Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Dame som står foran et vann
Bilde fra Mesnabakken
Foto: Camilla Li
Bilde fra ridetur med islandshester
Foto: Sara Siris Dahl
Bilde av en blid mann på firhjuling
Bilde av kuer som hilser på hester over et gjerde
Bilde fra Camp Sjusjøen
Bilde fra Montebello
Bilde med melkerampe fra Mesnali sentrum
Bilde av et pyntet bord på en låve
Dronebilde fra Sør-Mesna
Dronebilde fra Sør-Mesna med SUP-padler på vannet

Fra Hest & Hybel til jobb og permanent bosetting i Mesnali

Veslemøy Hansen er ikke i tvil om at det var et lykkelig valg å flytte fra Oslo til Mesnali.  

 – Det har vært helt fantastisk å bosette oss her. Vi har blitt veldig godt mottatt som innflyttere i Mesnali, sier hun.

Tok med hele flokken 

Veslemøy kjente stedet etter halvannet år som deltidsinnbygger med «hest og hybel» på Mesna Islandshestsenter. I den perioden pendlet hun mellom Oslo, hvor hun bodde med familien, og Mesna, hvor hesten hennes hadde stallplass. Da hun ble tilbudt fast stilling som daglig leder på Mesnabakken AS, trengte ikke den opprinnelige Vadsøværingen lang betenkningstid. I april i år tok hun med hele flokken og flyttet fra storbyen til den vakre fjellbygda. 

– I tillegg til meg selv, min mann og tre barn på åtte, ti og seksten år, har også familiens hund og hest blitt permanente messendøler, kvitrer hun. 

Et godt sted å lande 

Entusiastisk forteller hun om Mesnali som et godt sted for dem alle. Barna kom til gode klassemiljøer som gjorde at de raskt fant seg til rette, og familien fikk fra dag én invitasjoner til å være med på ting som skjer i nærområdet.  

– Handleturer i nærbutikken og besøk hos lokale bedrifter har også bydd på veldig hyggelige opplevelser. Her hilser alle deg velkommen med et smil, og de slår gjerne av en prat med deg når du kommer innom, forteller hun.  

Spennende og varierte arbeidsdager 

Jobben som daglig leder på Mesnabakken innebærer drift og videreføring av gårdspensjonatet med 14 rom og til sammen 30 sengeplasser, i tillegg til ansvar for alt av arrangement.  

– Her kan vi tilby alt fra husrom og måltider til reisende i et døgn eller to, eller for lengre opphold – til brylluper, selskaper, møter og andre arrangementer på Låven. Vi skreddersyr ofte pakker med aktiviteter og opplevelser, som for eksempel teambuilding og ridetur for bedrifter. Jobben byr på innholdsrike dager, jeg driver med alt. Unntatt hest da, fordi for meg er hest bare en hobby, smiler hun. 

Et sted for rekreasjon og aktiviteter 

Mesnali har lang historie og erfaring i å by på lading av batterier. Tidligere var denne bygda kjent som et hvilested for folk som skulle over fjellet, og gjennom årene har flere institusjoner og leirsteder etablert seg her. Det mest kjente er Montebello-senteret, som i dag er et kurs- og rehabiliteringssenter for kreftpasienter og pårørende. I tillegg har mange ungdommer og familier stiftet bekjentskap med Camp Sjusjøen, som tilbyr leirskole, overnatting og campingmuligheter, i tillegg til diverse aktiviteter og utleie av kanoer og SUP-brett.  

Full pakke 

Hvis det er egenpleie som er behovet, finnes det tilbud for frisørtimer og hudpleie hos «Topp til tå», som holder til i det gule huset like inntil hovedveien gjennom bygda. På andre siden av veien ligger Joker-butikken, som har det meste man trenger for den daglige handel. Mesnali er en perle hele året. Som nærmeste nabo til Sjusjøen og verdens beste skiløyper, er dette et selvskrevent område for vinteraktiviteter med skiturer, trugeturer og badstue. Om sommeren lokker de vakre Mesna-vannene til ferieidyll med bading, fisking og padling. Det er rett og slett full pakke. 

Visste du at: 

  • Deler av filmen Birkebeinerne ble spilt inn i området, og Mesna har overtatt og gjenreist tre av hyttene som ble bygget til filmen, på gården.  
  • Nobelprisvinner i litteratur, Sigrid Undset, er gravlagt ved Mesnali kirke.