Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Mann og dame som sitter på en benk og ser ut mot Mjøsa
Mann og dame som står foran et blomsterbed
Hvitt stakittgjerde og skilt til Skafferiet
Dame foran kakedisk
To sykler i en hage
Sommerblomster
Bilde av Dagsturhytta på Skurven
Bilde fra Skredderstustien
Bilde fra Skredderstustien
Bilde av geit som ligger på et tak
Bilde fra båthavna i Sundet
Kalkbrennerovn i Bergevika
Person som klatrer i en klatrepark
Dame som ligger i hengekøye mellom to trær

Helgøya - ikke bare en turistdestinasjon

Vakre Helgøya tiltrekker seg tusenvis av besøkende i sommermånedene. De fleste kommer kjørende i bil, andre kommer vannveien med båt og mange velger sykkelen som fremkomstmiddel for å oppleve denne sommerperlen.  

Øya er godt egnet for sykkel, og det er mer populært enn noen gang å sykle Helgøya rundt. Et eget sykkelkart viser forslag og anbefalinger til ulike veier og ruter for syklende på Helgøya. Én av traseene går rett forbi huset til Elisabeth Røste Teigen og Cato Teigen. 

Ble øyinger 

Elisabeth og Cato hadde lenge hatt en liten drøm om å bo på «Øya». Da det perfekte huset dukket opp for salg måtte de bare slå til, og flyttet fra småbyliv i Brumunddal til landlig idyll og fantastisk utsikt på Helgøya.  

– Hver morgen når jeg ser ut vinduene får jeg et nytt bilde. Utsikten her forandrer seg hele tiden. Det skifter med lyset og været, forteller Elisabeth. 

Hennes far var fra Helgøya, og hun selv vokste opp på Nes. Fra terrassen kan hun faktisk se barndomshjemmet sitt, som synes som en liten hvit prikk i åsen på andre siden av Nessundet.  

Et godt sted å lande 

– Jeg følte meg hjemme her fra dag én, sier den driftige damen, som kort tid etter å ha landet på øya ble medlem av både det lokale Hagelaget, Husflidslaget og Bygdekvinnelaget. 

Cato, som er fra Brumunddal, trives også.  

– Noe av det beste med å bo her er mjøsutsikten og at det er så fredelig. Øyingene er hyggelige og inkluderende, så vi har blitt tatt godt imot, kvitterer han.  

Paret er glade i å stelle med hagen, noe som synes godt. Her virkelig blomster det, som så mange andre steder på øya – til stor glede også for dagsturister og besøkende. Helgøya er som en frodig oase om sommeren. 

Mye inspirasjon å finne på øya 

Hageinteresserte har stor glede av å besøke den prisbelønte historiske hagen på Hovelsrud, som er tilbakeført etter originale tegninger fra 1840. Der er det lett å finne inspirasjon til egen hage. På nabogården Hovinsholm frister Skafferiet Baker Kristiansen med nydelig servering – enten inne i det sjarmerende rødmalte huset, eller utendørs mellom epletrærne i den idylliske caféhagen.  

Historieinteresserte kan blant annet legge turen nedom kalkovnene i Bergevika, og geologiinteresserte finner mye interessant og spennende å studere rundt om på øya. Grunnforholdene gjør området svært grøderikt, noe som preger øya med mange flotte gårdsbruk og vakkert kulturlandskap.  

Populær klatrepark 

I Helgøya Klatrepark søkes det gjerne utfordring, mestring og spenning, men man kan også kose seg med en roligere stund mellom trærne på området. Merete fra Biri har besøkt parken med barna før, og har tidligere vært med og klatret selv.  

– I år valgte jeg å ta med en god bok, og har rigget meg til med medbrakt hengekøye, forteller hun. 

– Så kan jeg bare ligge her og slappe av mens de to ungdommene klatrer og har det gøy på egenhånd, legger hun til med et smil. 

Kortreist 

Flere steder på øya finnes utsalg hvor man får kjøpt blant annet nypoteter, ferske egg, økologisk kylling, frukt eller bær direkte fra bonden. Det tilbys også selvplukk av jordbær når det er i sesong.  

Like ved brua finner du Øya Maritim hvor du kan nyte en is, en kopp kaffe eller deres berømte bakte poteter – til utsikten mot Nes og båttrafikken i sundet. Kanskje er du heldig å se Skibladner også.  

Kjøreturen rundt øya er ikke så lang, men sett av tid til å nyte alle inntrykkene. Besøkende anbefales gjerne å legge rundturen «med klokka», som gir de fineste utsiktene hele veien rundt. 

Skredderstustien og dagsturhytta anbefales 

Mang en skoleklasse i Ringsaker har syklet til overnattingstur på naturstranden Skurven opp gjennom årene. Der er det tillatt å sette opp telt, og området har et enkelt toalettanlegg.  

Gruslagte gangveier rundt odden på Skurven tilrettelegger for fremkommelighet med både barnevogn, rullator og rullestol. Nytt av året er forlengelse med den flotte Skredderstustien, som etter neste byggetrinn skal kunne vandres helt fra brufoten og bort til naturstrandområdet. Det er virkelig hyggelig å vandre langs denne stien, som er forseggjort med kunstneriske innslag og benker hvor en kan sette seg ned og nyte en stille stund i vakre omgivelser. Skurven har også fått en dagsturhytte som åpnet i vinter. Den kan besøkes av alle, og tjener som et hyggelig turmål, uansett vær og årstid, året rundt – hvilket leder oss inn på en passende avrunding. 

Fint hele året 

Elisabeth Røste Teigen ville at vi skulle fortelle at det er fint på Helgøya, hele året.  

– Vinteren her er like vakker som sommeren. Da har vi faktisk også skiløyper her. De kjøres opp på jordet rett nedenfor huset vårt, fortalte hun, og avsluttet med at det ønskes velkommen til både besøkende og til flere nye innbyggere på Helgøya. 

 

Visste du at Helgøya 

  • er Norges største ferskvannsøy? 
  • har hatt bosetting helt fra steinalderen? 
  • ble i middelalderen ofte omtalt som Eyin Helga, «den hellige øya»? 
  • er nevnt i Halvdan Svartes saga i Snorre Sturlasons «Heimskringla»?