Utstillingen «Skeive ikoner» gir innblikk i livene til norske pionerer som alle har preget den skeive historien på ulikt vis. 

– Utstillingen står i biblioteket i Brumunddal fra mandag 24. oktober til og med tirsdag 1. november. Her kan man bli kjent med utelivslegender, kunstnere, aktivister, akademikere, offentlige personer og de som har jobbet i det stille eller holdt seg i undergrunnen, forteller biblioteksjef Mette Westgaard. 

Selve utstillingen åpnes mandag 24. oktober klokka 19:00, når Bjørn Hatterud og Caroline Ugelstad Elnæs presenterer boka «Skeive ikoner», som beskriver innholdet i utstillingen i større detalj.

Samtaler og sterke historier

Tirsdag 25. oktober kommer Marie Kløvstad Øye til Moelv for å snakke om lensmannsdattera som elsket kvinner. Petronelle Nielsen var født på Stolpestad i Ringsaker i 1797 og døde i Kristiania i 1886. 

– Marie Kløvstad Øye har lest dagbøkene til Petronelle Nielsen, og gjennom sitt foredrag gir hun oss et innblikk i et interessant kvinneliv i en annen tid, sier Westgaard.
Torsdag 27. oktober er biblioteket i Brumunddal arena for en spennende samtale mellom tre generasjoner med skeive erfaringer. Sylvi Sæther er opprinnelig fra Brøttum, Kristin Fridtun  fra Elverum og Guro Kirkerud bor på Biri. Sammen deler de sine erfaringer rundt taushet og inneliv, om uteliv og det å komme ut. 

– Disse damene representerer tre generasjoner med felles og ulike erfaringer og opplevelser knyttet til livet som skeiv. De snakker om kraften i friheten og hvordan identitet bygges, om indre følelser, opplevelser i ytre omgivelser og om å treffe noen. Om å ha et mangfoldig liv med venner og relasjoner på tvers av generasjoner, forteller biblioteksjefen. 

Konsert med unge, skeive stemmer

Klokka 20:30 samme kveld er det konsert «Fra Prøysen til Preus» med unge skeive stemmer som tolker «gamle» ikoner. Bassisten, komponisten og bandlederen Ellen Brekken har tatt med seg et stjernelag til denne konserten: Sangerne Knut Kippersund og Kim Rysstad, Sara Aleksandersen på trommer og Gunhild Ramsay Kovacs spiller tangenter og synger.

Arrangementsrekken «Petronelle og Preus – bruddstykker av skeivt liv og skeiv historie» er støttet av Fritt Ord.