Tjenester ved skolen

Helsesykepleier

Skolehelsetjenestens mål er å fremme psykisk og fysisk helse, gode sosiale og miljømessige forhold og forebygge sykdommer og skader. Helsesykepleier har mange ulike oppgaver på skolen, blant annet som samarbeidspartner for skolen i oppfølgingen av elevsaker, samtaler med elever/foresatte, gruppesamtaler med elever og vaksinasjon. 
For mer informasjon, les om skolehelsetjenesten på kommunens hjemmesider.
 

Skolens satsningsområder

Mer informasjon kommer.

Skolen som arena for kulturell og fysisk utfoldelse

Kulturaktiv skole

Stavsberg skole er en kulturaktiv skole.

Den månedlige fellessamlingen i Hjerterommet, er fast tradisjon ved skolen. Her får alle trinn, etter tur, ansvaret for å avholde samlingen, og det ansvarlige trinnet viser et utsnitt av det aktuelle læringsarbeidet.

På denne samlingen kåres Månedens kunst som henges på skolens kunstvegg på biblioteket. I tillegg får vi høre Månedens musikk og synge Månedens sang.

Årets kunst - og kulturaktiviteter kommer fram i skolens Aktivitetskalender

Hvert tredje år arrangerer skolen storprosjekt/storforestilling. I disse prosjektene samarbeider skolen alltid med profesjonelle kunstnere. Det er midler fra Den kulturelle skolesekken som bidrar til å gjøre dette mulig.

Fysisk aktiv skole

Fysisk aktivitet er en forutsetning for god læring, og har betydning som generelt helsefremmende tiltak. Stavsberg skole legger til rette for at elevene på alle trinn skal ha fysisk aktivitet hver dag, en hel klokketime i midttimen, i tillegg til kroppsøving og FYSAK.

Skolen har i tillegg hvert år et tilbud om EKSTREMFRISKUS på mellomtrinnet.

Ekstremfriskus er et tilbud til de av elevene våre på mellomtrinnet som ønsker å utfordre sine egne grenser både fysisk og psykisk. For hver av ekstremfriskus-øktene er det satt minstekrav til prestasjon. For å være med videre, må man ha nådd dette kravet. Det er laget en treårs-rullering på arrangementet slik at elevene ikke møter på de samme øvelsene hvert år. De øvelsene som går igjen hvert år er is-bading og triatlon. Foruten is-bading og triatlon som kommer hvert år, er treårs-rulleringen slik:

  • År 1: sykling + klatring
  • År 2: langløp + feltløype vinterstid
  • År 3: bakkeløp + svømming med hopp fra ulike høyder

Hvert år har skolen en høsttur som legges til marka, fjellet eller lavlandet. På disse turene er det også lagt inn en ekstremfriskus-øvelse med ekstra utfordringer. Alle som kommer gjennom samtlige øvelser innenfor kravene er en Ekstremfriskus ved Stavsberg skole, og hver og en honoreres med diplom!

Samarbeid mellom hjem og skole

Et godt samarbeid mellom hjem og skole bidrar til å styrke elevenes faglige og sosiale læring og utvikling. Ved å etablere et godt samarbeid med foreldrene får skolen bedre innsikt i elevenes behov og hvordan eleven fungerer, og det blir enklere å møte elevene og legge til rette for dem i skolehverdagen. At foreldre får innsyn i elevenes skolehverdag og faglige og sosiale læring, gir også foreldrene en mulighet til å støtte elevenes læringsprosesser og utvikling. 

En åpen, god og konstruktiv dialog styrker relasjonen mellom skole og hjem, og bidrar derfor til et positivt samarbeidsklima og at vi styrker laget rundt barnet.

 

Skolen og lærerens rolle og ansvar

Selv om samarbeidet og dialogen er et felles ansvar mellom skole og hjem, er det skolens ansvar å ta initiativ til og legge til rette for samarbeid. Skolen innkaller til utviklingssamtaler to ganger i året, og ytterligere møter ved behov. Skolen skal også ha en lav terskel for å ta kontakt med hjemmet om det er noe som bør drøftes med foreldrene. For å sikre en slik lav terskel for kontakt i dialogen mellom lærer og forelder, må det bygges gode relasjoner og tillit, og avklares forventninger i oppstarten av samarbeidet. 

 

Foresattes rolle og ansvar

Foreldrenes holdning til skolen, og hvordan skolen og skolens ansatte omtales hjemme, har stor betydning for elevenes engasjement og innsats på skolen. Det er derfor svært viktig at foreldrene omtaler skolen og skolens ansatte på en positiv måte, og bidrar til en god og konstruktiv dialog. Selv om skolen har et ansvar for å legge til rette for et godt samarbeid, er det både skole og foreldres ansvar og sikre kvaliteten i samarbeidet. Sammen er vi kjernen i laget rundt barnet, og vi må derfor framsnakke hverandre og finne gode løsninger sammen, med barnets beste i tankene.

 

 

IST Home/Saksflyt

IST Home er Ringsakerskolens digitale meldingsbok. 

Du kan lese mer om IST Home på kommunens nettside om digitalisering.

Du kan logge deg inn i Saksflyt ved å følge lenken, eller gå gjennom IST-Home appen- Meny- Anne funksjonalitet. Denne siden gir tilgang til samtykke- og søknadsskjemaer. Hvis det ligger skjemaer som skal godkjennes her, vil du få en varsel per e-post.  

Kommunale program og satsningsområder

Systematisk lese- og skriveopplæring

Stavsberg skole følger Ringsaker kommunes Program for systematisk lese- og skriveopplæring . Videre benyttes veiledet lesing på mellomtrinnet, samt felleslesing på alle trinn. Samlet gir disse metodene en strukturert og tilpasset leseopplæring hvor elevene opparbeider seg en verktøykasse med ulike lese- og læringsstrategier som etter hvert gjør dem i stand til å kunne møte og ta seg fram i nye tekster på egen hånd.

“Ny Start” er et tilbud som gis til elever på 2. trinn. Tilbudet gis til de elever som ved slutten av 1. trinn ikke har oppnådd forventede lese– og skriveferdigheter. Tilbudet gis av spesialpedagog 20 min flere dager i uken, over en periode på 18 – 20 uker.

Biblioteket er også en viktig del av dette arbeidet. Her lånes det et stort antall bøker hvert år både til stillelesing på biblioteket, i klasserommet eller til hjemlån.

Mange bøker er nå registrert etter vanskegrad etter samme prinsipp som lettlestheftene i leseopplæringen på småtrinnet og mange nye bøker kjøpes inn hvert år. Det har vært et prioritert område å kjøpe inn lettleste spenningsbøker spesielt for de gruppene som tradisjonelt er lite motivert for å lese bøker. Men det blir også kjøpt inn mange fagbøker og skjønnlitterære bøker i alle sjangre. I dette skoleåret vil vi prioritere billedbøker.


Biblioteket er åpent for utlån hver dag, og på alle trinn er det kontaktlærer som har ansvaret for bibliotektida. Skolen benytter Bibliofil som utlånsplattform, og det er mulig og logge seg inn via lenken under.

Stavsberg skolebibliotek

 

Systematisk regneopplæring

Innenfor matematikkfaget viser forskning i stadig større grad hvor viktig det er at elever får møte oppgaver og aktiviteter som stimulerer til kreative resonnementer.

Det er viktig at elevene ikke på forhånd er blitt presentert for bestemte fremgangsmåter som de skal imitere.

Elever som blir utfordret til å ta i bruk sin egen tenkning og resonnere kreativt, utvikler over tid større utholdenhet i møte med nye utfordringer. Elevene får et mer positivt syn på faget og tar i bruk erfaringene fra matematikktimene også utenfor klasserommet.

De aller fleste elever kan tilegne seg et høyt nivå av kritisk tenkning og problemløsning. Nye forskningsresultater tyder på at elever som strever, har stor nytte av å ta i bruk sin egen tenkning i matematikk.

 

Digital praksis

Digitalisering handler mest om endring av prosesser, og det er nødvendig å ha klare mål og strategier for de valg som skal tas. For skolen som system skjer dette på flere nivåer, og det må være en sammenheng mellom nivåene. Det er framtidas barn og unge som skal bruke digitale verktøy, se løsninger innen teknologi og ikke minst kunne lede den digitale utviklingen. 

Elevene skal ha digitale ferdigheter som gjør dem i stand til å oppleve livsmestring og lykkes i videre utdanning, arbeid og samfunnsdeltagelse. Da må de ha grunnleggende digitale ferdigheter som å finne og behandle digital informasjon, produsere og bearbeide digitale ressurser og det å kommunisere i digitale omgivelser. Elevene skal beherske regler for digital samhandling, ha evne til etisk refleksjon og utøve god digital dømmekraft. 

Lærerne på sin side må være digitalt kompetente og skal anvende oppdaterte pedagogiske og fagdidaktiske metoder i samarbeid med elever og andre lærere. Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) skal utnyttes godt i organiseringen og gjennomføringen av opplæringen for å øke elevenes læringsutbytte. 

Ved å følge lenken kan du lese mer om Ringsakerskolens digitale praksis.