Kunstverket «Pilegrimsmerket» gikk av med seieren i fylkesprosjektet Tankeplass 2 - kunst langs pilegrimsleden.
– Dette forslaget fikk stor oppslutningen under vandringen vi arrangerte i februar. Derfor er det gledelig at også fagjuryen gikk for dette, sier Ragnhild N. Austdal, kunstrådgiver i Ringsaker kommune.
Inviterer til undring
Det er Jan Freuchen fra Kristiansand som er kunstneren bak «Pilegrimsmerket». Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt.
Kunstverket er en bronseskulptur bestående av sammenvevde filtrede tegn, bokstaver og tall som sammen danner en brosjeliknende enhet.
«Jeg ønsker at Pilegrimsmerke skal være et åpent kunstverk, der det er opp til den enkelte betrakteren å sammenfatte dets betydning og retning. Ethvert godt kunstverk må holde på en gåte!», skriver kunstneren i sin prosjektbeskrivelse.
Skulpturen skal plasseres på restene av den gamle pumpestasjonen i Boligvika, og vil støttes opp med stålføtter plassert på en diskre måte slik at den «svever» en halvmeter over bakkeplan. Deler av året vil skulpturen være delvis eller helt under vannet.
– Form og farge på kunstverket spiller på lag med landskapet og ivaretar naturomgivelsene på en god måte, sier Austdal.
Innspill fra innbyggere
I forkant av avgjørelsen ble det arrangerte en visning av de tre ulike forslagene til kunstverk som Innlandet fylkeskommune hadde valgt ut. Tre store seil ble spent opp ute på odden ved Boligvika. Kommunen ønsket at innbyggerne skulle få komme med sine innspill før avgjørelsen ble tatt i fagjuryen.
– Boligvika er en plass i Moskogen som modøler og andre i kommunen har et sterkt forhold til. Derfor var det viktig for oss at alle kunne få se forslagene og komme med innspill. Vårt inntrykk er at visningen ble en positiv opplevelse for modølene, sier Austdal.
Selv om alle de tre forslagene fikk god oppslutning, var det flest som trakk fram nettopp «Tankeplass», ifølge Austdal. Både kunstverkets invitasjon til undring og dets plassering i landskapet ble vektlagt.
Også skoleklasser på barne- og ungdomsskolen ble invitert ned for å se på forslagene.
– Det var spennende å høre deres tanker. De hadde mange kloke og interessante innspill som vi tok med oss inn i jurymøtet, sier Austdal.
Et fylkesprosjekt
Det er Innlandet fylkeskommune som står for prosjektet Tankeplass 2. Hensikten er å gi pilegrimsvandrere og andre turgåere en kunstopplevelse og pausepunkt hvor en kan stoppe opp, ta en pause, reflektere og «tanke opp». Fra før har fem ulike kommuner i Innlandet fått «sitt» kunstverk. Nå står fem nye kommuner for tur: Stange, Hamar, Vestre Toten, Nord-Fron og Ringsaker. Alle kunstverkene vil være på plass i løpet av 2026.
Les mer om prosjektet og vinnerne på Innlandet fylkeskommunes egen nettside.