– For kommunen er det viktig å bli bedre kjent med de som velger å bosette seg i Ringsaker. Samtidig ønsker vi å bekjentgjøre hvilke tjenester, opplevelser og bokvaliteter som finnes i kommunen, sa markedssjef Bjørg Mykløy, som ønsket velkommen til det sjuende innflyttertreffet i rekken.
– Gjennom innflyttertreffene utveksler vi erfaringer med våre «nye ringsaksokninger» - en verdifull kunnskap i arbeidet for å gjøre Ringsaker til et enda mer attraktivt sted for mulige innflyttere i tiden som kommer, la markedssjefen til.
Massiv satsing på oppvekst og omsorg
På innflyttertreffet ble publikum kjent med ordfører Kai Ove Berg, som gav en hurtiginnføring i kommunens mange kvaliteter og satsingen på oppvekst, omsorg og samfunnsutvikling de siste årene.
– Det er viktig for oss at Ringsaker skal være et sted der nye innbyggere får muligheten til å leve og skape moderne, aktive og trygge liv. Siden 2015 har vi åpnet fire nye barneskoler, samt flere nye idrettshaller og svømmebasseng i kommunen. Dette representerer en massiv satsing på barn og unge. Nå planlegger vi nye Brumunddal ungdomsskole, som kan bli en skole med plass til over 800 elever, sa Berg.
– De siste årene har vi også utviklet Mjøsparken, bygget nytt sykehjem i Moelv og lagt til rette for vekst langs ferdselsåren med E6 og jernbane. Mjøssykehuset og ny Mjøsbru vil bety store investeringer i kommunen framover og gir muligheter for ytterligere vekst, la ordføreren til.
Fant drømmestedet i Brumunddal
Tilde (3 uker) var kveldens yngste deltaker på innflyttertreffet, og sammen med mamma Sandra Krogh Rodum og Kenneth Krogh Rodum deltok hun på livets første live-konsert med Lill Regine Skaug og Daniel Marken, og oppførte seg for øvrig eksemplarisk gjennom hele innflyttertreffet.
Paret hadde hørt om innflyttertreffet tidligere, og da de så arrangementet på Facebook, bestemte de seg for å delta.
– Vi har barnevakt til storesøster, og det var fint å kunne komme hit for å bli bedre kjent med Ringsaker kommune. Dette har vært en veldig nyttig og hyggelig kveld. Vi har lært en hel del om Ringsaker som vi ikke visste fra før, sa Sandra.
Hverken Sandra eller Kenneth har røtter i Ringsaker, men med familie i henholdsvis Os i Østerdalen og Alvdal, ble Ringsaker et sentralt alternativ – bare en kjøretur unna øvrig familie.
– Vi valgte å flytte til Ringsaker fordi det er sentralt, men fortsatt mye roligere enn i Oslo-gryta. Det har også skjedd en veldig stor utvikling i regionen de siste årene, og da vi fant drømmestedet, ble det slik, legger hun til.
Etablerer et nytt liv i Ringsaker
Marina Vorobiova og ektemannen Andrii Ordovskyi flyktet fra krigen i Ukraina, og er nå bosatt i Moelv. Begge følger programmet for norskopplæring ved voksenpedagogisk senter, og har lært seg veldig godt norsk på knappe åtte måneder.
– Vi flyttet til Moelv i februar, og er på norskkurs hver ukedag – fra mandag til fredag. Jeg ser på NRK og leser barnebøker for å lære meg språket, forteller Marina på overbevisende godt norsk.
Før krigen jobbet hun som flyvertinne, mens Andrii jobbet som ingeniør i byggebransjen.
– Nå har vi lært oss ganske bra norsk, og vi har veldig lyst på jobb. Det er første prioritet nå – å få jobb og bidra til samfunnet, legger hun til.
Paret er heldige, for Marina har moren og faren sin bosatt i Brumunddal.
– Mamma og pappa bor der med sin katt. Og jeg har min katt. Så vi har hverandre og kattene, ler hun.
Andrii har ingen familie i Norge, men snakker ofte med familie og venner i hjemlandet.
– Jeg har bare min gamle bestemor i Kyiv, men hun er for gammel til å ville forlate Ukraina, forklarer han.
Mingling og stands
I tillegg til foredrag, minikonsert og middag i Kafé Julie, fikk deltakerne anledning til å bli bedre kjent med blant annet kulturkontoret, innbyggerservice og næringsavdelingen i kommunen. Frivilligsentralene, BUA Ringsaker, Innlandstrafikk, Visit Sjusjøen og Visit Øst-Norge hadde stands for å fortelle om sine tilbud.
For deltakerne var det også en opplevelse å bli bedre kjent med Prøysenhuset og kulissene fra kinofilmen «Den vesle bygda som glømte at det var jul». På hjemveien, var barndomshjemmet til Alf Prøysen – Prøysenstua – åpent for publikum.