1. Formål
Formålet med reglementet er å gi ansatte oversikt over de viktigste reglene som gjelder for arbeidsforhold i Ringsaker kommune. Reglementet gjelder for alle kommunalt ansatte. Reglene i reglementet gjelder ikke når de strider mot lover, tariffavtaler eller andre bestemmelser som er bindende for kommunen.
2. Arbeidsavtale
Det skal inngås skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold, jf. arbeidsmiljøloven § 14-5. Av arbeidsavtalen skal det framgå hvilke vilkår og forpliktelser som gjelder for stillingen. Tidsbegrenset arbeidsavtale skal benyttes ved ansettelse i sesongarbeid, engasjement og vikariater.
Arbeidstakerne er ansatt i Ringsaker kommune, og ikke ved det enkelte tjenestested. Gjeldene arbeidssted går fram av arbeidsavtalen. Det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å omplassere/endre arbeidsoppgaver. Den ansattes arbeidsområde (stilling) og eventuell instruks kan bli endret når dette er saklig begrunnet i kommunens behov.
3. Helseattest/politiattest/autorisasjon
For stillinger hvor det stilles spesielle krav til helse- og/eller vandelsattest eller det er krav om autorisasjon, skal det før tiltredelse legges fram tilfredsstillende dokumentasjon.
Den tilsatte skal gi leder informasjon om endringer i forhold som kan ha innvirkning på helseattest, politiattest eller autorisasjon.
4. Arbeids- og hviletider
Arbeids- og hviletider skal være i samsvar med reglene i arbeidsmiljøloven kap. 10, HTA kap. 1 Fellesbestemmelser, samt andre tariff- og særavtaler. Ansatte kan ikke ha et samlet arbeidsforhold i Ringsaker kommune som overstiger 100 %.
Med mindre annet framgår av tariffavtalene eller annen særavtale, er ukentlig arbeidstid 37,5 timer. Enkelte enheter har fleksibel arbeidstid iht. eget reglement. Overtid skal begrenses til det som er strengt nødvendig og skal være pålagt/godkjent av leder. Overtidsbetaling skjer etter reglene i HTA.
5. Ferie
Ferien fastsettes i samsvar med reglene i gjeldende ferielov og tariffavtale. Arbeidsgiver fastsetter ferietid etter drøfting med arbeidstakeren eller tillitsvalgte. Ferielisten skal gjøres kjent minst 2 måneder før ferien tar til.
6. Fravær fra arbeidet på grunn av egen sykdom
- Egenmelding kan kun benyttes ved egen sykdom og/eller skade.
- Egenmelding kan benyttes etter at arbeidstakeren har arbeidet hos arbeidsgiver i 2 måneder.
- Egenmelding kan ikke kombineres med gradert sykmelding.
Beskjed om fravær på grunn av sykdom skal gis i telefonsamtale til nærmeste leder så snart som mulig, og senest ved arbeidsdagens begynnelse. Alt fravær skal dokumenteres. Egenmelding skal leveres/sendes inn første arbeidsdag etter sykefravær. Ringsaker kommune er en IA-bedrift og benytter seg av utvidet rett til antall egenmeldingsdager. For sykefravær til og med 8 kalenderdager, kan det leveres egenmelding. I løpet av 12 måneder kan det benyttes egenmelding for inntil 24 dager.
7. Barn/barnepassers sykdom
Arbeidstaker som har omsorg for barn under 12 år har rett til fri for nødvendig tilsyn med barnet når barnet er sykt. Dersom arbeidstakeren har omsorg for ett eller to barn har han/hun rett til permisjon i inntil 10 arbeidsdager pr. kalenderår.
Dersom vedkommende har omsorg for tre eller flere barn har den ansatte rett til permisjon i inntil 15 dager pr. kalenderår. Det forutsettes at begge foreldrene er yrkesaktive. For arbeidstakere som er alene om omsorgen, gis det inntil 20 dager for ett barn og 30 dager ved mer enn ett barn. Retten gjelder ut det kalenderåret barnet fyller 12 år.
Ved svært alvorlig sykdom hos barn 4 under 18 år gis fri utover det angitte antall dager iht. folketrygdlovens bestemmelser. Når den som har det daglige tilsyn med barnet er sykt, kan arbeidstaker være hjemme for å ha tilsyn med barnet.
Egenmelding for barns eller barnepassers sykdom kan først benyttes etter at arbeidsforholdet har vart i 4 uker. Dersom barnet eller barnepasser blir syk før opptjeningskravet på 4 uker er nådd, må det leveres legeerklæring for barnet for å ha rett til omsorgspenger.
Egenmelding for barns/barnepassers sykdom kan benyttes for inntil 3 kalenderdager om gangen. F.o.m. 4. kalenderdag må fraværet dokumenteres med legeerklæring for barnets eller barnepassers sykdom. Retten til fri ved barn/barnepassers sykdom er til sammen begrenset til det antall dager som er angitt under barns sykdom.
8. Permisjon
Permisjoner i Ringsaker kommune gis i henhold til lovverk, Hovedtariffavtale og Ringsaker kommunes permisjonsreglement. Arbeidstakerne skal klarere kjente fravær som permisjoner og avspasering med nærmeste leder i god tid før fravær.
9. Alminnelig orden
Ringsaker kommune skal være en god arbeidsplass for alle og arbeidsgiver har en grunnleggende tillit til at de ansatte medvirker til dette. De tjenestene kommunen gir til innbyggerne eller andre skal være basert på høy etisk standard. Det er utarbeidet egne etiske retningslinjer for kommunen.
Enhver må møte fram til den fastsatte arbeidstid og må ikke forlate arbeidsstedet uten tillatelse i arbeidstiden.
Enhver må etterkomme pålegg fra arbeidsledelsen og utføre sitt arbeid på beste måte.
Alt inventar, materiell, maskiner, verktøy etc. må behandles forsiktig. Ved avslutning av arbeidsforhold skal utdelt utstyr leveres tilbake til arbeidsgiver.
All bruk av kommunenes eiendom, lokaler og eiendeler utenom arbeidstid, må avklares med nærmeste leder.
Enhver må oppføre seg høflig og respektfullt mot dem som den ansatte får med å gjøre under arbeidet.
Ingen må uten tillatelse gi uvedkommende adgang til avdelingen/enheten.
10. Helse, miljø og sikkerhet
Alle ansatte må gjøre seg kjent med HMS-rutinene som gjelder for sin arbeidsplass og rette seg etter bestemmelser og pålegg gitt av offentlige myndigheter for å trygge liv, helbred og eiendom og bruke det verneutstyr som stilles til disposisjon.
Som ansatt forventes det at du bidrar til et helsefremmende arbeidsmiljø på din arbeidsplass. Ringsaker kommune ønsker å levere best mulig tjenester til alle tjenestemottakere og har derfor et avvikssystem for melding av avvik.
Ringsaker kommune har nulltoleranse for mobbing, trakassering og gjengjeldelse.
Arbeidstaker plikter å varsle sin leder eller tillitsvalgt/verneombud om han/hun blir kjent at det skjer trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen jfr. arbeidsmiljølovens § 2-3-D.
Ringsaker kommune har egne retningslinjer for varsling i samsvar med Arbeidsmiljølovens kap. 2 A.
11. Taushetsplikt
Alle ansatte i Ringsaker kommune har taushetsplikt i henhold til forvaltningsloven § 13, samt eventuelle særlover innenfor den enkeltes arbeidsfelt. Dette innebærer at du ikke skal omtale eller dele opplysninger til utenforstående om saker eller arbeid i kommunen, som etter lov eller av sakens innhold er underlagt taushetsplikt.
Alle ansatte i Ringsaker kommune skal underskrive skjema for taushetserklæring før tiltredelse. Taushetsplikten gjelder også etter at arbeidsforholdet er avsluttet. Brudd på taushetsplikten kan medføres straff etter straffeloven § 209 og § 210.
12. Avhengighetsproblematikk
Arbeidstakeren skal ikke være påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel i arbeidstiden.
Ringsaker kommune ønsker å forebygge rus- og avhengighetsutfordringer hos ansatte.
Kommunen skal ikke stille dignoser eller fastslå et personlig problem, men rette oppmerksomheten mot endringer hos ansatte som fører til negative konsekvenser for arbeidssituasjonen. Dette følges opp gjennom retningslinjer og tiltak. Ved brudd på arbeidsreglementet er det etablert et AKAN-tilbud som alternativ til oppsigelse eller avskjed.
Ringsaker kommune er en røykfri arbeidsplass og ansatte skal fremstå som et godt eksempel for våre innbyggere. Det er ikke tillatt å røyke ved offentlige bygg i Ringsaker kommune eller i kommunens tjenestebiler og det er ikke tillatt å røyke i betalt arbeidstid. Helsepersonell skal ikke røyke i arbeidstøy eller i nærheten av bruker. Det er også ifølge tobakkskadeloven totalforbud mot tobakksbruk i barnehager, grunnskoler og videregående skolers lokaler og uteområder. Tobakksvarer defineres i tobakkskadeloven som varer som kan røykes eller snuses så fremt de helt eller delvis består av tobakk. Bruk av e-sigarett defineres som røyking.
13. Utbetaling av lønn
Lønn utbetales den 12. hver måned eller nærmeste foregående virkedag. Den enkelte arbeidstaker skal kontrollere at det er utbetalt riktig beløp. Eventuelle feil må meldes arbeidstakerens tjenestested snarest mulig.
Trekk i lønn kan ikke gjøres unntatt i følgende tilfeller:
A. Lovbestemte trekk.
B. Pensjonsinnskudd og avgift til OU-fond. Pensjonsinnskudd trekkes fra tiltredelsesdato.
C. Fagforeningskontingent dersom foreningen ber om det, jf. Hovedavtalen del B § 9.
D. Beløp som på forhånd er skriftlig avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstakeren.
E. Erstatning for skade eller tap arbeidstakeren forsettlig eller grovt uaktsomt har påført kommunen. Betingelsen for slikt trekk er at arbeidstakeren skriftlig erkjenner erstatningsansvar, eller det er fastslått ved dom eller arbeidstakeren rettsstridig fratrer sin stilling.
Lønnstrekk skal begrenses til den del av lønnen som overstiger det arbeidstakeren med rimelighet trenger til underhold for seg og sin husstand. Før trekk etter bokstav D og E gjennomføres, skal det konfereres med arbeidstakerens tillitsvalgte.
For lønn under sykdom, svangerskap, permisjon m.v. gjelder reglene fastsatt i lov, avtaleverk og lokale reglement.
Forskudd på lønn utbetales ikke.
14. Annet lønnet arbeid
Den ansatte har informasjonsplikt til sin arbeidsgiver dersom han/hun i tillegg til sin 100 % stilling i Ringsaker kommune innehar stilling hos annen arbeidsgiver. Det samme gjelder dersom samlet arbeidstid overstiger 100 %. Dette gjelder også arbeid som er utført som selvstendig næringsdrivende. Omfanget av arbeid utenfor Ringsaker kommune skal ikke gå ut over den ansattes arbeidsytelse i kommunen.
Dersom det er grunnlag for å tro at annet arbeid kan komme i konflikt med kommunens interesser er det krav om skriftlig tillatelse fra kommunedirektøren. Det samme gjelder arbeid som kan medføre inhabilitet etter forvaltningsloven kap. 2.
15. Forsikringer og tjenestepensjon
Ansatte er gruppeliv- og yrkesskadeforsikret jr. hovedtariffavtalen. I tillegg er kommunen omfattet av forsikring på tjenestereise. Alle ansatte meldes inn i Kommunallandspensjonskasse (KLP) og undervisningspersonell meldes inn i Statens pensjonskasse (SPK) i henhold til gjeldende regler.
16. Elektronisk ID
Det forventes at alle ansatte kan identifisere seg elektronisk for innlogging i ikt-systemer der dette kreves.
17. Brudd på arbeidsreglement
Brudd på arbeidsavtalen eller bestemmelser i arbeidsreglementet kan medføre konsekvenser for arbeidsforholdet i form av oppsigelse, avskjed eller andre reaksjonsformer (f.eks. advarsler).
Alvorligheten og valg av reaksjonsform vurderes i hvert enkelt tilfelle.
18. Opphør av arbeidsforholdet
Myndigheten til oppsigelse, suspensjon og avskjed fra arbeidsgivers side er tillagt kommunedirektøren. Oppsigelse skal være skriftlig og være saklig begrunnet, inneholde opplysninger om arbeidstakerens rett til å kreve forhandlinger og reise søksmål, samt hvilke frister som gjelder. Før slik oppsigelse finner sted, skal det drøftes med arbeidstakerens tillitsvalgte. Oppsigelsesfristene skal være i samsvar med gjeldende bestemmelser i lov og tariffavtale. Om arbeidstakerens rettigheter ved oppsigelse, vises for øvrig til arbeidsmiljøloven kap. 15 og forvaltningslovens bestemmelser.
Ved fratreden har arbeidstakeren krav på sluttattest. Som hovedregel gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på 3 måneder regnet fra oppsigelsestidspunktet jf. HTA kap. 1 § 3.2.1.
Ved suspensjon blir arbeidstakeren, med øyeblikkelig virkning, fjernet midlertidig fra stillingen mens saken undersøkes. Suspensjon brukes når det er grunn til å anta at arbeidstakeren har gjort seg skyldig i forhold som kan medføre avskjed – typisk en alvorlig straffbar handling eller klar ordrenekt. Formålet er at arbeidsgiver skal få adgang til uforstyrret å kunne undersøke saken videre før man konkluderer endelig når det gjelder hvorvidt arbeidsforholdet skal opphøre, jf. arbeidsmiljøloven § 15-13.
Ved avskjed må arbeidstakeren fratre stillingen med øyeblikkelig virkning. Det må foreligge et konkret og sterkt behov for øyeblikkelig avslutning av arbeidsforholdet begrunnet i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen, jf. arbeidsmiljøloven § 15-14.