Elevene har fått kyndig veiledning av graffitikunstner Halvor Harsem, kjent som Kong Halvor i sosiale medier. Han har flere tusen følgere på Instagram og YouTube, og nå har han reist rundt til alle ungdomsskolene i Ringsaker og lært bort sine ferdigheter.

– Det er kult å få lære å «tagge» av Kong Halvor. Jeg har sett han på YouTube, og han er skikkelig flink, sier Albert Brenden ved Furnes ungdomsskole. 

Engasjerte ungdommer

Ungdomsskoleelever fra hver skolekrets i Ringsaker har fått dekorere én vegg hver. I forkant av graffitimalingen, har Kong Halvor holdt kurs for alle 9. klassingene. Her har de fått lære hva gatekunst/graffiti er, hvor den kommer fra, om dens historie og hva denne kunstformen har blitt til i Norge.

Ved Furnes ungdomsskole har elevene blitt satt i grupper på to og to, og fått i oppgave å lage et bilde med valgfritt tema. 

– Det har vært kjempegøy å være med. Jeg føler at vi er veldig heldige, og det er moro at det vi lager skal henge oppe, sier Helene S. Skyrudsmoen. Hun og venninnen Ingrid har laget et bilde med lokalmiljøet som tema.

– Vi har tatt utgangspunkt i FUSK-treet, og landskapet i Furnes, og ble veldig fornøyd med resultatet legger Ingrid Høivik Bjørkås til. 

– Jeg har merket stort engasjement blant ungdommene, og det er utrolig kult. Jeg har hatt med meg over 100 elever, og alle er veldig positive. De kommer med ideer til hva de kan lage, og synes det er gøy å skape noe selv, forteller Harsem. 

Gode opplevelser og mestring

Prosjektet er en del av Den kulturelle skolesekken i Ringsaker kommune, hvor flere av prosjektene er rettet mot elever på ungdomstrinnet. 

– Målet med prosjektet er å skape glede og mestring ved å lage noe sammen, og gi elevene et annerledes møte med visuell kunst, forteller kulturrådgiver Rebekka Joswig. 

– Vi har nå lagt bak oss to år med pandemi, og dertil strenge restriksjoner for sosial omgang. Ungdom har vært avskåret fra sine naturlige møteplasser, og vi har fått signaler fra ulike hold om at det er stort behov for felles arenaer hvor ungdom kan møtes og skape gode opplevelser og minner sammen. Samhold og tilhørighet er viktige ord i denne sammenheng. Derfor ønsket vi å skape møteplasser og opplevelser for kommunens ungdommer, med mest mulig involvering av ungdommen selv, sier Joswig.