Skiltet bidrar til å synliggjøre de kvalitetene som Helgøya er kjent for, og øke bevisstheten rundt ivaretakelse av både naturen, kulturlandskapet og kulturarven som forvaltes på øya.

Levende formidling

Det var ordfører Kai Ove Berg som sto for den offisielle avdukingen, og han la vekt på at Helgøya ikke bare er et vakkert kulturlandskap.

– Øya er også et levende landskap til formidling av nettopp kulturhistorie og lange jordbrukstradisjoner. Her tar vi vare på naturmangfoldet, kulturminnene og jordbruksdrifta gjennom både tradisjonelle metoder og moderne bygdeliv, sa han.

Det har vært bosettinger på Helgøya siden steinalderen.

– Gjennom satsingen på utvalgte kulturlandskap sikrer man langsiktig skjøtsel og drift av disse områdene. Støtte fra myndighetene og lokalsamfunnet er avgjørende for å kunne videreføre verdiene som vi har inn i framtida, sa ordføreren.

Viktig mangfold

Landbrukssjef Stein Inge Wien understreket at vi skal være stolte av at Helgøya har blitt utpekt som et av landets utvalgte kulturlandskap, det viser at det er noe andre setter pris på. Norge er et langt land, og det at Helgøya har blitt valgt ut som ett av de områdene som man ønsker å ivareta spesielt gjennom denne ordningen er stort. 

– Kulturlandskapet kommer som følge av at jordbruksarealene blir kultivert. Her på Helgøya har vi hele tidsdybden som viser hvordan kulturlandskapet på Helgøya har utviklet seg fra de første bosettingene i steinalderen, og videre de som begynte å dyrke marka her i eldre jernalder og framover. Vi har gravhauger, gravminner og fram til dagens moderne landbruk. Noe av det unike her på Helgøya er at nettopp denne tidsdybden er relativt uforstyrret – vi har ingen større infrastruktur som går igjennom her, sa han.

En rekke tiltak har fått støtte fra UKL-ordningen, blant annet den vakre Skredderstustien langs Mjøsa fra brua og bortover mot Skurven, husmannsplassen Havrebakken, samt ulike rehabiliteringsprosjekter av både uthus og steingjerder. 

15-års jubileum

UKL er 15 år i år, og Stig Horsberg fra Statsforvalteren i Innlandet pekte på at det er viktig for ivaretakelsen av de utvalgte kulturlandskapene at de blir besøkt, og at de blir kjent for den kvaliteten de representerer. 

– Disse områdene er blant de ypperste vi har i Norge, og de kan gi grunnlag for mer kunnskap om natur, kulturhistorie, og ikke minst bosetting og historie, sa han.   

Siden 2017 har Helgøya vært et av nå totalt 51 områder i Norge som er tildelt statusen «Utvalgt kulturlandskap» – en nasjonal satsing for å ivareta et representativt utvalg av verdifulle norske jordbrukslandskap. Gjennom status som «utvalgt kulturlandskap», gis grunneiere og jordbrukere på Helgøya anledning til å søke om tilskudd til tiltak som bidrar til å ta vare på variasjonen i jordbrukets kulturlandskap og ivaretakelse av biologisk mangfold, kulturminner og kulturmiljøer.