Mellom to regnfulle dager hadde vi en vandring i kulturlandskapet i strålende solskinn og fin sommertemperatur. I alt 40 stykk møtte fram. Biestien ligger langs et område med naturtype småbiotoper. Dette er en stor og fin tørrbakke med frodig vegetasjon, og trolig den mest artsrike tørrbakken på Helgøya. Området har flere lokale og regionale sjeldne arter, og er derfor svært viktig å ta vare på. Lokalitet er kartlagt av Asle Bruserud som på vandringen trakk fram enkelte av de ulike arter og fortalte engasjert om disse. 

Blomster for pollinerende insekter
Bilde: Blomster for pollinerende insekter (Ringsaker kommune, Landbruk)

 

Artsmangfoldet på naturtypen som ble kartlagt av Asle Bruserud, 2010 i regi av BioFokus var følgende: Vårveronika, enghaukesjegg, storblåfjær, smalkjempe, hundetunge, dvergforglemmegei, nakkebær, hjertegras, vårskrinnblom, gullkløver, storblåfjær, bakkemynte, sandarve, åkermåne, fuglestarr, fjellrapp, lakrismjelt blant annet. I tillegg mange av de vanlig artene som vi kan finne overalt.  Vandringen langs stien og beite gav oss virkelig en fornemmelse av å gå i en kjempestor blomsterbukett. 

Blomstereng
Bilde: Asle Bruserud forteller om det store artsmangfoldet i blomsterenga (Ringsaker kommune, Landbruk)

Langs stien er det satt opp informasjonsskilt om birøkt, men denne ettermiddagen fikk vi høre om bienes liv av ivrige birøktere. Fascinerende å høre om det velorganiserte familielivet/samfunnet biene har, og som gir oss en deilig og velsmakende honning. Det er gitt støtte til å sette opp skilt gjennom SMIL og  UKL-ordningen.  

Terje Syversen viser frem, foto: Terje Syversen
Bilde: Innsektsmannen Terje (Terje Syversen)

Et av stoppene under vandringen var ved lysfella til Terje Syversen som i tre sesonger har samlet insekter og sommerfugler på Helgøya. En givende «hobby» for en pensjonist som er veldig opptatt av alt som har med natur å gjøre, forteller Terje.  I 2021 starta han noen spede forsøk på innsamling av insekter og sommerfugler med selvbygde feller. Han fikk fanget såpass mange arter at interessen bare økte. I tillegg oppdaget Terje at det var gjort veldig lite kartlegging av sommerfugler/insekter på Helgøya. Både i 2022 og 2023 har han lagt ned et stort arbeid med å kartlegge sommerfugler og insekter på Helgøya. For å  få dette til har han være avhengig av tillatelse fra grunneiere, for å sette opp feller og få mulighet til å koble seg på strøm. Det har vært kun velvilje over hele linja, smiler Terje og han er veldig takknemlig til alle som lot han slippe til i hager og rundt om på eiendommene. Det har resultert i en omfattende innsamling. Det er gitt UKL-midler til arbeidet. 

All innsamlingen er utført veldig skånsomt, slik at ingen av de som går i fella skulle lide noen overlast. Alle innsamlede arter er registrert med et eller flere foto i Artsdatabanken og kan slås opp der. https://www.artsdatabanken.no/ 

Terje hadde også en overraskelse til oss, og med et lurt smil tok han fram et levende eksemplar av en ospesvermer, som vi fikk studere på nært hold. 

Ospesvermer
Bilde: Ospesvermer (Ringsaker kommune, Landbruk)

 

Terje fortalte ellers at i Norge finnes det i dag 2322 arter av sommerfugler fordelt på 69 familier. I overkant av 100 av disse er dagsommerfugler, så her er det en spennende verden som våkner når mørket faller på. 

Som seg hør og bør på en slik flott kveld serverte UKL kaffe og biteti.

Mvh Gerd L. Solberg og Hanne Østby Velure på landbrukskontoret sammen med resten av arbeidsgruppa for Helgøya UKL som også består av Per Ole Røste, Marianne Olssøn og Grete Tørud.