Reglement om normering av økonomisk stønad mv. etter Lov om sosiale tjenester i Nav, gjeldende fra 1.1.2023
1. Definisjoner/vilkår
1.1
Økonomisk stønad skal bare innvilges etter at andre muligheter for å gjøre søkeren i stand til å klare seg selv er undersøkt og vurdert, jf. lov om sosiale tjenester i NAV§ 18. Andre muligheter kan for eksempel være å ta arbeid, søke trygdeytelser, realisere formue eller leve av oppsparte midler. Søknad om økonomisk stønad kan avslås med henvisning til andre muligheter. Det kan stilles vilkår om at søker utnytter andre muligheter, jf. lov om sosiale tjenester i NAV § 20.
1.2
Beregning av økonomisk stønad tar utgangspunkt i veiledende stønadssatser, jf. pkt. 2.1. Stønaden kan fastsettes lavere enn satsene, f.eks. der det er behov for kortvarig hjelp eller når andre grunner tilsier at lavere stønad er tilstrekkelig.
1.3
Ved beregning av stønad skal alle inntekter trekkes fra. Med inntekter menes: Arbeidsinntekt, trygder, barnebidrag, bostøtte, kontantstøtte, stipend, framleieinntekter, tilbakebetalte skattepenger, introduksjonsstønad, naturalytelser og evt. andre inntekter. Grunn- og hjelpestønad regnes ikke som inntekt med mindre de faktiske utgiftene inngår i beregning av stønadsbehovet. Hjelpestønad kan regnes som inntekt dersom den kompenserer for bortfall av inntekt.
1.4
Veiledende sosialhjelpssats til livsopphold er ment å dekke: Mat, klær, telefon, bredbånd, aviser, tv-lisens, tv- abonnement, avbetalingskontrakter, reiseutgifter og andre daglige utgifter.
1.5
Det er fastsatt veiledende satser for boutgifter pkt. 2.3. Satsene er beregnet etter gjengs husleie i Ringsaker kommune. Med boutgifter menes; Husleie, renter og avdrag på boliglån, strøm, oppvarming, innbo- og husforsikringer, kommunale avgifter og evt. andre helt nødvendige løpende utgifter.
1.6
Ved behandling av søknader om økonomisk sosialhjelp kreves det at alle økonomiske opplysninger om inntekter og utgifter dokumenteres, jf. lov om sosiale tjenester i NAV § 43.
1.7
Ved utbetaling av økonomisk sosialhjelp skal det så langt det er mulig sikres at hjelpen går til fastsatt formål.
1.8
Ved vurdering av økonomisk sosialhjelp skal det vurderes om hjelpen skal gis som lån, bidrag eller garanti for lån, jf. lov om sosiale tjenester i NAV§ 21. Avdrag på boliglån skal som hovedregel gis som lån og sikres med pant i boligen.
1.9
Ektefeller vurderes sammen ved søknad om økonomisk stønad. For samboere foretas en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Det beregnes barnetillegg når barnet bor fast hos søkeren. Det kan søkes stønad til livsoppholdsutgifter i forbindelse med samværsordning, jf. pkt. 2.2. Samværsavtale må dokumenteres.
2. Stønadssatser
Ringsaker kommunes satser for økonomisk sosialhjelp skal til enhver tid følge nivået for statens veiledende satser. Barnetillegg reduseres fra og med det 4. barnet, men dette vurderes ut i fra hensyn til den enkelte familie og barnas alder.
2.1 Livsopphold – veiledende satser pr mnd.
Enslige kr 7 850
Hjemmeboende 18 – 24 år kr 5 150
Hjemmeboende 25 år + kr 5 495 (70% av enslig)
Personer i bofellesskap kr 660
Ektepar/samboere kr 13 100
2.2 Livsopphold barnetillegg – veiledende satser pr mnd.
0 - 5 år kr 3 850
6 - 10 år kr 3 950
11 - 17 år kr 5 150
Fra og med det 4. barnet reduseres barnetillegget til kr 1.500 pr. barn pr. mnd.
2.3 Botilskudd - veiledende satser pr mnd.
Før innvilgelse av stønad til boutgifter skal det sikres at Husbankens støtteordning utnyttes.
Hjemmeboende: kr 500. (Skal dekke merutgifter til strøm, vann etc.
Husleie (inkl. kommunale avgifter):
Hybel kr 6 000
Leilighet 2 roms kr 8 500
Leilighet 3 roms kr 10 000
Leilighet 4 roms kr 12 000
Leilighet 5 roms kr 14 000
Utgifter til strøm, oppvarming og innboforsikring kommer i tillegg.
2.4 Depositumsgaranti
Det kan stilles garanti for depositum for leieforholdet med inntil 3 måneders husleie.
2.5 Botilskudd og livsopphold i særlige tilfeller
Det kan i særlige tilfeller innvilges stønad utover veiledende satser i pkt. 2.1, 2.2 eller 2.3 etter en
skjønnsmessig vurdering. Skjønnet skal bl.a. bygge på:
- Om det er mulig å skaffe rimeligere bolig
- Om det vil være åpenbart urimelig å kreve bytte av bolig
- Om søkeren har spesielle behov ut fra helsemessige og/eller sosiale forhold
2.6 Utgifter til inntekts ervervelse
Faktiske utgifter til inntekts ervervelse, slik som for eksempel arbeidsreise, kan helt eller delvis ytes i
tillegg til ytelsene i 2.1 og 2.2.
2.7 Stønad til barnehage og skolefritidsordning
Det kan ytes stønad til faktiske utgifter til barnehage og skolefritidsordning når det er nødvendig med barnepass pga. arbeid eller utdanning. Det kan også være tilfeller der hensynet til barnets behov tilsier
at slike utgifter dekkes. Stønad til barnetilsyn fra Folketrygden inntektsberegnes. Kommunal ordning knyttet til redusert foreldrebetaling skal benyttes før sosialhjelp vurderes.
2.8 Julebidrag
I forbindelse med jul og iid kan det ytes tilleggsstønad tilsvarende livsoppholdssats for en uke for den aktuelle husstanden. Dette gjelder for søkere som har levd av sosialhjelp, eller disponert tilsvarende
eller lavere enn livsoppholdssats siste 3 måneder.
Stønad innvilges etter søknad fra bruker om stønad til dette formål. Dette for å sikre at alle brukere får like muligheter. Det vektlegges også at det skal gjøres en konkret og individuell vurdering av søkers
behov for stønad på søknadstidspunkt. Veileder har en opplysningsplikt dersom man ser at det er brukere som fyller vilkårene for stønad. Ved søknad om stønad til både jul og iid fra samme bruker deles
innvilget stønad i to utbetalinger, en i forbindelse med iid og en i forbindelse med jul. Det ytes kun stønad til en iid.
2.9 Konfirmasjon
Det kan innvilges stønad til konfirmasjon med inntil kr 5 000,- for barn som søker har den daglige omsorgen for. Dette gjelder for søkere som lever av sosialhjelp eller disponerer tilsvarende eller lavere
enn sosialhjelpssats.
2.10 Stønad til ferie
Det kan innvilges stønad til sommerferie tilsvarende en ukes livsopphold for den aktuelle husstanden. Dette gjelder for søkere som har levd av sosialhjelp eller disponert tilsvarende eller lavere enn
livsoppholdssats siste 3 måneder. Stønaden utbetales i juni.
Stønad innvilges etter søknad fra bruker om stønad til dette formål. Dette for å sikre at alle brukere får like muligheter. Det vektlegges også at det skal gjøres en konkret og individuell vurdering av søkers
behov for stønad på søknadstidspunkt. Veileder har en opplysningsplikt dersom man ser at det er brukere som fyller vilkårene for stønad.
2.11 Introduksjonsstønad
Introduksjonsstønad utbetales i henhold til lov om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere av 4. juli 2003 nr 80. Stønaden utgjør 2G. For hjemmeboende ungdom er stønaden 2/3 av 2G.
2.12 Kvalifiseringsstønad
Kvalifiseringsstønad utbetales i henhold til Lov om sosiale tjenester i NAV §§ 29-40. For ungdom i egen bolig og personer over 25 år utgjør stønaden 2G. For hjemmeboende ungdom er stønaden 2/3 av 2G.
2.13 Aktivitetsplikt
Fra 1.1.2017 har Stortinget vedtatt å innføre aktivitetsplikt for unge mottakere (18-30 år) av økonomisk sosialhjelp. Sosiale tjenester stiller vilkår om aktivitet for mottakere av sosialhjelp. Ved fravær fra
aktiviteten blir sosialhjelpen avkortet i samsvar med fraværet. Det gjøres alltid en konkret og individuell vurdering om reduksjon av stønad er forsvarlig i den enkeltes situasjon
3. Helse- og behandlingsutgifter mv.
3.1 Diverse ytelser
Det kan ytes hjelp til nødvendig tannbehandling, lege, medisiner, fysikalsk behandling, psykologbehandling, briller og andre helsetiltak. Ved tannbehandling skal det innhentes behandlings- og prisoverslag fra tannlegen. Den offentlige tannhelsetjenesten bør vurdere behandlingsforslaget og komme med anbefaling. Rimeligste funksjonelle løsning skal velges. Om egenandel se pkt. 3.2.
3.2 Egenandeler
Det skal i hvert enkelt tilfelle vurderes om det bør fastsettes en egenandel for stønad etter pkt. 3.1.
4. Etablering i egen bolig
Personer som etableres i egen bolig kan ytes stønad til nødvendig innbo. Det legges til grunn en nøktern standard. Hvitevarer og møbler forutsettes i stor grad kjøpt brukt. Søknad om etablering vurderes
individuelt og det legges vekt på husstandens behov, antatt varighet av stønadsbehovet og tidligere innvilget stønad til samme formål.
5. Engangsstønad ved nedkomst
Engangsstønad ved nedkomst regnes som vanlig inntekt. Det fastsettes et fribeløp på kr 14.000 som forutsettes brukt til klær og utstyr til barnet.
6. Arbeid/kvalifisering/rehabilitering
Det kan ytes stønad til nødvendige utgifter i forbindelse med oppstart i arbeid, oppstart i arbeidsmarkedstiltak, skolegang, medisinsk behandling og/eller andre tiltak som på kort eller lang sikt kan gjøre søkeren selvhjulpen. Det forutsettes at andre ordninger er utprøvd i forkant.
7. Ytelser etter lov om sosiale tjenester i NAV § 19 Stønad i særlige tilfeller
Ved vurdering etter § 19 skal det særlig legges vekt på at eventuell stønad kan bidra til overvinne en vanskelig livssituasjon og gjøre søkeren selvhjulpen. Barns situasjon skal særlig vektlegges.
8. Lån og garanti for lån
I henhold til videredelegering fra rådmannen er NAV-leder gitt fullmakt til å innvilge lån og gi garanti for lån inntil kr 100.000.
9. Behandling av rusmisbrukere
RE - Psykisk helse og rustjenester har ansvar for vurdering av behandling av rusmisbrukere etter Lov om helse og omsorgstjenesteloven.
Etter Lov om sosiale tjenester i NAV kan det ytes nødvendig stønad til behandling av rusmisbrukere som:
- Hjelp til klær, utstyr, medisiner og andre nødvendige utgifter for personer i institusjon eller LARprogram.
- Lommepenger under institusjonsopphold.
10. Rapportering /kontroll
Hvert tertial skal det legges fram egen rapport som viser økonomisk utvikling, nødvendige klientdata og andre opplysninger som viser utviklingen.
Dersom særlige forhold tilsier det, skal kommunestyret orienteres slik at eventuelle tiltak kan vurderes.