– Det er kjempegøy på sommerskole. Jeg har filetert fisk før, men nå har jeg lært hvordan jeg kan se forskjell på jente- og guttefisker, fortalte Alina Sophie Solbakken fra Lismarka, som gledet seg til å smake på fiskepizza stekt i steinovn.

Elevene på sommerskolen kommer fra hele Ringsaker, og koste seg med utfordringene på Geitmyra.

Lærer mye 

Det var lærerike dager da Geitmyra Ringsaker matkultursenter for barn hadde sommerskole. Elevene lærte å filetere både hyse, flyndre og makrell, og fikk samtidig innblikk i fiskenes fysiologi.    

– Når man åpner opp fisken og ser hvordan den ser ut innvendig lærer man mye om anatomi, og det er både spennende og skaper rom for undring og ønske om å lære og forstå, sa Gyro Knutsdotter Homme, som er avdelingsleder på Geitmyra Ringsaker. 

På Geitmyra er det også mye å lære utendørs, og noe av tiden gikk med til ugrasluking, stell av høner og til å lære om ville vekster som kan brukes i mat. 

– Vi har lagd urtesalt både fra ville vekster og fra urter vi har i kjøkkenhagen, og elevene er kjempeivrige når de ulike kombinasjonene skal smakes til, fortalte Homme.

Ostens verden

Onsdag var det ostesmakingskurs, og da fikk elevene smakt seg gjennom både norske og utenlandske delikatesser – både fra ku- og geitemelk.

– Det er alltid morsomt med sånne smaksprøver. Elevene har et åpent sinn og de fleste smaker på alt, og ofte ser vi at de har et ganske vidt spekter i hva de liker. Barn både vil, og kan. Enten det gjelder å smake noe nytt, beine ut en lammebog eller sanke mat fra naturen. Vi voksne må la dem få anledning til å prøve, og oppmuntre dem, selv om det blir litt søl og fomling første gangene. Det vil gagne både dem - og oss, sa Gyro med et smil.

Gyro Knutsdotter Homme ønsker velkommen til en høst på matkultursenteret med mange spennende kurs. Følg med på Geitmyra sin Facebook-side, og i kurskalenderen på www.geitmyra.no