarn, og noen ganger de største på småbarn med seg egen sekk, sitteunderlag, matpakke og drikke. For mange av barna er spenningen ved det å sette seg ned og åpne medbrakt nistepakke en viktig del av det å være på tur. Følg med på info fra avdelingene om når ditt barn har turdag.

Forsikring. Barna er ulykkesforsikret. Denne forsikringen gjelder i barnehagen, på turer, og på vei til og fra barnehagen. Forsikringen dekker behandling hos lege, tannlege, eventuelle spesialister og transport til behandling. Barnehagen melder inn skalden til kommunen/Gjensidige. Eventuelle krav rettes fra foreldre til Gjensidige. Gjensidige tar da kontakt med kommunen, som forsikringstaker. OBS! Egenandel på kr 500,-

Barnehagens forventninger til foreldrene. Vi gjør vårt beste, og ønsker at dere og deres barn skal trives og oppleve at dere har et kvalitativt godt tilbud her i barnehagen. Våre forventninger til dere er at barna har med seg klær etter vær, skifteklær og sko til vær og årstid. At våte klær og votter tas med hjem til vask/tørk, at barna er hentet innen åpningstida, og at dere leser igjennom informasjon som blir gitt ut. I tillegg ber vi om at påmelding i ferier overholdes, og at dere gir beskjed til barnehagen hvis det blir endringer i forhold til det som er oppsatt.

Fravær og sykdom. Når barnet ikke kommer til barnehagen pga ønske om fridag eller sykdom, så er det viktig at dere sender melding i IST-Home, ringer eller sender SMS melding innen kl 09.00. Vi forholder oss til Kommuneoverlegens “helseråd for barnehagebarn”. (Den finnes på barnehageportalen, og i barnehagen). Husk på at barnet ikke skal være i barnehagen ved smittsomme sykdommer, som for eksempel omgangssyke og diaré, feber og enkelte barnesykdommer.

Samarbeid med biblioteket: Høytlesing, se og prate seg gjennom bøker er viktig. Det skaper gode stunder for undring, og gode samtaler. Dette er god språk- og begrepstrening for alle barn. Barnehagen samarbeider med biblioteket om bokkasser til avdelingene tilknyttet ulike temaer.