Mer om SLT

SLT kort oppsummert:

  • Samordningsmodell for rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak for barn og unge.
  • Gjennom SLT koordineres informasjon, kunnskap og ressurser mellom kommunale aktører og politi, samt næringsliv og frivillige organisasjoner.
  • SLT handler om å fremme gode og trygge oppvekstvilkår gjennom å samordne de gode kreftene i kommunen. 
  • Målet er at kommunens barn og unge skal få riktig hjelp til riktig tid, av et hjelpeapparat som samarbeider godt på tvers av etater og faggrupper. 
    Les mer om SLT-modellen – Konfliktrådet.no 

SLT-modellen

SLT-modellen organiseres på tre nivå:

  1. Styringsgruppen (politiråd) består av ordfører, kommunedirektør, politistasjonssjef, kommunalsjef for skole og barnehage og SLT- koordinator. Politirådet er politiets og kommunens strategiske formaliserte samarbeidsforum for det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet.
     
  2. Koordineringsgruppen består av ledere fra to barneskoler, alle ungdomsskolene, barnevernet, PP-tjenesten, helsestasjon- og skolehelsetjenesten, ungdomskontakten, kultur/folkehelsekoordinator, psykisk helse- og rustjenester, NAV, videregående skole, forebyggende politi og SLT-koordinator. Gruppen avdekker problemer og utfordringer og setter inn ressurser for målrettet innstas i tråd med rammene fra styringsgruppen. 
     
  3. Det utførende nivå står for det direkte rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet.

SLT oppvekstteam

I Ringsaker kommune er det etablert tverrfaglige SLT oppvekstteam ved to av barneskolene, alle ungdomsskolene og ved Ringsaker videregående skole.
 
Oppvekstteamene drøfter og behandler saker som angår elever, skolemiljø og nærmiljøet generelt – og som krever tverrfaglig samordning og drøfting. Målet er å kunne fange opp og gi tidlig hjelp til barn og ungdom som er i ferd med å utvikle problemer knyttet til atferd, skolefravær, psykisk helse, rus og kriminalitet.

Teamene består av faste deltakere fra følgende tjenester:

Skole (skoleleder og rådgiver/sosiallærer), skolehelsetjenesten, PP-tjenesten, barnevernet, ungdomskontakten, fritidsklubben, politiets forebyggende seksjon og SLT - koordinator. Ved barneskolene deltar også NAV og kommunepsykolog. Ved Ringsaker videregående deltar oppfølgingstjenesten og NAV.

Møtene avholdes som hovedregel en gang i måneden i skoletiden.

Ungdom, foresatte, andre tjenester og samarbeidspartnere kan delta på møtene ved behov

Skoleleder har det faglige ansvaret for driften av oppvekstteamet ved sin skole.

Forebygging

Forebygging kan skje på flere stadier, både ved å forhindre at problemer eller negativ utvikling oppstår og ved å hindre, snu eller begrense konsekvensene av et etablert problem. Det skilles mellom universell, selektiv og indisert forebygging. 

  • Universell forebygging omfatter innsats rettet mot hele befolkningen.
  • Selektiv forebygging er tiltak rettet mot grupper med kjent og/ eller forhøyet risiko.
  • Indisert forebygging er tiltak rettet mot individer med høy risiko eller klare tegn på problemer.

Tidlig intervensjon defineres gjerne som å ligge mellom forebygging og behandling. Tidlig intervensjon betyr å gripe inn så tidlig som mulig når en blir bekymret for et annet menneske.

Rusforebyggende tiltak

TIUR

«Tidlig intervensjon - unge og rus» (TIUR) i Ringsaker er et produkt av SLT-samarbeidet mellom kommune og politi.

TIUR har som hovedmål å styrke arbeidet med avdekking, tidlig innsats og oppfølging av ungdom som står i fare for å utvikle problemer knyttet til rus og kriminalitet. Kommunens og politiets virkemidler benyttes i en helhetlig tilnærming gjennom rask reaksjon, tverrfaglig samarbeid og individtilpassede tiltak.

Håndboka «Tidlig intervensjon – unge og rus», som nå har kommet i 2. utgave, bidrar til å sikre en videreføring av TIUR-modellen i det rusforebyggende arbeidet. I andre utgave av håndboken beskrives blant annet nye erfaringer og tiltak som er implementert i modellen.

Last ned digital versjon av TIUR-håndboka her

Mer informasjon om TIUR kan fås ved henvendelse til SLT-koordinator eller Ungdomskontakten i Ringsaker.

UTSETT

UTSETT er et universelt forebyggingsprogram utviklet av Korus-Øst som en foreldrerettet aktivitet i skolens rusforebyggende arbeid. UTSETT! presenteres for foreldre på 8. 9. og 10. trinn ved alle ungdomsskolene i Ringsaker hvert skoleår. 

Målsettingen med programmet er blant annet å bidra til utsatt alkoholdebut, forebygge uønskede og skadelige konsekvenser knyttet til ungdom og rusmiddelbruk, og fremme betydningen av foreldrerollen og foreldresamarbeid. Presentasjonene er lokalt tilpasset med resultater fra Ungdataundersøkelser fra Ringsaker. 

Mer informasjon om UTSETT: https://korus.no/verktoy-og-kartlegging/utsett 

Parenthood rus

Parenthood rus er utviklet av Korus Øst, og er et tiltak som innebærer et pusterom og en arena for foreldre til unge med rusutfordringer. Deltakerne kan møte andre foreldre med tilsvarende eller lignende opplevelser. Ved å delta i gruppe kan foreldrene dele egne og lytte til andres erfaringer. 

Gruppa vil ha 6-8 foreldre til unge med ulike rusutfordringer som møtes en kveld i uka. Til sammen møtes gruppa 8 ganger. Gruppa velger selv aktuelle temaer og erfarne fagpersoner inviteres inn for dialog, støtte, faglig påfyll og erfaringsdeling. Det vil hele veien også være med faste gruppeledere. Tilbudet er gratis og krever ingen forhåndskunnskaper. 

Ta kontakt med SLT-koordinator for påmelding til ny gruppe. 

Mer informasjon om: https://korus.no/verktoy-og-kartlegging/parent 

Vold og seksuelle overgrep mot barn og unge

Er du bekymret for for et barn eller en ungdom? Eller er du utsatt for vold eller seksuelle overgrep?

Les om vold og seksuelle overgrep mot barn 

Ungdata

Ungdata er barne- og ungdomsundersøkelser der skoleelever svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden. Undersøkelsen gjennomføres på mellomtrinnet (Ungdata junior), ungdomstrinnet og i videregående skoler hvert tredje år. Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen utgjør et viktig kunnskapsgrunnlag i det forebyggende arbeidet rettet mot barn og unge i kommunen. 

Mer informasjon og resultater fra undersøkelsen finnes her: https://www.ungdata.no/