Øvelsen består av en kveld med teori, og en dag med utrykningskjøring på landevei, motorvei og i by sammen med instruktør.

– Det handler om å holde mannskapet oppdatert og å vedlikeholde kjøringen slik at de har best mulige forutsetninger for å gjøre riktige vurderinger i reelle situasjoner som er viktige for liv og helse, sier utrykningsinstruktør Trond Sulen.

– Vedlikeholdskjøring er pålagt arbeidsgiver i utrykningsforskriften. Ringsaker er langt fremme i skoa på dette, og har vært det i mange år. Her gjennomføres det retrening for én av brannstasjonene hvert år, slik at hver brannstasjon i Ringsaker får retrening hvert femte år, legger han til. 

Mye læring

På kjøringene er Trond med for å gi tilbakemeldinger, tips og råd om hva som har vært bra, og hvordan man kunne løst situasjoner på andre måter. 

– Trond er god på å stille spørsmål slik at vi kan tenke over hva vi kunne gjort annerledes, og lærer av dette, sier brannkonstabel Erik Kirkevold.

Erik har vært brannkonstabel ved Moelv brannstasjon i fire år, og tok 160-førerkort for utrykning i vår. Selv om han har et fersk førerkort i hånda, mener han vedlikeholdstreningen er viktig å gjennomføre. 

– Det er mange vurderinger som skal tas når man kjører utrykning, og mange ulike situasjoner man støter på i trafikken. Derfor er det viktig å øve på dette, slik at man er best mulig rustet i en reell situasjon. 

Viktig med bevisstgjøring

Tommy Simensen, leder forebyggende i Ringsaker brannvesen påpeker viktigheten av at de som ferdes i trafikken er oppmerksomme på utrykningskjøretøy og er bevisste på handlingene de utfører.

– Det er nok mange som tenker at når man ser et utrykningskjøretøy med blålys er det viktig å få stoppet med en gang, og mange blir nok litt stresset. Man må huske å se an situasjonen, og vurdere hvor man stopper i forhold til andre biler, landskap og andre elementer slik at man ikke skaper farlige situasjoner. Dette er en selvfølge for noen, men en viktig påminnelse å gi seg selv når man ferdes ute, påpeker han.

– Vi som kjører utrykning har mye å tenke på. Valg vi hele tiden må ta i forhold til andre trafikanter er én ting, i tillegg skal vi svare på samband og planlegge hva vi skal gjøre i situasjonen som venter oss dit vi skal. Det er viktig at både vi som kjører utrykning og andre i trafikken er skjerpet. Dette gjelder liv og helse, avslutter han.