Kommunene Hamar, Stange, Løten og Ringsaker har hvert år siden 2011 gått sammen om et felles arrangement i Hamar for ære de militære veteranene. Dette i samarbeid med Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner avd. Hamar og omegn og Hedmarken HV- Veteranforening.

På denne årlige markeringen minnes vi dem som har gitt sitt liv for vår frihet. Vi viser også vår støtte og anerkjennelse til alle norske kvinner og menn som har gjort og gjør en innsats for å verne vårt demokrati, vår fred og frihet; hjemme så vel som ute.

Veteraner i Hamarregionen

Det bor veteraner i de fleste kommuner i Norge, og alle kommuner har fått i oppgave av regjeringen å gjøre en innsats for å finne verdige mottakere av medaljen i 2022. (Se kriterier for utdelingen under.)

Innspill på kandidater fra Ringsaker kommune sendes: postmottak@ringsaker.kommune.no innen utgangen av februar.
Meldingen bør inneholde navn, adresse, fødselsdato på mottakere og hvilken innsats de har gjort.

 

Kriterier/retningslinjer for tildeling og overrekkelse av regjeringens minnemedalje for innsats under andre verdenskrig

  • Minnemedaljen kan tildeles norske og utenlandske militære og sivile som anerkjennelse for innsats under andre verdenskrig.
     
  • Norske og utenlandske militære, samt handelsflåten.
     
  • Sivile som gjorde en innsats i motstandsbevegelsen, holdningskampen eller under farefullt/belastende redningsarbeid ifbm. ulykker/ødeleggelser som følge av krigshandlinger.
     
  • Det kreves at vedkommende bidro i kampen mot aksemaktene eller til støtte for sivilsamfunnet. Redningsarbeid som omfattet fiendens styrker eller norske medløpere kan også regnes med dersom rent humanitære hensyn tilsier det og man selv ikke har deltatt på fiendens side.
     
  • Mottakere av norske eller allierte dekorasjoner for innsats mot aksemaktene er automatisk kvalifiserte mottakere av minnemedaljen.
     
  • Minnemedaljen skal overrekkes deltakeren personlig. Medaljen tildeles ikke post mortem.
     

Dette skjer videre

Kommunens innstilling med navn og alle opplysninger på mulige mottakere sendes deretter til Statsforvalteren, som på vegne av staten beslutter tildeling. Medaljer bestilles fra Forsvarsdepartementet, og mottakeren blir invitert til markeringen i Hamar 8. mai 2022.