Det er Innlandet Fylkeskommunes arkeologer som gjennomfører kulturminneregistreringen for at undersøkelsesplikten jf. kulturminneloven § 9 skal oppfylles for den kommende reguleringsplanen.

Det kan bli lett etter kulturminner på hele, eller deler av private eiendommer – i tillegg til leting på kommunale eiendommer i området. Det vil både bli lett etter kulturminner som er synlig på markoverflaten og kulturminner man må grave for å finne. 

I utmark vil gravingen skje i form av små hull på ca. 40 x 40 cm, som blir gravd med spade. Hullene blir fylt igjen umiddelbart. I dyrket mark vil det bli brukt gravemaskin. 

Grunneiere for eiendommer hvor det er aktuelt å bruke gravemaskin vil bli kontaktet særskilt. Registreringen vil foregå i løpet sommeren og høsten 2024. Dersom det blir funnet automatisk fredete kulturminner på privat grunn, dvs. kulturminner som er eldre enn 1537 e.Kr, vil grunneier bli kontaktet. 

Dersom du har spørsmål om kulturminneregistreringen, eller kjenner til kulturminner som ikke er registrert, så ta gjerne kontakt med Kulturarv i Innlandet fylkeskommune.