Forslaget som ble presentert følger ei linje basert på strategien i kommuneplanen.
– I et svært stramt budsjett er det prioritert å styrke pleie- og omsorgstjenesten og budsjettet for legetjenestene, samtidig som den massive ungdomssatsingen videreføres. I tillegg er det tatt en rekke grep for å forberede en helt nødvendig omstilling som særlig skyldes at det framover blir langt flere eldre og langt færre barn. Ett av flere nødvendige grep blir å omstille ressurser fra oppvekst til omsorg, sier kommunedirektør Jørn Strand.
Pleie- og omsorgstjenesten er styrket med netto hele 31,8 mill. kroner, der det største tiltaket er finansiering av drift av 10 nye sykehjemsplasser ved det nye sykehjemmet i Moelv. De samlede legetjenestene er styrket med 13 mill. kroner, og to nye fastlegehjemler er finansiert. Den vedtatte «ungdomspakka» på hele 17 mill. kroner og nærmere 20 årsverk videreføres og styrkes ytterligere med flere stillinger delvis finansiert av statstilskudd.
Det har vært nødvendig å holde igjen på investeringer, men det er blant annet innarbeidet oppstartsbevilgninger til Brumunddal ungdomsskole, nytt rådhus og nye barnehager i tillegg til finansiering av Mesnali vannverk.
Den økonomiske situasjonen
Den økonomiske situasjonen i Ringsaker og i kommunesektoren generelt er svært krevende. For å få et budsjett og en økonomiplan i balanse er det i tillegg til en lang rekke mindre kutt innen virksomhetsområdene lagt opp til bruk av egenkapital hentet fra disposisjonsfond og premiefond gjennom hele perioden. Dette i påvente av effekt fra omstillingstiltak.
– Flere år med høy prisvekst og økt behov for kommunale tjenester uten at inntektene har økt tilsvarende har gjort situasjonen krevende. Hele kommune-Norge opplever nå utfordringer med et merforbruk i tjenestene og sviktende skatteinntekter, sier assisterende kommunedirektør Espen Hvalby.
Som i landet ellers er befolkningssammensetningen i Ringsaker i endring. Kommunens tjenestetilbud må tilpasses bedre den demografiske virkeligheten en står i og har foran seg. Antall elever går kraftig ned over tid, og det har nødvendigvis konsekvenser. Det er i tillegg ventet at tilgangen på kvalifiserte fagfolk innen de fleste sektorer vil bli redusert over tid, slik at effektivisering tvinger seg fram også som følge av dette. En tredje faktor er at drifta i kommunen er høyere enn hva budsjettet tillater. Kommunedirektøren foreslår derfor ulike tiltak og utredningsoppdrag for å tilpasse tjenestene til dagens og fremtidas behov, for å sikre at enhetene kan driftes med det kvalifiserte personellet en vil ha tilgang til og at en får en drift som er bedre tilpasset de økonomiske rammene.
Fortsatt satsing på vekst
Samtidig som en effektiviserer drifta gjennom omstilling, må en også arbeide for å øke inntektssiden. Ringsakers offensive vekststrategi videreføres, slik det er gitt føringer for i kommuneplanen.
– En positiv befolkningsutvikling har avgjørende innvirkning på inntektsgrunnlaget. Satsingen på attraktivitet, næringsutvikling og oppvekstmiljø vil gi grunnlag for framtidig vekst og nye inntekter. Det er nødvendig at en over tid står fast ved og bygger videre på strategien om vekst og utvikling i et langsiktig, målrettet og systematisk arbeid, avslutter kommunedirektøren.
Foto (f.v.): Assisterende kommunedirektør Espen Hvalby, økonomisjef Rita Hidemstrædet og kommunedirektør Jørn Strand.