– Jeg trives veldig godt med å jobbe i brann fordi jeg føler at jeg bidrar til samfunnet og bygda, og er en del av noe større, sier Silje Plassen. Hun er en av tre kvinner som jobber ved Nes brannstasjon. 

– Vi har blitt tatt kjempegodt imot, og de har vært flinke til å lære opp nye og inkludere oss. Det er ikke sånn av vi bare har blitt satt til de «kjedelige» og «enkle» oppgavene fordi vi er nye eller fordi vi er damer. Vi gjør akkurat det samme som de andre, og blir vist respekt og tillitt, påpeker kollega Stine Simensen Plassen. 

Første kvinnelige formann

Kari Syljuberget er utrykningsleder på Nes og første kvinnelige formann i Ringsaker. 

– Her på stasjonen er det masse humor. Det er viktig, og en nødvendighet når det er så mye alvor i det vi jobber med. Vi er flinke til å støtte hverandre når vi har vært i situasjoner som har vært litt vanskelige, og har «debrief» etter alle hendelser. Det er viktig at alle får mulighet til å lufte hodet og tankene og å skape et miljø hvor det er trygt å si ifra om ting, sier hun.

– Jeg mener det er positivt at det kommer flere kvinner inn i brannvesenet. Selv har jeg helsebakgrunn, som jeg ser kommer godt med da det er en del helseoppdrag på brannstasjonen i løpet av året. Jeg tror vi damer har et omsorgsgen som trengs like mye i jobben som brannkonstabel som i andre yrker.  

Urealistisk bilde av testene

– Det er et ønske i brannorge at flere kvinner skal jobbe i brannvesenet. I Ringsaker har vi klart noe få andre har klart ved at kvinneandelen øker, sier brannsjef i Ringsaker, James Mercer. Han tror de fysiske testene skremmer mange kvinner fra å søke seg til en jobb i brannvesenet.

– Jeg tror mange har et urealistisk bilde av hva testene krever. Det er nok sånn at mange tror man må være veldig sterk og godt trent for å jobbe som brannkonstabel, men testene handler mer om fysisk kapasitet enn styrke - at hjertet og kroppen tåler belastningen. Formålet med testene er å sikre at de som jobber i brann klarer høy belastning over en viss periode. Testene er ikke så skremmende som mange tror, sier han og oppfordrer enda flere kvinner til å søke seg en jobb innen brannvesenet.