DUÅ - De utrolige årene

Hele personalgruppa har jobbet med DUÅ – de utrolige årene siden 2011. 

I Ringsaker kommunes strategiplan for barn og unges psykiske helse er DUÅ beskrevet som et ønsket tiltak. Gjennom prosjektet har personalet fått kjennskap til mange gode strategier for å fremme sosial og emosjonell kompetanse hos barn. 

Vi kommer til å fortsette å bruke og videreutvikle kompetansen vår.

De utrolige årene handler om hvordan fremme barnas sosiale og emosjonelle kompetanse for å unngå uheldig adferd. Med uheldig adferd kan en for eksempel tenke uheldig tilnærming til lekesituasjoner. Et barn kan for eksempel dytte, ødelegge, si fornærmende fraser da det egentlig ønsker å være med å leke, men synes det er vanskelig å ta kontakt og be om dette på en grei måte. Å ta kontakt “på en god måte”, er en viktig kompetanse for barnet å lære seg å mestre. Ved å ha denne kompetansen vil barnet oppleve å bli mer inkludert i lek, og det vil bli lettere å ta kontakt også i andre sammenhenger. 
Vi ønsker å lære barna å sette ord på følelsene sine, og å håndtere dem på en god, og sosialt akseptert måte. Bevissthet i voksenrollen er viktig, og vi veileder, omdirigerer, oppmuntrer og roser barns adferd. Trygge barn er grunnlaget for en god utvikling på alle plan, og vi jobber kontinuerlig med å bygge gode relasjoner mellom barn/voksen, og barn/barn for å kunne ivareta hver enkelt på en best mulig måte. Voksne er rollemodeller. Gode relasjoner mellom oss voksne og dere foreldre, i tillegg til tydelige rammer og regler, er viktig for å gi barna trygghet. Voksne er voksne, og må stå fram som tydelige og trygge rollemodeller, selv om det innebærer å stå i et «nei» innimellom. Et annet viktig moment i DUÅ er “å være i forkant”, dette for å hjelpe barnet i situasjoner vi vet kan være vanskelig for den enkelte.