Formannskapet vedtok i møte 25. mai 2022 å stille arbeidet med Mesnali vannverk i bero, samt om nødvendig å gå til sak mot grunneierne for å få oppgjør for de tiltakene som kommunen, etter avtalen, allerede har bygget og forskuttert. Vedtaket lyder slik: 

«Utbyggingen av vannverket i Mesnali blir stilt i bero i henhold til handlingsalternativ 2 i vedlegg 1. Rådmannen får fullmakt til å inngå formell avtale om skrinlegging av vannverket i Mesnali, dersom det er ønskelig for begge parter. Rådmannen får fullmakt til å reise sak mot grunneierne, eventuelt inngå forlik av enhver art, med hensyn til:
    a. Oppgjør for fase 1
    b. Pådratte kostnader for fase 2
           i.     Mesnali og Tyria (Fløythølen) trykkøkere
          ii.     Pilot- og forprosjektet Mesnali vannverk
    c.    Kompenserende tiltak» 
 
Etter avtale inngått i 2008 og 2010 er det bygget ledningsnett for å frakte avløpet fra fjellet til renseanlegget i Moelv. Det er også gjort forberedelser på strekningen Mesnali-Sjusjøen for å forsyne fjellet med vann. Grunneierne har ikke gjort opp for dette slik som avtalt og kommunen tar nå grep for å få dette krevet inn. Etter avtalen skulle det så bygges et vannverk i Mesnali for å få økt kapasitet. Her har uenigheten oppstått. På grunn av manglende trygghet for økt kapasitet kan en ikke tillate flere i fjellet å knytte seg til enn de som allerede er påkoplet. 

I det videre kommenteres nærmere hvorfor Ringsaker kommune har ønsket å bygge Mesnali vannverk framfor å basere seg på en grunnvannsløsning slik grunneierne har spilt inn. 

Mesnali vannverk er dimensjonert for 70 l/s. Denne mengden var det enighet om mellom partene i 2018. Mengden er basert på det faktiske behovet for drikkevann i fjellet, både til eksisterende bebyggelse, og fremtidig utbygging. Mesnali vannverk ville gitt en helhetlig løsning på vannforsyning til fjellet, med trygt drikkevann og nok drikkevann. 

Når grunneierne nå foreslår et grunnvannsanlegg på 25 l/s, så vil dette gjøre det nødvendig for kommunen å pumpe vann fra Moelv til Sjusjøen også i det videre, samt at avtalen om leveranse av vann fra Lillehammer også må inngå i den permanente vannforsyningen. Vann fra Lillehammer har vært ment som reservevann på lang sikt, når Mesnali vannverk var ferdig bygget. Vannverket i Moelv er ikke dimensjonert for å forsyne Sjusjøen. Vannverket i Moelv er betalt av abonnentene i Ringsaker kommune, og skal brukes til vannforsyning i Moelv, på Rudshøgda og som delvis forsyning og delvis reservevann til Brumunddal. Det har ikke vist seg mulig å utvide Narud vannverk i Brumunddal, dermed vil kapasiteten fra Moelv vannverk bli enda viktigere i fremtiden. For Ringsaker kommune er det ikke aktuelt på varig basis å gi fra seg kapasitet her til privat utbygging i fjellet. Løsningen er i tillegg kostbar og sårbar, med sine 9 pumpetrinn fra Moelv til Sjusjøen. 

Et grunnvannsanlegg må sikres mot forurensning av grunnvannet. Lovverket deler blant annet sikringen inn i soner, hvor sone 0 er et inngjerdet område i 30 meters omkrets rundt grunnvannsbrønnen. Her har ingen tilgang bortsett fra driftspersonell. Sone 1 er definert som det arealet som kreves for at vann skal bruke 60 dager i bakken frem til grunnvannsbrønnen. Hvor stort dette arealet blir, avhenger dermed av hvor raskt vannet renner i grunnen. Innenfor sone 1 er det blant annet ikke tillatt med avløpsledninger, stevneplasser eller beiteaktivitet. 

Grunneiernes planlagte grunnvannsløsning ligger i nærhet til Natrudstilen hyttefelt, med avløpsledninger, skistadion og beiteaktivitet. I rapportene kommunen har mottatt fra grunneierne, er disse risikoene nevnt, men det er ikke vurdert hverken hva slags tiltak som må gjennomføres, eller hva disse vil koste. Etter lovverket må installasjoner og aktiviteter som ikke tillates innenfor sone 1 enten legges ned og flyttes vekk, eller det må bygges vannbehandling som kan fjerne den forurensning som kan komme som følge av installasjonene og aktivitetene. Det er dermed ikke så åpenbart at grunnvannet kun trenger en enkel vannbehandling, eller at grunnvannskvaliteten faktisk er god nok. Kostnadsoverslaget på 25 millioner for grunnvann er dermed i beste fall unøyaktig. Vannet skal inn i det ordinære ledningsnettet, hvor det blir blandet sammen med øvrig drikkevann. Tiltak blant annet rundt avløpsledninger, skistadion, beitedyr og fysisk sikring av området vil koste både penger og tid, og dermed gjøre at kostnadsgapet opp til Mesnali vannverk stadig krymper. Og fortsatt er det kun snakk om et grunnvannsanlegg som kun vil gi drøyt 1/3 av den mengden vann det er behov for. 

For å få en rask avslutning på uenigheten og dermed tilknytningsstoppen, har kommunen tilbudt å dekke halvparten av kostnadene ved det nye vannverket i Mesnali. Dette til tross for at kommunens bidrag etter avtalen var begrenset til et fast beløp på kr 14,5 millioner. Som en forutsetning for å delta i en slik likedelingsmodell har grunneierne i tillegg krevd at alle tilknytningsgebyrer fra «fjellet» skal bli likt fordelt mellom partene frem til vannverket er betalt. Dette vil reelt sett bety at alle abonnenter i Ringsaker skal betale hele sluttregningen for vannverket i Mesnali. Grunneiere ønsker å få tilbakebetalt enhver forskuttering, slik at de sitter igjen med en nullkostnad. En slik løsning står i direkte motstrid med både selvkostprinsippet og den inngåtte utbyggingsavtalen. Etter kommunens syn er det en helt urimelig forutsetning at grunneierne ikke skal være med å betale for vann- og avløpsanlegg i tilknytning til den omfattende utbyggingen i fjellet, og kommunen har derfor avvist et slikt forslag til kostnadsdekning. 

Når formannskapet nå har vedtatt at arbeidet med Mesnali vannverk stilles i bero, så innebærer dette at kommunen ikke vil foreta seg noe ytterligere overfor grunneierne i relasjon til Mesnali vannverk. Etter kommunens syn har man gjennom sitt forslag om likedeling strukket seg så langt det er mulig for å komme grunneierne i møte. Så lenge grunneierne fortsatt ikke ønsker å yte nødvendig medvirkning til utbyggingen, får kommunen heller ikke satt i gang arbeidet med vannverket. Dersom ingen av partene foretar seg noe mer overfor den annen part med hensyn til Mesnali vannverk, vil partenes krav knyttet til utbyggingen av vannverket i Mesnali med tiden bortfalle som foreldet.

Ringsaker kommune beklager situasjonen som har oppstått som innebærer at tilknytningsstoppen vil måtte beholdes. Kommunen hverken kan eller vil ta noen som helst risiko med folks drikkevann, hverken når det gjelder at den har den kvaliteten som kreves, eller at det er nok vann til alle som er påkoblet. Det er derfor helt nødvendig at tilknytningsstoppen opprettholdes slik saken står nå.