Verktøyet er en «flip-over» med bilder som visualiserer ulike følelser og temaer som man snakker om under samtalen med barna og deres foresatte like etter skolestart.  

Bidrar til tettere dialog

Skolehelsetjenestens nasjonal faglige retningslinje gir anbefalinger om temaer som bør inngå i samtalen med barnet og deres foresatte. Dette er for eksempel helsesykepleiers rolle, skolestart, familie, venner, følelser, vold/overgrep, søvn, kosthold, fysisk aktivitet og tannhelse. 
 
– Flip-overen inneholder fine bilder og bidrar til å skape en god samtale med barnet og involverer barnet i dialogen. Samtalen skal bidra til å avdekke helseutfordringer, samt sosiale utfordringer tidlig for å forhindre skjevutvikling hos barn. Med bruk av flip-overen sikrer man at man er innom alle temaene. Ved å se på bildene og visualisere for eksempel ulike følelser, er det enklere for barna å delta i samtalen, forklarer helsesykepleier Stine S. Andersen. 
 
Skolestartundersøkelsen tilbys alle førsteklassinger og deres foresatte i Ringsaker kommune. Formålet med konsultasjonen er å sikre at alle barn får den helseundersøkelsen de har rett på, samt å etablere det første møtet med skolehelsetjenesten. 
 
– På den måten kan vi jobbe forebyggende og helsefremmende ved å oppdage og følge opp helsemessige utfordringer tidlig i livet, legger Andersen til.  

Større engasjement

– Våre erfaringer med Skolestartundersøkelsene er svært gode, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra foresatte om at konsultasjonen oppleves med mer innhold enn tidligere. Barna blir i større grad engasjerte i temaene og kan snakke mer fritt og fortelle om seg selv og hvordan de opplever overgangen til skolen, følelser, mat, søvn, aktivitet og andre temaer som måtte dukke opp. Vi får formidlet relativt like helseråd i tråd med nasjonale retningslinjer til alle familiene vi møter, forklarer Andresen. 
 
Barna blir også mer forberedt på legeundersøkelsen som foregår rett etter samtalen med helsesykepleier. 
 
– Skolelegen vår opplever at undersøkelsene går lettere siden barna er forberedt på hva som skal skje, forteller hun.  
Etter skolestartundersøkelsen vil barn og familiene som har behov for videre oppfølging få et tilbud om det. 
 
– Videre oppfølging kan for eksempel være barnets utvikling, språklige utfordringer, endringer på vekstkurve eller andre utfordringer. Vi kan ha dialog med fastlegen og blant annet henvise barnet og familien til andre kommunale tjenester, spesialisthelsetjenesten eller tannhelsetjenesten. Det er vanlig at man som forelder kan kjenne på utfordringer i foreldrerollen, og da kan foresatte få tilbud om foreldreveiledning på Familiens hus eller hos vår egen familieterapeut på helsestasjonen, sier Andresen.